Sondejos electorals a escrutini

La Vanguardia ha publicat recentment els resultats del sondeig electoral que ha encarregat a GAD3. El titular que n’extreuen és ERC venç però no garanteix la majoria sobiranista, amb participació rècord. Al subtítol parlen d’ascens de Ciutadans i PSC, caiguda del PDECat i retrocés de la CUP i CatComú. Al cos de la notícia dibuixen un escenari de participació rècord (superior al 80%) en el qual la suma dels partits independentistes podrien quedar per sota de la majoria absoluta parlamentària, que com tots sabem la formen 68 escons.

Admeto que després de veure aquestes dades he quedat una mica sorprès. On se suposa que hem anat a parar tots els independentistes? A les darreres eleccions al Parlament vam ser exactament 1.966.508 persones. I fa tot just un mes, al referèndum del primer d’octubre, vam poder comptar 2.044.038 vots amb un SÍ/ÒC ben marcat, sense entrar en consideracions de quants altres vots van ser distrets pel zel judicial dels cossos de seguretat. Per tant, on som aquests vora dos milions d’independentistes implicats amb les urnes? I sobretot, si som els qui creiem que som, de debò els altres aconseguiran créixer tant com per guanyar-nos de manera clara en unes eleccions?

Així que, com soc poc de creure en l’abducció de tanta gent, abans de contemplar la possibilitat que potser l’estudi encarregat per La Vanguardia és seriós i fiable, he volgut agafar jo mateix les fonts d’informació oficials disponibles i crear els meus propis simulacres de resultats. Al cap i a la fi es tracta d’un exercici que tothom pot dur a terme: la normativa electoral és clara, el sistema d’atribució d’escons també i els darrers escrutinis es poden consultar amb detall. En concret, m’he basat en els resultats definitius de les darreres eleccions al Parlament (27 de setembre de 2015) i del referèndum d’autodeterminació (1 d’octubre de 2017).

Escenari 1

A partir d’aquí, només cal una mica de perícia amb un full de càlcul per començar a obtenir informació. Per exemple, ¿què passaria si el 21 de desembre l’independentisme perd un 5% dels vots del referèndum, cosa que ja suposaria obtenir menys vots que a les darreres eleccions, i, en canvi, Ciutadans guanya un 10% de vots respecte el 27S, el PSC en guanya un 5% i el PP i el bloc dels comuns ni en guanyen ni en perden cap? Doncs que l’independentisme guanyaria les eleccions amb 71 escons (per 26 de Ciutadans, 16 del PSC i 11 tant pel PP com pel bloc dels comuns). Això comptant que anés en tres llistes diferents amb una dominadora i una minoritària. Amb llista única, guanyaria amb 72 escons. I tot això no són enquestes. Són dades i es poden comprovar. Al final d’aquest article, trobareu un enllaç per descarregar un arxiu Excel amb el que podeu reproduir aquests exemples o crear-vos els vostres.

Independentisme perd 5% vots. C’s guanya 10%. PSC guanya 5%. Resta mantenen.

Ara bé, amb aquesta projecció la participació quedaria pels voltants del 76%. I al sondeig de GAD3 ens expliquen que la participació podria ser superior al 80%. Com de superior? Del 99%? Hi anirà tothom a votar? ¿Podem, per favor, recordar que a les darreres eleccions ja hi havia un partit que es deia Junts pel Sí, amb un programa electoral d’intencions gens críptiques i que, com és lògic, tots els partits unionistes ja van fer els màxims esforços per mobilitzar els seus votants perquè consideraven que perdre aquelles eleccions havia de ser l’inici de l’apocalipsi? ¿Tenim en compte que el 2015 la participació ja va augmentar més d’un 7% respecte les eleccions anteriors? Els qui no van mobilitzar llavors els aconseguiran fer anar a votar ara? Quants?

Escenari 2

Fem números un altre cop. Suposem que Ciutadans creix no un 10% de vots, no… un 25%. Per tant passen de 736.364 vots a vora 920.000 en una pujada astronòmica. Concedim, a més, que no creix a costa del PP, ja que aquests també creixen un 4%. El PSC, a banda i gràcies al seu valent paper com a defensors de les essències constitucionals, guanya un 15% de vots i passa de tenir-ne 523.283 a comptar-ne uns 600.000. Finalment, els comuns no només no baixen com diu el sondeig, sinó que guanyen un 3% de vots a tot el territori. Per tant, Ciutadans creix un 25%, el PSC un 15%, el PP un 4% i els comuns un 3%. Tots guanyen vots gràcies a l’increment de participació! Excepte l’independentisme, que el mantenim amb una davallada del 5% respecte el primer d’octubre. En aquest cas tan extrem, l’independentisme quedaria amb 67 escons anant amb tres llistes (C’s 30, PSC 18, PP 10 i Comuns 10) o amb 69 (majoria absoluta) si anés amb llista única. I estem en un escenari on tots els partits unionistes treuen la grossa!

Independentisme perd 5% vots. C’s guanya 25%. PSC guanya 15%. PP guanya 4%. Comuns guanyen 3%.

Escenari 3

Tot i això, la participació encara quedaria amb tot just un 79%. Amb els augments tan espectaculars que acabem d’exposar només fregaríem l’empat parlamentari i no arribaríem al 80% de participació. ¿Què passa si, per aconseguir passar d’aquest 80%, pensem ni que sigui per un moment que si el 27 de setembre els independentistes vam ser 1.966.508 i al referèndum ens vam comptar 2.044.038, potser ara podríem ni que fos pujar un ínfim 1% fins als 2.060.000 vots? Assumint això i amb els increments d’abans del 25%, 15%, 4% i 3% per tots els partits unionistes, guanyaríem amb entre 72 i 70 escons segons anéssim amb llista unitària o no. La participació seria del 81%.

Independentisme guanya 1% vots. C’s guanya 25%. PSC guanya 15%. PP guanya 4%. Comuns guanyen 3%.

Escenari 4

Finalment, ¿podem imaginar per un moment que realment nosaltres en som més, que ells ens intenten fer creure que en són més dels qui realment són i que el sentit del vot s’acostuma a mantenir força? No sembla pas una hipòtesi especialment agosarada. Ni tan sols us estic demanant que imagineu alguna bestiesa com ara que ens haguessin empresonat mig govern i l’altre mig se n’hagués hagut d’anar a l’exili! ¿Què passa, doncs, si l’independentisme creix un 1%, Ciutadans i el PSC tenen un 5% més de vots i el PP i bloc dels comuns en reben un 2% més? Doncs passa que amb llista única aconseguim 75 escons (C’s 25, PSC 16, PP 10 i Comuns 9) i amb tres llistes separades 73–74. En qualsevol cas, guanyem de manera clara.

Independentisme guanya 1% vots. C’s guanya 5%. PSC guanya 5%. PP guanya 2%. Comuns guanyen 2%.

Per tant, prenguem el sondeig encarregat per La Vanguardia amb la prudència que la seva línia editorial exigeix, basem-nos en les xifres que coneixem i en percentatges raonables de guanys o pèrdues electorals i mantinguem la calma i l’optimisme. En som més. Només cal que votem i ens comptem.

Podeu descarregar un arxiu Excel per reproduir aquests exemples o crear-vos els vostres aquí.