GO Programlama Dili

Alper Keskin
2 min readOct 31, 2022

--

  • 2007 yılında Google’ın geliştirmeye başladığı açık kaynak programlama dili olan Go veya Golang, kullanım alanı olarak daha çok sistem programlama için kullanılmaktadır. Go, Google mühendisleri tarafından deney olarak ortaya çıkarılmıştır. Diğer dillerin bilinen eleştirilerini çözecek, aynı zamanda da olumlu özelliklerini koruyacak şekilde geliştirilmiştir. Sunucu tarafındaki avantajları ve kolayca öğrenilebiliyor olması, Go’nun kısa sürede büyük bir kitle tarafından kabul görmesine yardımcı oldu. Adobe, BBC, IBM, Intel ve Medium gibi birçok tanınmış şirket, Go programlama dilini kullanmaya başlayarak Go’nun avantajlarından faydalandı.

Go Dilinin Avantajları

  • Statik yazılmış olması
  • Büyük sistemlere ölçeklenebilir olması
  • Üretken ve okunabilir olması
  • Çok fazla zorunlu anahtar kelime ve tekrarlamaların kullanılmaması
  • Tümleşik geliştirme ortamına ihtiyaç duymaması ancak desteklemesi.

Go programa dili geliştiren ekip temel prensip olarak “bir işi yapmanın en iyi yolunu bulursan farklı yöntemlere gerek yoktur” anlayışını benimsemişlerdir. Bu sebepten farklı iş için her geliştiricinin farklı yollar kullanması olasıdır. Ama Go dilinde bir iş için genellikle bir yol bulunmaktadır. O bir yolun performansı için binlerce profesyonel geliştiriciden geri bildirimler alınmıştır.

GO Dili İle Neler Yapılabilir

  • Go dilinin birincil amacı sistem programlamalarının yapılmasıdır. Aktif biçimde sunucu tarafında kullanılması için geliştirilen Go’yu, sunucu ve alt sistemler geliştirmek için harika bir dil olarak görebiliriz. Bunun yanı sıra Go ile web namına hızlı çalışan ve verimli projeler de üretilebilir. Henüz kısıtlı örneklerle karşımıza çıkıyor olmasına rağmen Google’ın, Go’yu mobil işletim sistemi Android’de kullanma planı vardır. Gelecekte Go’yu bilen geliştiriciler sadece sunucu ve sistem tarafındaki işleri halletmekle kalmayarak, kendi Android mobil uygulamalarını da Go ile verimli biçimde geliştirebilecekler.

Go Dilini Dünyada ve Ülkemizde Kimler Kullanıyor?

  • Go’nun büyük bir kitle tarafından kabul görmesi uzun sürmemiştir. Dünya devleri olarak kabul edebileceğimiz Docker, Koding, Google, Apple, Twitter, Amazon, Github, Ubuntu, Dropbox, Facebook ve Medium başta olmak üzere birçok şirket Go’yu farklı ihtiyaçları için kullanıyor.
  • Ülkemizde ise AKM Yazılım, GramGames, Insider, MaestroPanel, Mentornity, Metglobal, Mos Teknoloji, Netinternet Bilisim Teknolojileri, Optimum Yazılım, Peak Games ve put.io kullanıyor.

Go’nun büyük bir kitle tarafından kabul görmesi uzun sürmemiştir. Dünya devleri olarak kabul edebileceğimiz Docker, Koding, Google, Apple, Twitter, Amazon, Github, Ubuntu, Dropbox, Facebook ve Medium başta olmak üzere birçok şirket Go’yu farklı ihtiyaçları için kullanıyor.

Ülkemizde ise AKM Yazılım, GramGames, Insider, MaestroPanel, Mentornity, Metglobal, Mos Teknoloji, Netinternet Bilisim Teknolojileri, Optimum Yazılım, Peak Games ve put.io kullanıyor.

Kaynakça :

--

--