Cosmos: Merkeziyetsizlik ve Interoperability’e Yönelik Bir İnceleme

altcointurk
4 min readJun 14, 2023

--

Cosmos

Blockchain teknolojisi, merkezi olmayan ( decentralized), güvenli ve şeffaf veritabanı yönetimi sağlayan, iletişim varlık transferi, yönetişim ve daha bir çok konuda yenilikçi yaklaşımlar sunan bir teknolojidir. Cosmos bu alanda öne çıkan bir blokzincirler bütünü ekosistemidir. Cosmos, farklı blokzincirlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını ve veri aktarımını sağlayarak merkezsizleşmeyi ve birlikte çalışabilirliği hedeflemektedir. Bu yazımızda Cosmos ekosisteminin temel prensiplerini, yapısını, mutabakat modellerini ve avantajlarını detaylı olarak inceleyeceğiz.

Cosmos Ekosistemi ve Temel Prensipleri: Cosmos, sadece tek başına bir blokzincir olmanın ötesinde, hem farklı blokzincirlerin, hem de merkezi olmayan uygulamaların (dAPP) etkileşimini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir blockchain ekosistemidir. Merkezi bir köprü görevi gören Cosmos Hub, farklı blok zincirleri arasındaki iletişimi sağlamayı ve bunu güvenli ve aynı zamanda da merkeziyetsiz olarak yapmayı hedefler. Cosmos ekosisteminin temel ilkeleri aşağıdaki gibidir:

cosmos internet of blockchain

Merkeziyetsizlik: Cosmos, herhangi bir merkezi otorite olmaksızın katılımcılar arasında güvenli ve şeffaf bir etkileşimi hedeflemektedir. Blok zincirleri arasındaki iletişim, güvenlik ve işlemlerin doğrulanması tamamen merkeziyetsiz, tek bir yerden onaya ihtiyaç duymadan, onchain olarak sağlanır Birlikte Çalışabilirlik (interoperability): Cosmos, farklı blokzincirlerin birbirleriyle etkileşime girmesine ve veri aktarmasına olanak tanıyan bir altyapı sunarak bir nevi köprü görevi görür. Bu, farklı blok zinciri projelerinin birlikte çalışmasına ve yeni işbirlikleri oluşturmasına olanak tanır.

Cosmos’un Yapısı: Cosmos ekosistemi, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesini sağlamak için birlikte çalışan farklı bileşenlerden oluşur. Temel yapı taşları şunlardır:

Cosmos Merkezi (Cosmos Hub): Cosmos’un merkezi köprüsü olan ana ağ. Farklı blokzincirlerinin birbirleriyle iletişim kurup ve güvenli bir şekil de veri aktarımını sağlayabildikleri genel merkez gibi düşünülebilir.

Bölgeler: Cosmos Hub’a bağlı farklı blok zincirleri kendi konsensus mekanizmalarını ve yönetişim yapılarını kullanırlar. Her bölgenin kendine özgü yapıları, özellikleri ve uygulamaları olabilir. IBC, Blokzincirleri Arası İletişim (Inter Blockchain Communication): Cosmos ekosistemini birbirine bağlayan protokol. IBC modül ve IBC protokol olarak temelde iki farklı bileşenden oluşur ve farklı blokzincirleri arasında güvenli ve hızlı veri aktarımı sağlar. Herhangi bir işlem, veri veya transfer, IBC modül kullanarak diğer zincirlerle iletişime geçebilir ve bunları düzenleyen ve kontrol eden diğer bileşen de IBC protokoldür.

cosmos coins

Mutabakat Modelleri (Consensus): Cosmos ekosistemi, farklı blok zincirlerinin kendi mutabakat modellerini kullanmalarına izin verirken, aynı zamanda kendi konsensus modelini (tendermint) kullanmalarına da olanak sağlar. Bu sayede, farklı projelerin yapılarına, ihtiyaçlarına ve tercihlerine uygun çözümler sunar. İşte bazı fikir birliği modelleri: Tendermint: Cosmos ekosisteminde yaygın olarak kullanılan bir mutabakat algoritmasıdır. BFT (Byzantine Fault Tolerance) algoritmasıyla paydaşlar arasında mutabakata vararak hızlı blok onayı sağlar. Proof of Stake (PoS): farklı blokzincirlerde kullanıldığı gibi, birçok Cosmos bölgesinde de kullanılan bir mutabakat modelidir. Blok üretimi sahip olunan tokenlara dayanır ve Proof of Work (PoW) sistemlerinin aksına enerji konusunda çok daha verimlidir. Yetki Kanıtı (PoA): Daha merkezi bir mutabakat modeli. Cosmos ekosistemine katılan zincirlerin güvenliğini sağlamak için güvenilir düğümler tarafından yönetilen bir sistemdir.

Avantajlar: Cosmos ekosisteminin rakiplerine göre birçok avantajı vardır: Interoperability: Cosmos, farklı blok zincirleri arasında güvenli ve hızlı veri aktarımı sağlayarak birlikte çalışabilirliği kolaylaştırır. Bu, farklı projelerin birlikte çalışmasına ve büyük bir ekosistem oluşturmasına olanak tanır, zincirler birbirleriyle kolay iletişiğ kurup veri paylaşımı yapabildikleri sürece hem zamandan, hem de masraflardan tasarruf edilip, aynı zamanda güvenlik konusunda zaafiyet vermeden birlikte çalışmanın verimi de katlanarak artmış olur. Ölçeklenebilirlik (Scalibility): Cosmos, farklı blok zincirlerinin birlikte çalışmasını sağlayarak ölçeklenebilirlik sorununa çözüm sunar. TPS’i gün geçtikçe daha da hızlanarak ağ üzerindeki çalışan tüm zincirlerin işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Güvenlik: Cosmos ekosistemi kendi mutabakat algoritmasını kullanarak güvenli bir ortam sağlar. BFT mutabakat algoritmaları ve güvenli veri aktarım protokolleri kullanılır. Gelecek Potansiyeli: Cosmos, merkezsizleşme ve birlikte çalışabilirliğe odaklanan bir ekosistem olarak gün geçtikçe daha önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Blokzincir teknolojisinin benimsenmesine katkıda bulunarak, zincirler arasında daha fazla işbirliği kurulmasına ve uygulama geliştirilmesine olanak sağlayabilir. Cosmos’un büyüme potansiyeli ve gelecekteki eğilimleri hakkında gelecekteki yazılarımızda daha çok yer vereceğiz

cosmos ecosystem

Cosmos, decentralization ve interoperability hedefleyen bir blokzincirler bütünü ekosistemidir. Yapısı, mutabakat modelleri ve avantajları, farklı projelerin bir araya gelerek güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasına olanak tanır ve bunu onchain olarak, kimsenin onayına ve güvene gerek kalmadan (trustless) yapmayı hedefler. Cosmos ekosistemini detaylı olarak inceneldiğinde ve rakiplerinin blokzincir teknolojisindeki sorunlara getirmeye çalıştırkları çözümlerle kıyaslandığında (layer2’ler , yan zincirler vb…), gelecekte blokzincir teknolojisinin benimsenmesine ve geliştirilmesine çok önemli katkılarda bulunması

Bu makale, Cosmos ekosistemine genel bir bakış sunarak temel kavramlarını, yapısını, fikir birliği modellerini ve faydalarını detaylandırmıştır. Daha fazla araştırma yaparak, Cosmos ekosisteminin projeler ve kullanım durumları üzerindeki etkisini daha derinlemesine inceleyebilirsiniz.

Murat Akça

https://twitter.com/Coinocracy

--

--

altcointurk

🫂 Web3 & Kripto Para Topluluğu 📢 Proje Danışmanlığı & Marketing Hizmetleri 🧑🏻‍💻 İçerik ve Etkinlik Merkezi 📅 Since 2017