19. Comme des Garçons

Tokio / Japán

Alapítás éve: 1969.

Alapító: Rei Kawakubo (1942.)

Társtulajdonos: Adrien Joffe

Bemutatók: Párizs, Tokió, New York

Egyszerű anyagok, inkább az elhagyás, mint a hozzáadás. Dekonstrukció, elemeire szedett a ruhák, melyek váratlan formákban épültek újra.

“Úgy döntöttem, a teremtésen alapuló céget hozok léptre, és ez a teremtés volt számomra a fegyver, hogy megharcoljam a harcokat, amelyeket meg akartam harcolni.” — Rei Kawakubo, 2009

Rei Kawakubo és Adrian Joffe

Bár Hanae Mori és Kenzo Takada japán tervezők már a hetvenes években fel-feltűntek Párizsban, Issey Miyake volt az, aki 1973-ban a divat fővárosába hozta az avantgárd mozgalmat az öltözködésre vonatkozó radikális, művészetet és tudományt ötvöző megközelítésével. Rei Kawakubo és Yohji Yamamoto 1981-ben sokkolta a divatmagazinok szerkesztőit és az áruházak beszerzőit kreációi eltúlzott arányaival, az azokban domináló fekete színnel és a nemek karakterjegyeinek figyelmen kívül hagyásával.

Újra és újra megkérdőjelezi a divatot és vele együtt azt, hogy ha öntudatlanul is, de elfogadjuk a mindenkor új és érvényes esztétikát.

1967-ben a reklámszakmában befutott karrierje után szabadúszó divattervezőként kezdett el dolgozni, a szakmát autodidakta módon tanulta.

Két évvel a márka megalapítása után megnyitotta első üzletét, ahol csak női ruhákat árult, 1978-tól kezdve már férfiruhákat is tervezett.

1980-ban Párizsba költözött, 81-ben volt az első bemutatója.

Elvetette az uralkodó sziluettet, az ügyes anyaghasználattal a megmutatás és elrejtés új esztétikáját hozta létre.

1983 tavaszi/nyári második kollekciójában a szürkésbarna színek, durva szövésű anyagai, csupa lyuk ruhái a “koldus” külsőt, a szépség hiányát hirdették, ami ellentétben állt a nyugati világ glamour felfogásával.

1985-ben rendezte meg első bemutatóját New Yorkban.

Jellemző rá a művészi kivitelezésű magazinokban való hirdetés.

2004-ben gerilla pop-up üzleteket nyitott alacsony költségvetésű helyszíneken.

A világ sok városában van üzletük, többek között Londonban, New Yorkban.

2008-ban a H&M-el kollaborált, de volt közös kollekciója többek között a Nike, Speedo, Lacoste, Fred Perry, Chrome Hearts, Cutler and Gross, Hermés , Supreme és Levi’s márkákkal.

Tervezett ruhát Barbie babának is ( a Csilingelő virágok kollekció keretében ).

Parfümöket is forgalmaz.

Junya Watanabe a Tricot kollecióért volt felelős 1982 óta, majd 1992-ben Tokióban, 1994-ben tavaszi/nyári Comme de Garcons Junya Watanabe kollekcióval mutatkozott be a párizsi divathéten. Szabásmintáját folyamatosan tökéletesíti, elsősorban nemes kelmékből és high-tech anyagokkal kísérletezik.

Junya Watanabe
enricoisamuoyama.net Spring/Summer 2012 Ready-to-Wear (White Drama)
vogue.com Fall 2014 Ready-to-Wear
vogue.com Fall 2015 Ready-to-Wear
vogue.com Spring 2017 Ready-to-Wear
“I was thinking that there had to be women in the 18th century who wanted to live strongly. So I designed what I imagined this type of woman would have worn, and called it ‘18th-Century Punk’” — Photography by Nick Knight, Styling by Katie Shillingford