23. Donatella Versace

Milánó/Olaszország

Alapítás éve: 1978.

Alapító: Gianni Versace

Halála után testvére, Donatella vette át az irányítást 1996-tól

Bemutatók: Milánó

A divat istennője. Feltűnő, party-girl-imázs.

“Mindig hajt valami, keresem mi a modern. Ez motivál.”

Az 1970-es évekre a pret-a-porter-ipar számos országban elterjedt. Olaszország divatközpontjában, Milánóban precíz piackutatással határozták meg a várható trendeket. Az 1980-as években Gianni Versace a luxus színvonalú, ugyanakkor praktikus Real Clothing-koncepciójával irányította az olasz divatra a világ figyelmét.

A néhány, még megmaradt családi divatház női vezetői közül ő az, aki hét Versace-néven jegyzett cég irányítója.

Gianni és Donatella Dél-Olaszországban, Reggio di Calabriában nevelkedett. Miközben bátyja Milánóba költözött, hogy szerencsét próbáljon a divatvilágban, Donatella a firenzei egyetemen nyelveket tanult. Bátyja csillaga szélsebesen emelkedett, a Callaghannek és a Gennynek dolgozott, majd 1978-ban megalapította saját vállalkozását. A család temperamentumáról árulkodó színpompás, testre tapadó, ragyogó kollekció hatalmas siker volt. Gianni meghívta húgát, hogy segítsen a vállalat fejlesztésében.

A 80–90-es években többnyire együtt dolgoztak, Donatella feladata volt a mai napig ismert, jellegzetesen magával ragadó Versace-imázs reklámhadjáratának kialakítása és fejlesztése, ugyanakkor gyermekruhákkal is foglalkozott. 1993-ban mutatta be a Young Versace-vonalat, majd a diffusion line, a Versus vezető tervezője lett.

Amikor 1996-ban Giannit tragikus módon meggyilkolták, húga lett a vezető tervező. Iljesztő hagyatékot örökölt. ( http://port.hu/adatlap/film/tv/a-versace-haz-house-of-versace/movie-172166 )

Elvállalta kihívást. A márka úgy lépett át a 21. századba, hogy megőrizte Gianni olaszos pompáját és Donatella rock’n’roll ízlését.

A fejlesztésért és a terjesztésért is felelős, ezen kívül kozmetikumokat is piacra dobtak, valamint 2000-ben megnyitották Ausztrália aranypartján a Palazzo Versacét, az első hatcsillagos Versace-szállodát, később Dubaiban is nyitottak egyet. ( http://www.palazzoversace.com )

vogue.com Fall 2017 Ready-to-Wear
vogue.com Resort 2015
vogue.com Spring 2013 Ready-to-Wear
vogue.com Spring 2000 Ready-to-Wear
Halle Berry at Oscars Red Carpet in Custom Atelier Versace 2017

Interjú:

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.