46. Hussain Chalayan

London/Egyesült Királyság

http://store.chalayan.com

Bemutatók: London, Párizs

Alapítás éve: 1994.

Alapító:Hussain Chalayan

Flagship store: London, 2 Bourdon Street, W1K 3PA

Konceptualitás, innováció, kísérletezés.

Az 1980-as évek hatalmat sugárzó öltözetei után — amelyekre a feszes fazonok, a merész színek, az eltúlzott sziluettek és a gazdag díszítések voltak jellemzők — a vásárlók az 1990-es évek elejére belefáradtak a divatba. Az iparágnak küzdenie kellett, hogy felkeltse a vevők figyelmét. Új divatellenes irányzatok tűntek fel, a tervezők visszafogottabb stílust kreáltak, egyszerűbb színpalettát alkalmazva. Az új divat a szakmailag elismert, elfoglalt nőket szólította meg. Színre léptek a dekonstruktivista tervezők — Margin Margiela és Ann Demeulemeester Belgiumból és Hussein Chayalan Angliából-, akik valamennyien intellektuális módon közelítettek a divathoz, s dizájnesztétikájuk részeként minimalista elveket követtek a tervezésben.

Ciprusban született. A Central St Martin Schoolban végzett, Londonban debütált 1994. őszi/féli kollekciójával, amit meg is vett a Brown üzletlánc.

Absztrakt modelljeit saját ötleteiből tervezi, folyamatosan megkérdőjelezve a divatról alkotott idejemúlt elképzeléseket. Hatott rá Paul Poiret munkássága.

Kreációi között szerepelnek olyanok is, melyek figyelmen kívül hagyják a test és ruha viszonyát, és gúzsba kényszerítik a testet. Munkái során használ installációkat, fényeket is. Rövidfilmeket is rendez.

“The only new work you can do in fashion is via technology. It lets you create something you couldn’t have done in the past.”

2000-es őszi/téli kollekciójában kitágította a hétköznapi öltözködés határait. Itt a ruhadivat és a lakberendezés fúziójával egy dohányzóasztalból készített szoknyát.

2002-ben Párizsba költöztette a divatbemutatóit.

Tervezett kapszulakollekciókat a Top Shopnak, a Mavi Jeansnek, a Marks and Spencernek, cipőt a Pumával közösen. A Swarovskyval “buborék” és “lézerruhát” alkotott.

“Az antropológia, a genetikus antropológia, a migráció, a történelem, a társadalmi előítéletek, a politika, a kirekesztés és a tudományos fantasztikum ihletnek meg, és, gondolom még saját kulturális hátterem is.”

vogue.com Spring 1998 Ready-to-Wear
vogue.com Fall 2003 Ready-to-Wear
vogue.com Spring 2005 Menswear
vogue.com Pre-Fall 20013
vogue.com Resort 2015
vogue.com Fall 2015 Ready-to-Wear
vogue.com Pre-Fall 2016
Like what you read? Give Amanda Fragoso-Durkó a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.