47. Issey Miyake

Párizs/Franciaország

Bemutatók: Párizs

Alapító: Issey Miyake

Naoki Takizawa 1993 ( férfi ) 1999-től teljes kollekció -2007

Dai Fujiwara 2007–2011

Yoshiyuki Miyamae 2011-től

“A múltam része vagyok, de a jövőbe nézek”

A Meiji-érában (1867–1912) apránként Japánban is átvették hétköznapi viseletként a nyugati öltözködési stílust.

A második világháborút követő gazdasági fellendülés idején a szigetország teljes mértékben csatlakozott a világ divatjához, Kenzo Takada 1970-es bemutatkozásával pedig a japán divattervezők megjelentek a nemzetközi kifutókon.

A divattörténet egyik legkiválóbb textilújítója. 1970-ben alapította meg a Miyake Design Studiót azzal a céllal, hogy kísérleti öltözékeket hozzon létre.

“ Próbálok nem félni a radikális dolgoktól” — mondta és ez ki is derül abból, ahogyan kitágította a ruhákról alkotott elképzelések határait.

A japán Miyake első kollekciójával 1971-ben New Yorkban, majd egy évvel később Párizsban lépett színre. Az “A piece of cloth” elnevezésű, 1976-ban bemutatott kollekicójában találkozhatott a világ először Miyake sajátos értelmezésével, ahogyan ő látta a kétdimenziós szövet és a háromdimenziós emberi test viszonyát. Ettől kezdve ez munkássága fontos koncepciójává vált.

Munkájára nagy hatással volt Geoffrey Beene kifinomult formáival, Guy Laroche és Hubert de Givenchy összetéveszthetetlen párizsi szabásvonalaikkal. Ő házasította először a japán stílust az európai divattal.

Praktikus és demokratikus ruházat készítésére törekedett, ezt kiterjesztette a modellválasztásra is.

1988 után pliszírozott ruhákat tervezett ( a hagyományos munkamenet szerint az anyagot először pliszírozzák, majd kiszabják belőle a ruhát, á megfordította a folyamatot: először szabott, varrt, csak ezután pliszírozott, valamint szintetikus szálakból hozott létre egy újfajta, pliszírozott poliészteranyagot). “Peats Please” című munkái anyag, forma és funkció egységét megteremtő, kiváló minőségű ipari termékként értékelhetők. Ezek a tervek praktikusak és művésziek egyszerre, amivel megfelelnek a mai nők életstílusának és sokféleképpen hordhatóak.

1999 tavaszán/nyarán mutatta be A-POC elnevezésű öltözködési koncepcióját, mely a számítógépet ötvözi a hagyományos kötési technikával. A Miyake Design Studi gyártási technológiája szigorúan őrzött, levédett ipari titok.

Miyake a farmert és a pólót tartja ideális ruhadarabnak, és kiáll a tömeggyártásban készülő, hétköznapi viseletek mellett. Kreációi éppen ezért alkalmasak arra, hogy napjainkban viseljük őket.

metmuseum.org Bodice fall/winter 1980–81
metmuseum.org Cape fall/winter 1983–84
metmuseum.org “Seashell” 1985
metmuseum.org Dress 1989
metmuseum.org Spring/Summer 1994
vogue.com Spring 1995 Ready-to-Wear
vogue.com Fall 2011 Ready-to-Wear
vogue.com Spring 2012 Menswear
vogue.com Resort 2017
Like what you read? Give Amanda Fragoso-Durkó a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.