50. Jean Paul Gaultier

Párizs/Franciaország

Alapítás éve: 1976.

Bemutatók: Párizs

Alapító: Jean Paul Gaultier

Merész, egyedi, színes, francia, konvencióromboló fenegyerek.

A francia divat nagy rebellise, aki meghökkentő és nemegyszer botrányt okozó divatbemutatókkal vált híressé a nyolcvanas években. Madonna, Kylie Minogue és Marilyn Manson is rendelt tőle fellépőruhát. Igazi lázadó, aki nem csak tervezőként merész, de a személyes stílusa is egyedi. Megjelenésének elmaradhatatlan kelléke a jól szabott szmokingzakó, a matróz(breton)csíkos póló és esetenként a szoknya.

Egy kis divattörténet: A 19. század alapvetően dagályos és díszes viseleteihez képest a 20. század divatja dísztelennek és testközelinek tűnik. Az öntudatos test kultuszát ápoló 1980-as években még az annak előtte csak alsóneműként viselt ruhák is felsőruházattá léptek elő. Avantgárd tervezők, mint Jean-Paul Gaultier ( 1983. tavaszi/nyári kollekciójában először)vagy az angol Vivienne Westwood hagyományos női alsóruhákból, például fűzőből és harisnyatartóból csináltak az emberi test dinamikáját kifejező modern felsőruházatot. Egy ruhadarab eredeti rendeltetését épp a visszájára fordítani, s ezt művészeti alkotásként bemutatni, jellegzetesen posztmodern vonás. Ez az irányzat még jócskán belenyúlt az 1990-es évekbe.

Először Cardinnél és Patou-nál dolgozott, majd 1976-ban szülővárosában, Párizsban mutatta be első pret-a-porter kollekcióját. Ruháival véleményt alkotott a társadalomról. 1981-től a kötött alapanyagok kivételével az olaszországi Gibotól szerzi be az anyagait. Az 1985. tavaszi/nyári kollekcióját az androgin hatás jellemezte, azaz elmosódott a különbség a férfi és a női öltözetek között. Férfiaknak tervezett szoknyát, fűzőt felsőruhaként mutatta be, tetoválást utánzó harisnyát adott modelljeire.

Alkotó fantáziája segítségével történeti ruhákat és keleti viseleteket egyesített egy meglepően üde és újszerű divatban.

1997 tavaszán/nyarán mutatta be első haute couture kollekcióját, mely az utcai divat elemeit vegyítette a klasszikus divattal, a legjobb anyagokból, a legkiválóbb kidolgozással.

Új anyagokat is használt, hogy megalkossa saját stílusát, mely a mindennapi élet funkcionalitását eredeti, életerős arculattal ötvözi.

Jelmezeket is tervez filmekhez ( pl.: Luc Besson Ötödik elem, Almodovar Kika c. filmje ).

2000-ben átveszi a Council of Fashion Designers of America díját.

2003–2010 között a Hermés kreatív igazgatója.

2004-ben “Pain Couture” címmel egyedülálló kiállítást tartott Párizsban a Fondation Cartier-ban, ahol minden bemutatott darab kizárólag kenyérből készült.

A márkanév alatt ma már farmereket, sminktermékeket, kiegészítőket, ékszereket, parfümöket, nyakkendőkek és cipőket is kiad a divatház.

vogue.com Spring 1994 Ready-to-Wear
vogue.com Spring 2001 Couture
vogue.com 2008 Fall Couture
vogue.com Fall 2013 Menswear
vogue.com Pre-Fall 2014
vogue.com Spring 2015 Ready-to-Wear

A képzőművészetből és a zenéből is merített ihletet modelljeihez. Egyik öltözékét ( lentebb ) Richard Lindner amerikai művész inspirálta, aki néhány művében fűzőben ábrázolta a nőket, hogy megmutassa, mennyire összetartozik a korlátozás és az agresszió.

egybeszabott nadrágruha, 1990 tavasz/nyár
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.