Στον αστερισμό της προπαγάνδας pt.1

Δημοσιογραφία με το αζημίωτο

@adonisgeorgiadi Network

Ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, ψέμματα και πάνω απ΄όλα κατασκευασμένες ειδήσεις· Twitter και Facebook, η διάδοση μιας πληροφορίας στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστεί στην πραγματικότητα αδύνατη. Η είδηση την επόμενη στιγμή της γέννησής της έχει σχεδόν αφανιστεί. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διαφημιστές και ομάδες κακοπληρωμένων troll αναλαμβάνουν για λογαριασμό της τον “λόγο” και το παιχνίδι αρχίζει…

Τα τελευταία δύο χρόνια το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η περίπτωση του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015. Συζητήσεις, συγκεντρώσεις, συνεχής ιντερνετικός διάλογος με σκοπό να παραμείνει η ουσία του ερωτήματος στην αφάνεια. Και παρέμεινε.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης του ΣΚΑΙ έφτασε μάλιστα σε σημείο να μεταφέρει, μέσω του Twitter, την “είδηση” ότι συνεδριάζουν για το νέο νόμισμα και σε ταυτόχρονη σύνδεση το κανάλι του Φαλήρου μετέδιδε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει εισβάλει στο Νομισματοκοπείο και τυπώνει Δραχμές. Δυστυχώς, ο άνθρωπος αυτός ακόμα και σήμερα έχει πρόσβαση στον δημόσιο λόγο, την ίδια πρόσβαση (ίσως και καλύτερη) με δημοσιογράφους που δεν Twittάρουν για να προκαλέσουν, δημοσιογράφους που θέτουν ερωτήματα ουσίας, δημοσιογράφους που αναζητούν την είδηση και την αληθή πληροφορία. Βεβαίως, ο μόνος λόγος που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι για να ανακλά, ωσάν αντίλαλος, την κραυγή του αφεντικού του, Γιάννη Αλαφούζου.

Να τον χαίρεται, λοιπόν, η Vodafone, την οποία και εκφράζει κάθε Κυριακή.

Σήμερα και τέσσερα μνημόνια μετά, δεν μας ξαφνιάζει πλέον η καθημερινή διάδοση κατασκευασμένων “ειδήσεων”, η διαπιστευμένη ανακρίβειά τους, η παραποίηση και αλλοίωση των πραγματικών δεδομένων, η παράφραση του λόγου· ο πολιτικός αμοραλισμός έχει επικρατήσει. Twitter και Facebook οι δύο βασικοί “ξενιστές”· Τα ενδοπαράσιτα γνωστά -πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διαφημιστές, κακοπληρωμένα troll.

Ο πολιτικός πυροδοτεί το πυροτέχνημα για να αναλάβει στη συνέχεια ο προπαγανδιστικός μηχανισμός και να κάνει το ουρλιαχτό τους tweet, “είδηση”, κοινοποίηση, like. Λίγο ακόμα και φτιάξαμε την πολιτική ατζέντα της βδομάδας, λίγο ακόμα και όλοι “συζητάμε” για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν … αυτή την εβδομάδα. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, θα σου υπενθυμίσουν κιόλας ότι ο λαϊκισμός — της αντίπαλης πλευράς — έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν αντέχετε πια βρε αδελφέ. Δύο λεπτά να ακούσεις τον Γεωργιάδη να παίρνει συνέντευξη από τον Πορτοσάλτε θα καταλάβεις, τι πάει να πει λαϊκισμός, τι πάει να πει δημοσιογραφία, τι πάει να πει συμφέροντα, τι πάει να πει εξουσία, τι πάει να πει πολιτική.

Ομερτά / Ο νόμος της μαφίας

ΜΜΕ … οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο δυστυχώς όχι μόνο της μικρής μας Ελλαδίτσας αλλά και διεθνώς, σκαρφίστηκαν τον όρο “fake news”! Σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κάποιοι ΑΛΛΟΙ που παραποιούν τις ειδήσεις. Και είναι εκεί, πιστοί υπηρέτες και υπερασπιστές της “αλήθειας” τους να ορίσουν και να υποδείξουν τους υπαίτιους … για να συνεχίσουμε να tweetάρουμε ήσυχοι.

Fake News δεν είναι τα νέα του τύπου “Σοκ: Ο ήλιος δεν θα ανατείλει αύριο.”, αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας. Fake News είναι η εσκεμμένη παραποίηση ή δημιουργία μιας πληροφορίας με σκοπό το άμεσο ή έμμεσο κέρδος. Το άμεσο κέρδος το εντοπίζεις σχετικά εύκολα. Το έμμεσο από την άλλη αποτελεί κοινό μυστικό ή να το θέσω πιο σωστά ένοχο κοινό μυστικό.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν παραδώσει και την ψυχή τους στην δημοσιογραφία επιτρέπουν στα λοιπά παπαγαλάκια και μόνο να χρησιμοποιούν τον όρο και να τον ανασύρουν όποτε τους συμφέρει είναι τουλάχιστο θλιβερό. Η κριτική θα έπρεπε να είναι αμείλικτη.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διαφημιστές και ομάδες κακοπληρωμένων troll δρουν ως μια καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, με όρους και νόμους μαφίας με σκοπό, τι άλλο, τον έλεγχο της εξουσίας.

Modus operandi

Η μέθοδος είναι απλή και δοκιμασμένη. Πες, πες, κάτι θα μείνει. Δεν έχει σημασία τι, που και πως, σημασία έχει η δική τους άποψη να είναι η μόνη που θα επικρατήσει στο τέλος. Η μοναδική αλήθεια είναι η δική τους.

Bot και στρατοί από ανώνυμα troll είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Έχουν αντιληφθεί από νωρίς ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη τo Twitter μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό αυτού του μηχανισμού.

Όλοι οι παραπάνω γκεμπελίσκοι, απατεώνες που φαντασιώνονται την (επιστροφή τους στην) καρέκλα περιγράφονται με μία λέξη: τυχοδιώκτες.


Το κείμενο αυτό εκτός από δημόσια κριτική και πολιτική άποψη απέναντι στην Οργουελική αυτή κοινωνία στην οποία ζούμε αποτελεί τον πρόλογο για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα τρεις μεγάλες έρευνες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της μαφίας.

Η πρώτη αφορά τον σκιώδη πρόεδρο της ΝΔ, τον Άδωνι Γεωργιάδη και πως χρησιμοποιεί το Twitter για να διευθύνει την ορχήστρα του, όπου θα παραθέσω τα σημαντικότερα ευρήματα από 4,7Μ tweets, 153K accounts, 4.16M connections. Η δεύτερη αφορά τα δίκτυα μεταξύ πολιτικών και ανώνυμων troll (https://thechain.andefined.com) όπου σε real time μπορούμε να δούμε τα δίκτυα παραπληροφόρησης (θέλει δουλειά ακόμα), και η τρίτη αφορά τη λογοκλοπή στα media (https://plagiari.sm) και πως μια είδηση παραποιείται.

Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος: Στον αστερισμό της προπαγάνδας pt.2