Ute og skaper jobber

Ja Eva Grinde, verden kommer til å se et massivt og sjokkerende bortfall av arbeidsplasser. Det er det ingen tvil om. Vi lever i en eksponensiell verden hvor Moores lov er fundamentet for den teknologiske utviklingen.

La meg illustrere dette; du kjører i en bil i 10 km/t i 1 minutt. Det neste minuttet øker du til 20 km/t, det neste til 40 km/t. I det fjerde minuttet øker du til 80 km/t. I det neste minuttet har du brutt alle fartsgrenser. Deretter må du over på en Formula1 bil og bane for å klare å holde utviklingen. Dette er eksponentiell utvikling. Den digitale utviklingen går like fort. Dette skaper enorme endringer, men samtidig store muligheter. Så sant vi ser velger å se de.

Picture: from Peter Diamandis views on Education in the 21st Century

La oss legge til side diskusjonen om robotene faktisk kommer til å ta jobbene våre eller ei. Det kommer til å skje i stor skala. La oss slutte å snakke om at digitaliseringen vil komme. Den er her overalt. Om 5–10 år så kommer vi til å sitte i selvkjørende droner som tar oss til jobben. Om 7 år lander det mennesker på Mars. Samme år er kanskje E18 prosjektet vest for Oslo også ferdig.

Digitalisering er villedende. Vi overser eksponentielle teknologi og innovasjon helt til den har passert oss i rakett fart. Eksponentielle organisasjoner skapes og konsernstrukturene vil dø. Konsern med sterke hierarki hvor posisjon og status er det viktigste vil forsvinne. Vi ser at tjenester blir gratis som f.eks. bilder og utdanning. En rekke produkter blir borte og integrert i nye, som f.eks. kamera og GPS som man nå får «gratis» i mobiltelefonen. Snart vil alle på kloden til å få tilgang til lik informasjonen og tjenester. Vi står overfor en verden med overflod av tjenester. Dette gir oss enorme muligheter. La oss gripe de. Noen av de meste opplagte er; Internet til alle, fornybar energi, helse/evig liv/utryddelse av alle menneskelig sykdommer, selvkjørende biler, 3D printing, roboter, kunstig intelligens og verdensrommet.

Gi meg Anita Schjøll Brede, Andreas Torsheim, Alexander Hagerup, Johan Brand, Gautam Chandna og alle de andre fantastiske entreprenørene Norge har. De er fremtiden og tekno-optimister. De skaper nye arbeidsplasser og ser muligheter.