Ultimul eveniment înainte de starea de urgență și ce urmează după

Andrada Persu
4 min readMar 22, 2020

--

An English version of this piece is also available.

Între 13–15 martie, am luat parte ca mentor la un eveniment organizat de către și pentru antreprenorii clujeni aflați la început de drum: Startup Weekend Cluj 2020. A fost primul Startup Weekend pentru mine, și în același timp primul eveniment la care am participat în condițiile unei crize sanitare (care avea să devină, în câteva zile, o criză economică și socială).

Ca mentor, am lucrat cu echipele care își pregăteau proiectele și prezentările, din perspectiva experienței mele de avocat de consultanță specializat, printre altele, în prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cu toate că ideile din competiție au fost geniale (mai multe detalii despre asta aici), ceea ce m-a impresionat a fost solidaritatea de care toți cei prezenți au dat dovadă pentru desfășurarea unui astfel de eveniment în condițiile date, ale pandemiei provocate de virusul COVID-19. Deși nimeni nu ar fi putut da vina pe organizatori dacă ar fi anulat evenimentul în condițiile noilor măsuri luate de către autorități cu privire la adunările cu un număr mai mare de oameni, a existat un consens tacit din partea tuturor — organizatori, mentori, participanți — că “the show must go on”, ceea ce a presupus un efort adițional de adaptare la toate normele noi impuse în ultima perioadă.

Iar efortul a fost considerabil: organizatorii au colaborat cu Direcția de Sănătate Publică, pentru a se asigura că ne vom afla cu toții într-un mediu sigur. De la intrarea în clădire și până în sălile de eveniment, aveam asigurate produse sanitare și dezinfectante , iar participanții și mentorii au avut posibilitatea de a participa la sesiunile de lucru prin video-conferințe pentru cei care nu au putut/au optat să nu fie prezenți fizic.

social distancing and being aware @ Startup Weekend Cluj 2020 (photo source: Startup Weekend Cluj’s Facebook page)

Toată lumea a conștientizat importanța respectării cu strictețe a “regulilor jocului”: fără să fie necesare observații din partea organizatorilor, cu toții știam ce aveam de făcut pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur, în mod instinctual.

Pe lângă asigurarea premiselor organizării unui eveniment de succes, toate aceste gesturi mai mici sau mai mari au reușit ceva și mai important: mi-au reamintit că o astfel de încercare necesită adaptare și că, cu cât ne adaptăm mai repede, cu răbdare și disciplină, cu atât lucrurile vor reveni mai repede la normal.

Startup Weekend Cluj 2020 a fost un exemplu despre cât este important ca toți să conștientizăm că această criză va trece, dar e important cum va trece și ce învățăm din ea. Putem folosi această perioadă să ne gândim în ce postură ne vom afla atunci, noi și cei din jurul nostru. Această viziune pe termen mediu și lung este deosebit de importantă în această perioadă și în plan personal, și profesional, și pentru mediul de afaceri în sens larg.

Felul în care va arăta societatea, în ansamblul ei, după criză ne privește pe toți, fie că suntem antreprenori, avocați, doctori, corporatiști, freelanceri, funcționari publici. E nevoie de un efort colectiv, de răbdare, disciplină și nu în ultimul rând de gesturi mici care pot crea un impact mare.

Informațiile pe care le-am aflat în ultima săptămână de la diferiți actori din piață nu sunt neapărat promițătoare. Start-up-urile se gândesc la metode alternative de finanțare pentru activitatea lor, dacă investitorii de profesie vor decide să aștepte câteva luni pentru ca piața să se stabilizeze. Proiecte noi sunt puse în stand-by pentru că atenția s-a mutat pe susținerea afacerilor existente, iar mulți dintre cei din comunitate — de la spații de coworking la organizatorii de evenimente — se gândesc la reorganizarea activității într-un fel care să se potrivească noii stări de fapt.

Nu știu cum va arăta viața noastră după criză, care afaceri vor supraviețui și ce vom învăța din asta, însă pare că multe dintre lucrurile pe care le învățăm acum obligați de împrejurări vor deveni noua normalitate după criză.

În această perioadă, plină de incertitudini din punct de vedere economic și social, cei care încă pot să își desfășoare activitățile au o obligație morală să o facă, de la distanță. Să ne plătim facturile la timp pentru a micșora povara de pe umerii altor companii. Să menținem contractele de muncă ale angajaților care ne-au ajutat când lucrurile mergeau bine. Să îi ajutăm pe cei din jur, ca să putem depăși împreună o situație nouă pentru mulți dintre noi.

Sunt parte din echipa Digital2Law, care în aceste zile lucrează cu startup-uri și IMM-uri pentru a le ajuta să-și răspundă la întrebările juridice și fiscale, cauzate de incertitudinea în care ne aflăm. Îmi poți scrie despre problemele cu care te confrunți la andrada@altlaw.ro și poți urmări activitatea noastră din această perioadă pe Facebook și LinkedIn.

--

--