Forsvarets satellittstasjon Eggemoen sett fra luften. Foto: Norge i bilder.

Hva installerte NSA i Hønefoss?

Avisene hadde kanskje kalt dette en avsløring, om kildene var gode nok. Jeg vil heller si at jeg har samlet noen tråder.

28. juli lastet Vice News-journalisten Jason Leopold opp dokumenter til tjenesten DocumentCloud. Dokumentene fikk han fra Office of Government Ethics, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/JasonLeopold/status/493815033529663488

Jeg så ikke dokumentene før igår og la da merke til at NSA-personell har reist til Hønefoss flere ganger for installere utstyr.

En av flere reiser foretatt av NSA-personell til Hønefoss.

Slik jeg tolker dokumentet har NIS (Norwegian Intelligence Service), Etterrettningstjenesten, betalt reisene (sponsor).

Men hvorfor reiser senior ingeniører fra den amerikanske etterretningstjenesten NSA (National Security Agency) til Hønefoss for å installere det som kalles WB Quad på norske skattebetaleres regning, og hva er det for slags utstyr?

Grunnen til at NSA er i Hønefoss er sannsynligvis fordi at Forsvarets satellittstasjon Eggemoen ligger der. På Regjeringens sider beskrives annlegget slik:

Forsvarets satellittstasjon Eggemoen etablerer informasjonsbærere i hele bredden av nasjonale og utenlandske militære operasjoner tilpasset operative behov og krav.

Til Ringerikes Blad i 2005, sa en tidligere stasjonssjef dette om virksomheten på Eggemoen:

– Vi tar imot og videreformidler samtaler og sendinger mellom ulike deler av det norske Forsvaret og med våre alliansepartnere i NATO. Vi bare formidler og verken lytter på samtaler eller bearbeider de data vi formidler.

Det kan bety at stasjonen kun er en kommunikasjonssentral for NATO, men også noe mer. Dokumentene viser at NSA-personell har installert utstyr der og NSA er verdens beste innen SIGINT, signaletterretning.

Jeg har ikke engang tatt meg bryet med å ringe noen pressekontakt i Forsvaret for å høre om de har noe å si om installasjonen av det som omtales som WB Quad. Svaret ville ganske sikkert vært noe ingen kommentar-aktig.

Flere Amerikanske etterretningstjenester samarbeider om et felles utviklingsmiljø som kalles “the Quad”.

… “the Quad,” is a joint initiative between NSA, the National Reconnaissance Office, the National Geospatial-Intelligence Agency, and the Defense Intelligence Agency to develop a shared development environment.

Jeg tror ikke Quad i WB Quad henviser til dette prosjektet. En satelittstasjon produserer rådata som må analyseres av eksperter før de gir mening og kan deles. Jeg ser heller ingen grunn til at Eggemoen skal være del i et felles amerikansk utviklingsmiljø.

WB foran Quad kan være et spor. Satelitter sender ut radiosignaler og NSA driver med signaletterretning. Jeg gjetter at WB står for wide band.

I en epostliste spør en person 28. juli:

What is NSA “WB Quad System” …

En som caller seg coderman svarer:

my money on: WideBand Quadrature Receiver System

I en annen epostliste dukker coderman opp igjen. Han legger ut en oversikt over foredrag som holdes på DefCon 22, en hackerkonferanse.

Et av foredragene heter RF Penetration Testing, Your Air Stinks. Det virker som om han skriver litt om de enkelte foredragene han har vært på. Under dette foredraget skriver han:

P.P.S. if you want do your own training on “WB Quad System” without travel to FVEY facilities this is how ;)

FVEY er forkortelsen for Five Eyes. NSA og de fire nærmeste samarbeidende landene, nemlig Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia. I samme slengen nevnes WB Quad System.

Ut fra det han skriver i epostlisten tolker jeg det slik at om du går til anskaffelse av et radiokort som heter Crimson, så kan du lære selv lære deg hvordan WB Quad fungerer, uten å jobbe i NSA eller en samarbeidende tjeneste.

Selskapet som produserer Crimson, Per Vices, skriver følgende om produktene sine:

We provide a flexible Software Defined Radio (SDR) hardware platform that works to interact with a broad range of wireless products and radio signals.

Så om jeg har tolkning og gjetting stemmer har NSA-ingeniører installert et system for softwaredefinert radio på Eggemoen for Forsvaret, siden de tok regningen.

Oppdatering: Har fått spørsmål om hva software defined radio er. Jeg skal prøve å forklare. Teknisk kyndige får kommentere om jeg tråkker feil. TV, radioen din, mobilen, GPS-dingsen tar alle imot radiosignaler. TV på sine tildelte frekvenser, FM-radion på sine osv. Hver oppgave har sin egen radiomottaker tilpasset oppgaven.

I softwaredefinert radio har man kun en mottaker som kan ta imot alle frekvenser samtidig, på en måte. Det betyr at man klarer seg med færre dingser og sannsynligvis blir mer effektive og sparer en del kroner. Forøvrig se siste lenke i saken for en bedre forklaring.

Ikke så veldig spennende i seg selv, men det sier ihvertfall noe om norsk etterretnings samarbeid med NSA og hva Forsvarets satellittstasjon på Eggemoen jobber med.

Softwaredefinert radio kjente jeg ikke til fra før, men det er et spennende konsepet med store muligheter. Per Vices har en god forklaring på sidene sine.