Cum Sa Cumperi Cripto-Monezi?

Astazi am achizitionat diverse tipuri de monezi digitale — crypto coins. In continuare descriu pasii pe care poti sa ii urmezi daca esti inclinat sa explorezi acest subiect.

 1. Pentru a achizitiona Bitcoin sau Ethereum, necesare pentru a intra in posesia altor tipuri de monezi, mi-am facut un cont pe Luno.
 2. In Luno vei putea sa transferi o suma de bani la alegere — direct din contul tau bancar si gratis — care va ajunge in aplicatie in cateva zile (2–3). Daca ai probleme la inregistrare pe mobil, foloseste site-ul lor.
 3. Ulterior, poti cumpara de suma respectiva parti dintr-un ETH sau BTC — nu e obligatoriu sa cumperi 1 BTC sau 1 ETH intreg. Eu am incercat sa iau ETH si nu a mers, asa ca am luat BTC — ambele merg la schimb cu alt-coins, pe site-uri de tip exchange. In timp ce efectuam tranzactiile, BTC s-a apreciat si IOTA s-a depreciat — deci am ramas cu o parte din BTC si pentru alte monezi. (e bine sa ai un plan dinainte, sa nu actionezi din impuls)
 4. Am dorit sa cumpar IOTA, asa ca am deschis un cont unde puteam schimba BTC in IOTA (pe Bitfinex) — dar recomand Binance ca si exchange, daca poti gasi acolo tokenii cautati. Mai este si HitBTC unde apar initial monezile, inainte sa fie distribuite apoi pe toate celelalte exchanges, si multe altele.
 5. Am trimis apoi din Luno in Bitfinex partea mea de bitcoin. Dureaza in jur de 30 minute sa ajunga moneda in contul tau.
 6. Odata primita confirmarea am putut schimba din BTC in IOTA in sectiunea din site numita exchange. E un UI neprietenos asa ca vei avea nevoie sa vezi acest scurt tutorial pe YouTube.
 7. Pentru ca doresc sa cumpar si alte cripto-monezi, iar pe acest exchange nu aveam la dispozitie decat IOTA, am deschis inca un cont, de data aceasta pe https://bittrex.com/. Recomand si Binance.
 8. Apoi am transferat din Withdraw de pe Bitfinex catre Bittrex partea care mi-a ramas din BTC.
 9. Aici, tot prin exchange, voi intra in posesia urmatoarelor alt-coins:
 • BAT — fondat de Brendan Eich insusi — tipul care a creat JavaScript
 • Cardano (ADA) — de academicieni japonezi — Japonia este singura tara care a legalizat intr-o oarecare masura BTC
 • NEM (XEM) — urmeaza sa faca un update consistent si vor avea un spike
 • Ripple — speculativ
 • Dogecoin — speculativ
 • ETH cand ajunge la bottom, daca nu ramane acolo si daca intre timp Bitcoin nu a facut crash — dar aici voi putea lua direct din Luno.

10. Dupa un timp poti vinde aceste monezi pe oricare din site-urile mentionate, acolo unde ai monezile. Daca doresti sa pastrezi unele dintre ele intr-un portofel digital, in telefon, poti face asta. Exista multe wallets si am vazut ca https://jaxx.io/ este o aplicatie folosita des.

Important

 1. Consider intreaga zona de crypto ca fiind nimic mai mult decat speculatie, si va recomand sa procedati ca atare — atat in ce priveste suma investita (pe care o consider pierduta din start), cat si monezile in care investiti si asteptarile pe care le aveti. Daca va uitati pe https://coinmarketcap.com/coins/ veti vedea ca pretul acestor alt-coins pe care le-am achizitionat este sub 1 dolar, sau chiar mult mai mic. Am luat decizia asta pentru ca doresc ca pretul lor, ajuns la double digits, sa insemne multiplicare de ordinul sutelor. Posibilitatea ca acest lucru sa se intample e mica, asa ca dupa ce am achizitionat aceste cripto-monezi nu voi sta sa le verific precum actiunile de la bursa. :-)
 2. Toate aceste site-uri vor solicita diverse documente pentru a iti valida identitatea. Dureaza intre 2 zile si 3 saptamani pana ajungi sa fii validat si sunt anumite restrictii pe care le au pentru conturile invalide (ex. nu poti retrage bani sau depune sume mari). Daca nu esti determinat sa faci acest pas, cel putin poti demara pasul de validarea a identitatii pentru ca atunci cand esti hotarat sa speculezi, sa nu fii nevoit sa astepti.
 3. Tranzactiile in sine dureaza mult de asemeni, si au si un cost — pentru ca moneda la baza acestor tranzactii e BTC din pacate, si nu IOTA. :)

Asteptari

Voi publica un articol in curand despre motivul pentru care cred ca Bitcoin-ul va provoca urmatoarea criza economica. Mentionez asta pentru a intari ideea ca eu personal vad acesti algoritmi pur speculativ. Asadar, sa speculam:

Astazi 1 DOGE este $0.002682. Pentru 50,000 DOGE ar trebui sa platesti $134. Daca aceasta moneda va avea parte de contextul potrivit pentru a depasi pragul de 1$, hai sa zicem 10$, in cativa ani, cei $134 ai tai vor fi $500.000. Suna incredibil, mai ales cand citesti ca altii au trecut prin asta.

Iti recomand sa nu investesti (speculezi) in cripto-monezi, dar daca o faci, mai sus ai pasii pe care sa ii urmezi. Succes!