Cum Sa Investesti In Litium?

Litium-ul este cel mai usor metal, motiv pentru care este folosit si in bateriile din laptopul si telefonul tau

In articolul anterior am scris despre cum sa cumperi criptomonezi. Personal nu vad in asta o investitie, ci un lucru pur speculativ. Insa daca ma uit la graful de crestere al Bitcoin, inteleg motivul pentru care majoritatea dintre voi sunt atrasi de criptomonezi. :-)

Nu-i asa ca ar fi frumos sa existe ceva similar si in zona de investitii la bursa? Eu cred ca exista!

Tine cont ca asta e parerea mea personala si decizia de a investi sau nu iti apartine in totalitate. Eu iti arat faptele din punctul meu de vedere. Poti sa te documentezi ulterior si sa iei decizia corecta, singur.


Bun, acum ca am trecut peste asta, hai sa iti deschid ochii asupra unor evenimente ce vor avea loc de-a lungul urmatorilor ani, incepand cu 2017. Poti sa iti pui un event in calendar peste fix un an si sa revii la acest articol sa vezi daca am avut sau nu dreptate. Voi descrie mai jos de ce litium-ul este un asset important pentru urmatorii ani si cum acesta va schimba cateva tari din radacini.

Pentru ca un asset sa aiba valoare, trebuie sa indeplineasca trei conditii:

  • Viabil — sa poata fi minat din punct de vedere tehnic
  • Fezabil — sa nu coste excesiv de mult minarea sa
  • Dezirabil — sa fie o resursa dorita

Deci nu este suficient sa avem resurse mari de litium pe glob. Ele trebuie sa poata fi minate la un cost viabil, intr-o piata in care sa existe cumparatori.

Viabilitate

Litium-ul exista in cantitati mari in triunghiul format de urmatoarele tari: Bolivia, Chile si Argentina. In Bolivia nu este inca un mediu politic prielnic pentru investitori, asadar majoritatea companiilor interesate sa mineze litium sunt in Chile si Argentina (a fost ales un nou presedinte recent).

China, Statele Unite si Australia au de asemeni cantitati importante de litium — sub forma de roca. De retinut ca Australia, desi are rezerve de doar 3%, anul trecut au exportat 39% din litium la nivel global!

Atat in Australia cat si in Triunghiul de Litium, acest meta poate fi minat cu usurinta. Procesul prin care este extras in triunghi se numeste brine mining (se scoate litium-ul la suprafata cu apa si se lasa la evaporat, pentru a fi ulterior strans si purificat). Iar in Australia se obtine prin minarea rocilor (hard rock).

Fezabilitate

Desi costul extragerii la suprafata al litiumului este unul ridicat, nu se compara cu activitatile prin care trebuie sa treaca australienii pentru a extrage litium-ul din roca. Din acest motiv majoritatea companiilor care investesc in mine de litium, isi doresc sa fie prezenti in acest triunghi — in special Chile si Argentina. Un cost mai mic de producere inseamna profit mai mare pentru fiecare tona de litium extrasa si comercializata.

Dezirabilitate

Astazi cu totii folosim echipamente electronice pe care le incarcam si le luam cu noi — camere video si foto, telefoane, laptop-uri, drone, etc. Majoritatea acestor obiecte au baterii de lithium-ion. In viitor aceste dispozitive vor reprezenta un procent mic din consumul global de litium, fiind inlocuit de cresterea in zona de mobility (auto, barci, avioane si drone pasageri, etc), dar mai ales zona de energy storage (la nivel industrial cat si pentru consumatori).

In graful de mai jos poti vedea preconizarile actuale, pentru necesarul de litium in urmatorii 10 ani.

Urmeaza o revolutie in acest sens, iar companiile care mineaza litium vor fi noile companii de petrol alb din viitor.

Cine extrage litium astazi?

Cele mai importante companii in industria miniera de litium — dar nu singurele — care produc majoritatea litiumului la nivel global pot fi grupate in functie de etapa in care sunt:

Companiile producatoare sunt listate la bursa de ani buni: Albemarle e cea mai mare, Tianqi e din China, iar SQM are probleme momentan cu statul Chilian.

Personal cred ca oportunitatile mai mari sunt in zona juniorilor, si anume acele companii ajunse recent in faza de dezvoltare. Din cele 4 de mai sus, Pure Energy au semnat un contract cu Tesla — sunt chiar langa ei in Nevada. Insa nu au ajuns inca la faza de exploatare. Celelalte 3 au sunt deja producatori. Si sunt listate la bursa. Asta este cresterea lor in ultimele 4 luni:

Nemaska
Galaxy
Orocobre

Nu vreau sa trag concluziile pentru tine. Urmeaza o revolutie in modul in care producem, stocam si folosim energia. Se intampla chiar astazi si in anii urmatori va accelera. La baza acestei tranzitii se afla litium-ul, nu petrolul, nu gazul, si nici vreun alt metal care sa ii ia locul.

Tu ce crezi ca se va intampla cu aceste companii? Eu intuiesc ca vor continua sa creasca intr-un ritm similar cu ce vedem astazi pe cryptocurrency, doar ca volatilitatea si riscul sunt mai mici.

Odata cu dezvoltarea sectorului minier, se vor dezvolta si alte industrii adiacente din zonele respective, cum ar fi bancile, companiile de energie, mancare, servicii, etc. Voi reveni intr-un articol viitor cu mai multe sugestii de companii pe care sa le studiati si daca are sens pentru voi, sa investiti.