Första dejten? — Här kommer 11 (avgörande) tips

Nu har ni hörts ett tag, det känns bra och det är dags att ses. Vad kan du göra för att dejten ska kännas lika bra som kontakten hittills. Tyvärr kan ‘små missar’ vi gör sabba hela det positiva ni har på gång.

Själv heter jag Angela Ahola har upplevt både bra och helt värdelösa möten. Drivit eget under ett antal års tid, hunnit beta mig igenom en rad möten — jobbmöten som privata. Ibland kan man sätta fingret på vad det var som gjorde det bra och ibland inte. Bokstavligt talat klickar det med vissa människor medan ett gäng möten faller i glömska ungefär samtidigt man säger ‘hejdå’. Är det mig det beror på? Är de något hos den andra, eller handlar det om någon slags personkemi — något som finns mellan oss? Nånstans blev jag fascinerad av vad exakt det är som händer när två människor träffas och arbetar idag med att föreläsa kring det första intryckets betydelse, ickeverbal kommunikation och personkemi. Någon månad sedan släppte jag även min första bok ’Konsten att göra intryck’.

Saken är den att du är säkert en jättetrevlig person. Kruxet är att det vet andra inte.

För det vi kan börja med att konstatera är att andra tenderar dessvärre inte att bedöma dig för den du är. Utan utifrån så som de uppfattar dig. Och det här gäller alla. Även yrkesverksamma domare och nämndemän påverkas av de första intryck en misstänkt gör på dem. Så även andra drar slutsatser om oss utifrån en rad faktorer varken vi eller de är medvetna om.

Nästa fråga är: När i interaktionen är vi som bäst på att läsa av varandra? Är vi som stelast i början av mötet och visar vårt ‘rätta jag’ först efter en stund?

Svaret är: Efter en stund. Det är då vi mest korrekt läser av den andres egenskaper. När vi kommit förbi den lite stela början, men ändå inte nått till den punkten då vi börjar fundera på “vad ska vi nu prata om då” börjar vi troligen se den andras person. Interaktion som vara i en minut resulterar i mer korrekta bedömningar än de kortare. Speeddejting eller anställningsintervju — en minut räcker alltså för att göra en korrekt karaktärs- och intelligensbedömning. Att öka interaktionstiden till mer än en minut kan vara bra men är enligt en rad studier inte nödvändigt.

Ok, vad ska vi då tänkta på inför viktiga dejten? Direkt när ni träffas gäller det att etablera en kontakt och det måste ske snabbt. Annars är vi människor benägna att stänga dörren ganska omgående och några andra chanser ges sällan. Här kommer 11 tips på hur du kan ge dina relationer bästa möjliga start.

 1. Var medveten. Det första intrycket väger tyngre än det andra. Gjorde du ett positivt intryck — perfekt. Då vill andra fortsätta att se dig precis så. Ett mindre bra sådant leder tyvärr till att relationen börjar i uppförsbacke.
 2. Förebered dig. Vem är det du ska träffa? Hur klär han eller hon sig, vad har hen för bakgrund, för intressen? Fundera gärna ut några frågor i händelse av jobbig tystnad.
 3. Hälsning. Skaka hand eller kramas när ni träffas? Det finns bara ett svar: Känn in situationen. Har ni haft mycket och bra kontakt innan kanske en kram kan fungera.
 4. Ögonkontakt. Saknas en bra ögonkontakt får vi svårt att lita på den andra. Ett uttrycksfullt, intresserat ansikte kommunicerar massor. Ett leende gör att vi uppfattas positivt: Vi ses som både mer intelligenta och varma. Nedsänkta ögonbryn gör att du uppfattas som arg och upphöjda ögonbryn — ’jag är intresserad, berätta mer’.
 5. Visa intresse. Det bästa sätt att sälja in sig själv är att — just det — inte prata för mycket om sig själv. Ställ nyfikna frågor om din partner, visa engagemang. Lägg bort mobilen och var närvarande i situationen. Artighet och trevlighet kommer man långt med.
 6. Kroppen och gesterna. Forskning visar att vi knyter an lättare till varandra om vi har ett öppet kroppsspråk. En öppen hållning och synliga handflator ger en positiv känsla — ‘här finns inget att dölja’. Att nicka, lägga huvudet på sned, och le gör att du framstår som empatisk. Rör du dig ryckigt, fingrar med håret och undviker ögonkontakt gör du inte ett pålitligt och kompetent intryck. Det tar fokus från ditt budskap. Undvik en hopsjunken hållning och överdrivna gester.
 7. Spegling. Vi gillar människor som är lika oss själva. Oavsett det handlar om åsikter eller saker vi gillar att göra. Har ni inget gemensamt? Ställ frågor och sök aktivt sådant som förenar er. Vi kan även spegla den andras hållning och gester. Självklart på ett snyggt och diskret sätt.
 8. Tänk på klädseln. Även här träder fenomenet ”thin slices of behavior” in — att vi dömer utifrån de fakta som presenteras för oss, hur få de än är. Så var noga med detaljerna. Vilken bild vill du ge av dig själv? Tänk också på vem du ska träffa, hur klär hen sig? Är du osäker — bättre att vara överklädd än underklädd.
 9. Vad ska ni prata om? Undvik minor. Prata gärna brett, men undvik de mest kontroversiella ämnena — dem kan du spara till ett senare tillfälle. Humor - Kan du uppbåda skratt i mötet är det ett plus. Känslor över huvud taget är bra. Ingen vill dejta en känslolös robot, men inte heller av en okontrollerat översvallande personlighet. Ha fingertoppskänsla.
 10. Rösten. Låter du trevlig tycker andra att du är trevlig. Positiva superlativer gör att ’hela du’ uppfattas mer positivt. Svordomar har en annan inverkan. En mörkare röst uppfattas som mer auktoritär. Och en röst som varierar i tonhöjd och pauseringar är mer intressant att lyssna på.
 11. Känn dig som en vinnare. Givetvis behöver vi tro på oss själva. Ett snabbt sätt att öka självförtroendet är att ställa sig i en ’powerpose’ — med armarna på midjan och benen bredbent — detta ökar dina självförtroendehormoner och minskar stresshormonerna. Men gör det innan mötet. I slutändan handlar det om att ser du dig själv som värdefull, agerar i linje med det så kommer du att attrahera dejter därefter.

Stort lycka till!

/Angela

PS.

Om du tycker att detta ämne är lika fascinerande som jag kan du läsa mer om detta i min bok ’Konsten att göra intryck’ och du får mer än gärna ladda ner vår nya innovation — appen Tosify (betaversion) — som hjälper dig ta reda på exakt vilka signaler din profilbild sänder. Gratis. Mer info om min föreläsning ‘Konsten att göra intryck’ samt min nya inspirationsföreläsning ‘Skulle du vilja ha dig själv som kollega’. Biljett till öppna föreläsningen ‘Vem är du egentligen? — Så får du ett roligare liv — med vetenskapens hjälp’(Stockholm, Göteborg och Linköping med Wimab). Och här hittar du mina sociala media profiler, etc, samlade.

Exempel på kundkommentarer
”Den här föreläsningen borde alla lyssna på!”
”Jag trodde aldrig att en psykolog kunde vara så här rolig.”
”Bland det bästa jag någonsin hört!”