Тестване в Галактиката-Глава 6:

Anton Angelov
Jul 16 · 10 min read

ГЛАВА 5

EN Version

Симпозиум Орион дава право на презентиране на всички групи дискриминирани в обществото ни. Една от тези групи, които всички игнорираме, са хакерите. Сега господин Х от хакерство общество П3Р3Йо ще ни разкаже дистанционно чрез холограма повече за разработването на вирусите и проблемите при тяхното тестване. Ще чуете за хакерството в днешно и бъдеще време. Бонус: какви качества трябва да притежава всеки непровинциален хакер, за да успее в кариерата си.

….

Холограма се материализира и модифициран глас започва да говори.

Хакерството в днешно време

Хакването и вирусите са около всички вас постоянно, без най- вероятно да си давате сметка за това. Случвало ли ви се е да дойде празникът на Великата Чик Чик Змиорка и да трябва да се приберете с трансгалактическия експрес? Ако живеете на една от 20-те планети от системата Чик Чик Бета- най-вероятно. Но случвало ли ви се е да няма вече билети или да струват цели 3000 галактически долара (100 пъти по-скъпи от нормалното)? Свършването на билетите в почти безкрайностен експрес теоретично не би трябвало да се случва (поне това твърди създателят му). Хората си мислят, че е бъг на влака, но всъщност просто е хакван доста често. Защо? Хакерски бот изкупува за части от микротеби всички почти безброй билети и след това ги предлага на търсещите, отчаяно богати пенсионери на стотици по-високи цени.

Всеки, който има модерен апартамент в днешно време, не може да няма умна мивка. Умната мивка разчита текущите ви емоции и пуска течност с идеалната температура и налягане, за да се освежите и облекчите, каквито нужди имате — миене на посуда, на лице и прочие. Преди няколко теби имаше балон на цените на декораторите на апартаменти и имаше момент, където те тотално останаха без работа. Как така сега са едни от най- високо платените професии и трябва да си вземете час за след 3 теби? Беше платено на нашата хакерска група да хакнем всички мивки в сектор Кентавър Т и да наводним всички жилища. Мократа декорация не става много нали? Добър маркетинг не мислите ли?

Ако карате тироб (кораб тир) най-вероятно слушате едно от най- популярните риалитита в междузвездното пространство — “Пикантни, Истински — Хакнати по Пътя с Искрен Болт”. Това е радио-реалити, където хакери хакват разговори между индивиди на живо, техен алгоритъм избира най-пикантните скандали или признания в любов. Водещите коментират на живо какво се случва. Дори може да залагате каква би била развръзката или просто може да се обадите в ефир и да поздравите бай Кольо за рождения му ден.

Като хакери доста често участваме и в предизборни кампании. Това е по-скъпа услуга, тъй като трябва да се вкара доста евристика, за да се измисли нов начин за манипулация на масите. Има два основни подхода да спечелите изборите — да привличате нови гласоподаватели към вашата кауза (ако имате такава) или (ако нямате кауза и искате просто да усвоявате звездофондове) да очерните максимално конкурентите. Преди една теби групата, която удари Чик Чик Бета, удари отново там. Опозицията ги беше наела да злепостави управляващите. Както знаете, честа практика е да има банкети със скари точно преди изборите. Наемниците хакнаха всички умни скари и препекоха до черно всичките мезета. Така гласоподавателите бяха много разочаровани и решиха, че трябва да обядват цял ден през изборния ден. Как една умна скара може да смени правителството а?!

Проблеми при тестването на вируси

Всички, когато чуят думата хакер, си представят някой като от филмите, който с 3 символа сваля дрон или влиза в мрежата на ЗЕЦ (звездно-електрическа централа). В реалността хакването и писането на вируси си е доста сложна и времеемка задача. В следващата секция ще поговорим, че трябва да имате много повече качества от това да сте много добър кодър. Първо, за да свалите военен дрон или да хакнете фабрика, трябва да разберете на каква технология е разработена софтуерната им система. Има над 100000 програмни езици т.е. за да сте много добър хакер, обикновено специализирате малък набор от тях. Не че няма хакер-генийчета, които да разбират от половината, но отново не знаят всичко.

Има много вируси, които са направили своите създатели много богати буржоа. Но за да станете богат буржоа, първо трябва вирусът ви да работи както трябва. Имате ли идея колко е трудно да се изтества полиморфен вирус? Накратко този тип вируси се криптират и променят кода си паралелно, за да се крият от софтуерите за борба с вирусите и пестицидите. Но тъй като се използва Agile методология за разработка, вие трябва да тествате вируса си итеративно т.е. трябва да вкарате скрити начини за неговото откриване, докато тествате. Ако пропуснете това, ще заразите вашата машина и ще трябва да я унищожите (препоръчваме изгаряне с горелка на 1056.66 градуса и полеете с карбидетокс киселина от езерото Чакарунга). Трябва преди да го пуснете на PROD да премахнете тези “задни вратички”, защото иначе защитните софтуери биха могли да ги открият и използват. Но пък ако ги махнете и случайно се заразите с вашия вирус, о, УЖАС@! Вашето чедо да обира от вас пари и да ги праща отново във вашата сметка. Да бе, но обикновено за всяка легална или нелегална транс-галактическа банкова транзакция заплащате по 5 интергалактически цента. Това рекурсивно източване ще ви струва къщата, имението, острова и евентуално бъбрека, ако разполагате с такъв + ваната, в която ще го извадят (ледът обикновено е безплатен. Спокойно!).

Независимо какъв вирус пишете, ако е предвиден за заразяване на масите, ще трябва да го тествате на всички възможни комбинации между хардуер и операционни системи (а те са стотици! — колкото корпорации за кетчуп и корнишони, толкова и операционни системи…).

Неимоверно си има и доста странични разходи за защитен софтуер. Ще попитате, че защо му е на него софтуер за защита? Ами нали трябва да тествате, че различните антивирусни програми не го ловят. Ако автоматичния тест не мине, тогава ще трябва да обновите вируса си и да го тествате отново. И като казахме обновяване, трябва преди да го пуснете PROD да сте сигурни, че тази функционалност в приложението ви работи както трябва. Иначе край с красиво-брилянтния ви вирус — край, finito, конец, ende. А и трябва да имате адекватна защита от други хакерски групи. Обикновено не искате да ви откраднат вирус сорс кода. А със 100 долара за лиценз спестявате 3 теби разработка и поддръжка за нещо, което хората са измислили доста преди вас. Много по-добре е да сте си хакер-буржоа и да си пишете вирусите, отколкото да се занимавате с такива ботски дейности. Вземайки предвид котировката на корнишоните сорт Алдебаран и акциите на ЗВЕЦ Андромеда Юг, пестите средно по 56700 долара за самостоятелна разработка на защитен софтуер, купувайки вече готов. Може да инвестирате тези долари да наемете поне 31.33 джунджуболчета ръчни тестери да ви изтестват творенията.

Бележка (за хакер-буржоата): Голяма част от това да бъдеш хакер е да участваш в клуб, основан от други хакер-буржоа. То добре, но си има определени изисквания. Най- важното от тях е да бъдете джентълмен и да следвате етикета до конец, т.е. да знаете как да пиете правилно чай. Ще ви представя съкратена 1456 пъти версия за тази част от етиката (може да прочетете пълната версия в “Най- пълният джобен наръчник на джентълмена-буржоа — хакерът със 100000 съвета- 46то Издание”). Чаят винаги се пие преди 4 часа Кра Кра планетно време. Хубаво е да си закупите часовник, който показва тамошното време дори и на вашата планета да е 49 часа и 5 микро теби. Това е legacy причина, тъй като от там произлизат първите подобни джентълмен-хакери. Чашата също е много важна част от ритуала. Тя трябва да е точно 125м и 34 грама. Винаги се пие в насипно състояние, а не в пакетчета. Сервира се заедно с кана с топла вода/мляко и купичка със захар. Много е важно да има 27 см платнена салфетка. Винаги го пийте в седнало състояние с изправен гръб. По етикет изчаквате поне 7 микро теби преди да отпиете първи. Преди даже е било неуважение да пиете първи, когато сте на гости. Винаги се посяга с една от десните ви ръце или крайници. Добре е да бъде изпит до 38 микро теби преди напълно да изстине. Това е и идеалното време за високо интелектуална размяна на реплики, защото всичко след това е просто ненужно разтягане на времето. Така, че съветвам ви, ако искате да бъдете част от обществото ни, моля, научете се да правите и пиете чай правилно!!! (тези плодовите гадости с карамелени топчета не са чай. Ако станем свидетелство на подобно кощунство не само, че няма да ви приемем, но и ще ви откраднем всичкия сорс код, чувствайте се предупреден!)

Качества на успешния хакер

Разбира се, без да може да пишете много добре код, няма как да бъдете хакер. Освен ако не наемете някой джуджуболче да реализира идеите ви за по-ниска цена, т.е. да outsource-нете разработката навън. Но все пак трябва да сте доста технически грамотен.

Трябва да имате много добро аналитично мислене — не за друго, но трябва да разберете какво точно хаквате и на какви технологии и езици е написано. Трябва да сте готови да ровите по кофите за боклук и да лепите секретни документи като пъзел, за да извлечете информацията. Много често се налага да имате поне няколко приятелчета, от които поне едно от тях да внедрите в обекта на хакване, ако е от материален вид- ЗВЕЦ, банка, фабрика, прочие, т.е. трябва да може да се социализирате. Друг път може да трябва по-бързо да реагирате и да подкупите определени типажи. Изучаването на социология и психология доста помагат в такива случаи. Така много добре ще разчитате тези типажи, ще ги водите в правилните заведения с точно определения тип мъже/жени и ще знаете с какъв цвят коктейл да ги почерпите.

Освен да пие чай, всеки себеуважаващ се хакер-буржоа, трябва да пише правилно граматически. О, небеса, ако има правописни грешки във phishing съобщението до богатите пенсионери, които трябва да ви изпратят парички, защото ви мислят за сина си, който си е счупил ключицата на поход в балкана на Кра Кра.

Хакерите трябва да разбират добре от емоции. Както знаете, използваме множество устройства, които събират емоции. За да може да използвате емоциите след като ги откраднете, трябва да може да ги разбирате. Четейки емоциите на човек, може да узнаете паролите му или да измислите коя пижамка би го преместила емоционално и да му я продадете на тройна цена през офшорната ви фирма за стилни джентълменски пижами, последен писък на италианската мода.

Не на последно място трябва да сте магьосник на финансите. Няма да станете богати, ако не знаете как да криете трудно изкараните си средства. Галактическото данъчно звено бди и не трябва да се подценява. Винаги е добре да знаете как да се укриете от някой друг данък. А пък, ако можете и да инвеситирате в облигации/акции, по-добре за вас. Трябва да сте царят на офшорките и Кайманските острови.

Как да печелим като хакер

Има различни начини да припечелвате като хакер в зависимост дали сте посредствен или не. Ако не искате да се отдадете напълно на професията и все пак искате да имате социален живот и да си пиете спокойно чая, ето няколко идеи. Може да хаквате алгоритмите, които композират песни за топ галактическите чартове. Така може да заложите на къси позиции в акциите на компанията, ако песента е много зле и да спечелите доста. Разбира се, ако си нямате понятие дали дадена песен става или не, е по-добре да се консултирате тайничко със специалист.

Друга потенциална идея, която ми хрумва на прима виста, е да се занимавате с търговия и ъпгрейд на бебета — все още доста модно и популярно. С добър маркетинг ще си намирате клиенти в по-крайните квартали на галактиката. Идеята е, че обикновено бебетата като излизат от лабораториите, са с фабрично заключени способности. Т.е. когато порасне и реши да си отключи по-добра памет, зрение или RAM, реално не се прави истински ъпгрейд, а просто с определен код се отключва дадената способност. Срещу скромни сумички, преведени на Кайманите, вие може да правите пълното отключване в ранна детска възраст, ако родителите искат малко генийче. Разбира се, има си индивидуални спесифики до всеки индивид, които ни правят различни, но 100 GB са си 100GB RAM, срещу тях не може да се спори. Ако нямате компетенциите да правите пълното отключване, по-евтин вариант би бил да хакнете системата на транспортно-ветеринарно-болничното звено. Там просто ще пренасочите някоя напълно отключено бебе да бъде доставено на друга локация и ще ги размените. Едва ли някой би забелязал. Евентуално… Гледайте само да са от един и същи вид, че иначе ще стане конфузно.

Ако сте в горните 10% на хакерските способности, тогава има шанс да спечелите бързо за една-две планети с личен океан и изглед към три слънца с различни цветове (по-редките цветови комбинации са по- скъпи, но пък тенът става много интересен. Например моята любима рядка комбинация е лилаво #6c4675 + розово #e3b1d2 и оранжево #FF6600). Подобни пари бихте могли да заработите по време на хибридна война, влизайки в системите на ЗЕЦ на противника. Друг начин е да предлагате някои от най-търсените видове вируси:

- вирус, афектиращ управляващите алгоритми и променящ морала им;

- вирус, който променя и изменя симулациите на бойните действия (говорим за симулациите, които споменахме в предната лекция, които симулират цялата галактика и теоретични бойни действия);

- вирус, покачваш разхода на гориво на всички звездни кораби, поръчан от някой от горивните картели (известни са, че дават много големи бонуси + доживотно безплатно гориво)

Хакерството в бъдещето

Една от насоките, в която върви хакерството е, че интер-галактическото правителство обмисля да го легализира, следвайки примера с проституцията и дрогата. Така и така се случва и е на масата, поне да се вземат някакви данъци! Тоест много скоро, ако наемете някой от нас, може да получите и фактура по пощата и да трябва да платите ДДС.

Друго популярно нещо, което се случва, е т.нар. движение — хакер като услуга. Т.е. плащате месечен абонамент, независимо дали използвате услугите ни. Но на разположение имате личен хакер. Той специално за вас може да ви издейства “безплатно” паркомясто в претъпкания мол във вашия квартал или да наводни апартамента на съседа ви, който вдига много гюрултия вечерите. Или просто може да направи така, че да имате постоянно по някой друг ден отпуска.

Спира токът и холограмата изчезва. (явно целта е да не се задават неудобни въпроси).

Anton Angelov

Written by

Co-Founder and CTO http://automatetheplanet.com Inventor https://bellatrix.solutions/

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade