Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης αποσαφηνίζει τις αλήθειες — ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Medium

O Δημήτρης Σουλτογιάννης είναι δημοσιογράφος-επιχειρηματίας

Συνέντευξη του Δημήτρη Σουλτογιάννη για το ψευδές τηλεγράφημα του ΑΠΕ και την αποκάλυψη του Εθνικού Κήρυκα για την “κατά παραγγελία δουλειά” του γραφείου τύπου της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Σουλτογιάννης αποφασηνίζει την αλήθεια σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Αποκλειστική συνέντευξη στην Anna Monnie-Koutoupis από το Παρίσι.

Τι έγραψε για εσάς το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στη χώρα πριν περίπου δύο εβδομάδες, στις 18 Σεπτεμβρίου;

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ ώρα Ελλάδας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ψευδώς για εμένα και τον έτερο συνάδελφό μου από τον ALPHA ότι “συλληφθήκαμε για πλαστογραφία στη Νέα Υόρκη, ότι κατόπιν της σύλληψής μας αφεθήκαμε προσωρινά ελεύθεροι, ότι δηλώσαμε ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές αρχές και ότι οι ίδιες οι αμερικανικές αρχές επρόκειτο να ασκήσουν διώξεις εναντίον μας στις ΗΠΑ”. Ένα περιστατικό εξακρίβωσης στοιχείων που προκάλεσε σκοπίμως η ελληνική αποστολή για να ανακόψει το ρεπορτάζ μας το Σάββατο το μεσημέρι (17 Σεπτεμβρίου), μεταδόθηκε εικοσιτέσσερις ώρες μετά από το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ελλάδας ως είδηση σύλληψής μας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς συνέβη;

Στις 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ ώρα Ελλάδας, το ΑΠΕ και ο Διευθυντής του διέσυρε εμένα και τον συνάδελφό μου από τον ALPHA με ψευδείς ειδήσεις με το τηλεγράφημα που απέστειλε σε όλα τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζοντας μας να έχουμε συλληφθεί και να διωκόμαστε για αδικήματα από τις αμερικανικές αρχές. Μάλιστα το τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν άφηνε περιθώριο παρεμηνειών για τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν η ψευδής είδησή του καθώς ήταν και είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι μόνοι δημοσιογράφοι που είμασταν εγκατεστημένοι εκπροσωπώντας το Star και τον ALPHA στη Νέα Υόρκη είμασταν εγώ και ο κ. Δημάδης. Από τα επόμενα λεπτά που εστάλη το ψευδές τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί σύλληψής μας στη Νέα Υόρκη, εγώ και ο συνάδελφός μου από τον ALPHA στοχοποιήθηκαμε και όλη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πίστεψε ότι είχαμε συλληφθεί γεγονός που όπως ήταν φυσικό δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στα κανάλια στα οποία εργαζόμασταν καθότι ούτε οι εργοδότες μας ούτε ουδείς άλλος στην Ελλάδα μπορούσε να πιστέψει ότι το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ήταν ψευδές! Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της μετάδοσης του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ, όλοι στην Ελλάδα είχαν πιστέψει ότι οι δύο μοναδικοί δημοσιογράφοι που είχε το Star και ο ALPHA στη Νέα Υόρκη, δηλαδή εγώ και ο Θάνος Δημάδης, είχαμε συλληφθεί ως κατηγορούμενοι για αδικήματα στις ΗΠΑ όπως αυτά της δήλωσης ψευδούς ταυτότητας και πλαστογραφίας, γεγονότα τα οποία ήταν παντελώς ψευδή, ανυπόστατα, και τα οποία μεταδόθηκαν χωρίς ποτέ το ΑΠΕ ως θεσμικό δημοσιογραφικό όργανο μετάδοσης ειδήσεων στην Ελλάδα να επικοινωνήσει μαζί μας για να ζητήσει έστω την άποψή μας! Είναι τέτοιο το μέγεθος του ψεύδους τους που πριν μερικές ημέρες το ΑΠΕ με δεύτερο τηλεγράφημά του συνέδεσε ξανά το όνομα το δικό μου και του συναδέφλου από τον ALPHA με την ψευδή είδηση περί σύλληψης μας.

Τι έλεγε αυτό το δεύτερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ;

Το περασμένο Σάββατο, το ΑΠΕ και ο κ. Ψύλλος που ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τον διασυρμό μας, δημοσίευσε δήθεν police report από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης προβαίνοντας σε νέους ψευδείς ισχυρισμούς για εμάς λέγοντας ότι η Αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει συντάξει police report για εμάς και δηλώνοντας ότι το εν λόγω δήθεν police report ήταν η πηγή του πρώτου ψευδούς τηλεγραφήματος περί σύλληψης! Η πραγματικότητα είναι ότι ουδέν police report συνέταξε ποτέ η Αστυνομία της Νέας Υόρκης καθώς police reports συντάσσονται μόνον όταν εξακριβώνεται η τέλεση αδικημάτων, και εμείς κατά το ρεπορτάζ μας κανένα αδίκημα δεν κάναμε, όσο κι αν τα κρατικά μέσα όπως το ΑΠΕ και η ΕΡΤ, και άλλα στην κυβέρνηση προσκείμενα ηλεκτρονικά μέσα ήθελαν να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη ότι διεπράξαμε αδικήματα κατά το ρεπορτάζ μας, τα οποία αν όντως είχαν διαπραχθεί θα υπήρχαν καταγεγραμμένα από τις αμερικανικές αρχές. Και μέσα σε όλα αυτά, ο ίδιος ο κ. Ψύλλος με συνέντευξή του στο BHMA FM πριν λίγες ημέρες επέμεινε στην αλήθεια και την ακρίβεια των τηλεγραφημάτων του ΑΠΕ για εμένα και τον συνάδελφο δηλώνοντας ότι το ρεπορτάζ του πρακτορείου και του ιδίου ουδέποτε έβγαλε ψευδείς ειδήσεις! Ούτε μία συγνώμη!

Τι ακριβώς μετέδωσαν άλλα μέσα;

Καθ᾽όλη την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΡΤ και άλλα μέσα πήραν το ψευδές τηλεγράφημα του ΑΠΕ και πρόσθεσαν πάνω σε αυτό επιπλέον ψευδή γεγονότα τα οποία αναπαρήχθησαν παντού. Αφού παρουσίασαν εμένα και τον συνάδελφό μου από τον ALPHA ως συλληφθέντες επι Αμερικανικού εδάφους, διωκόμενους από τις Αμερικανικές αρχές με κατηγορίες όπως η πλαστογραφία και η δήλωση ψευδούς ταυτότητας, πρόσθεσαν επιπλέον ψεύδη όπως ότι κινδυνεύουμε με απέλαση και φυλάκιση, ότι μας ακυρώθηκαν οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις, ότι είμαστε τρομοκράτες, ότι οι αμερικανικές αρχές μας κατηγορούν ήδη για πλαστογραφία και πλαστοπροσωπία και ότι μάλιστα οι ίδιες οι αμερικανικές αρχές που έχουν πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση των διώξεών μας στις ΗΠΑ όπως ισχυριζόταν στα κανάλια ο κ. Χριστοφορίδης. Είχαν το θράσος να ισχυριστούν ακόμα και ότι εγώ ως Αμερικανός πολίτης αντιμετωπίζω και το ενδεχόμενο της απέλασης από την χώρα της οποίας αποτελώ υπήκοο!

Έχει ανακαλέσει κάποιος αυτές τις ψευδείς όπως τις αποκαλείτε ειδήσεις;

Δεν επικοινώνησε ποτέ κανείς μαζί μας ούτε το ΑΠΕ, ούτε ουδείς άλλος. Το μόνο που είχαμε σαν εργαλείο μας ήταν μόνο τα social media για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

Τελικά ήσασταν μεταμφιεσμένοι όπως μετέδωσε το ΑΠΕ και άλλα μέσα;

Είναι πραγματικά αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι εντός ενός τέτοιου ξενοδοχείου που είναι γεμάτο από ασφάλεια μπορεί κάποιος να μπει μεταμφιεσμένος, να πλαστογραφήσει και να φύγει ανενόχλητος! Στην Αμερική το τζόκει είναι χαρακτηριστικό είδος ένδυσης. Στον κόσμο όμως τον fake news όλα διαστρεβλώνονται με σκοπό να εξυπηρετηθεί μία ψεύτικη είδηση. Ούτε μεταμφιεσμένοι ήμασταν ούτε υπήρξε κάποιο αδίκημα κατά το ρεπορτάζ μας. Ο υπάλληλος του κ. Παππά, κ. Χριστοφορίδης, το ΑΠΕ και άλλα ΜΜΕ μετέδιδαν επί μία εβδομάδα ψευδώς ότι συλληφθήκαμε για πλαστογραφία και ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές αρχές, γεγονότα τα οποία είναι παντελώς ψευδή. Ως διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούμε πάντα τις δημοσιογραφικές μας διαπιστεύσεις. Η διαπίστευση ενός δημοσιογράφου είναι το βασικό εργαλείο της δουλειάς του. Ποιός ο λόγος να πω ότι είμαι μαζί με τους υπαλλήλους της ελληνικής αποστολής; Την Κυριακή μετά την εξακρίβωση στοιχείων που αιτήθηκε η ελληνική αποστολή, εγώ και ο συνάδελφος συνεχίσαμε το ρεπορτάζ και αυτό ήταν που ενόχλησε. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν υποκύψαμε σε εκφοβισμούς.

Και οι φωτογραφίες σας πώς βρέθηκαν στα ΜΜΕ;

Αυτές οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αμερικανικές αρχές κατά την εξακρίβωση των στοιχείων μας. Ως Αμερικανός πολίτης γνωρίζω ότι οι αμερικανικές αρχές ποτέ δεν κάνουν διαρροή προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών. Πόσο μάλλον για σκεφτείτε οι αμερικανικές αρχές να στέλνουν φωτογραφίες από διασταύρωση στοιχείων και σε ελληνικά σάιτς! Θυμάμαι ότι οι μόνες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ήταν δύο φωτογραφίες των προσώπων μας για τις οποίες μάλιστα ζητήθηκε και η συναίνεσή μας από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Διπλωματικής Ασφάλειας του State Department που εξακρίβωσαν τα στοιχεία μας.

Πιστεύετε ότι τελικά όλο αυτό σχεδιάστηκε. Ποιος το έκανε;

Το τηλεγράφημα που μετέδωσε το ΑΠΕ δεν προέκυψε από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο διευθυντής του ΑΠΕ κ. Ψύλλος μέσω της συνέντευξής του στο BHMA FM. Ένα πραγματικό ρεπορτάζ όπως ήταν αυτό του Εθνικού Κήρυκα αποκάλυψε ότι το τηλεγράφημα που διατείνεται ο διευθυντής του ΑΠΕ ότι το πήρε από την Αστυνομία, ήταν τελικά μία “κατά παραγγελία δουλειά” και γράφτηκε από “μη επαγγελματία δημοσιογράφο” και “υπάλληλο του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη”. Για να σας το θυμίσω, πρόκειται για το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ειπώθηκαν τόσα πολλά. Ποια είναι η αλήθεια των γεγονότων;

Αυτό που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι οι αμερικανικές αρχές δεν εφαρμόζουν τον νόμο αλα κάρτ. Ως Αμερικανός πολίτης μπορώ να πω αυτό που έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές στη ζωή μου στην Αμερική ότι ακόμα κι όταν οδηγείς χωρίς δίπλωμα ή αν δεν φοράς ζώνη ενώ οδηγείς, τότε συλλαμβάνεσαι και αυτό καταγράφεται ως αδίκημα. Αν όλα αυτἀ περί τέλεσης αδικημάτων πλαστογραφίας και χρεώσεων με χαβιάρι ήταν αληθινά, τότε όντως θα είχαμε συλληφθεί και όλα αυτά τα ψευδή γεγονότα θα είχαν καταγραφεί από τις αμερικανικές αρχές και θα ήμασταν σε δίωξη. Είναι αστείο να δηλώνει κανείς ότι οι αμερικανικές αρχές χαρίζονται σε κάποιον που διαπιστώνουν να έχει τελέσει ένα αδίκημα.

Με το θέμα της πλαστογραφίας που λένε τι ισχύει τελικά;

Το γραφείο τύπου της ελληνικής αποστολής μαζί με τα περί σύλληψης και δήλωσης ψευδούς ταυτότητας ήταν αυτό που συντηρούσε και το θέμα περί πλαστογράφησης της υπογραφής του κ. Χριστοφορίδη. Τα περί υπογραφής σε μία απόδειξη για δύο μπύρες ήταν μάλιστα η ενημέρωση που είχα κι εγώ ο ίδιος από το γραφείο τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μιας και δεν ήμουν παρών. Όλα αποδείχθηκαν πλήρως ψευδή καθώς πριν λίγες μέρες το ίδιο το γραφείο τύπου παραδέχτηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι τα περί χρεώσεων ειπώθηκαν τελικά για πλάκα όπως και τα περί δήθεν πλαστογράφησης της υπογραφής του κ. Χριστοφορίδη. Το βέβαιο είναι ότι αν κατά την διασταύρωση των στοιχείων μας είχε διαπιστωθεί το οποιοδήποτε αδίκημα να έχει τελεστεί εντός ή εκτός του ξενοδοχείου αυτό θα είχε καταγραφεί γιατί στην Αμερική οι αμερικανικές αρχές καταγράφουν τα πάντα ανεξαρτήτως του τι λέει ο καθένας ή του τι διακινείται από κουτσομπολιά. Και το Σάββατο κατά την εξακρίβωση των στοιχείων μας ουδέν τέτοιο θέμα ετέθη.

Πώς εισπράξατε όλη αυτήν την ιστορία σε προσωπικό επίπεδο;

Η ανθρωποφαγία που έχω υποστεί και η αντιμετώπιση του ΑΠΕ, της ΕΡΤ μαζί με συνεπικουρούμενα δημοσιογραφικά μέσα ήταν βαρύ πλήγμα και απίστευτη στεναχώρια που την εισέπραξα κι εγώ και η οικογένειά μου χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς καμία αιτία επειδή κάποιοι ήθελαν να μην κάνω την δουλειά μου ως δημοσιογράφος ἠ επειδή είχαν να κρύψουν κάτι πιθανώς.

News from around the world. Based in Paris and New York. Freedom of Press. Committee to Protect Journalists. European Journalism Institute. The Fund for American Studies. View all posts by Anna Monnie-Koutoupis

Published October 7, 2016


Originally published at mediumviews.wordpress.com on October 7, 2016.

Like what you read? Give Anna Monnie-Koutoupis a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.