Έβερεστ

Τι ξέρεις για το Έβερεστ;

Όρος Έβερεστ. Το βουνό που, όσο κανένα άλλο, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του ανθρώπου και έχει δοκιμάσει τα όρια αντοχής των επίδοξων κατακτητών του. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε καταγράψει μερικά μόνο από τα ρεκόρ, τις πρωτιές και διάφορα άλλα σημαντικά γεγονότα και στοιχεία που σχετίζονται με την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αν νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει κάποιο σημαντικό γεγονός, ενημερώστε μας και θα το προσθέσουμε στη λίστα!!!

1. Ο Νεοζηλανδός Sir Edmund Hillary και ο Νεπαλέζος Tenzing Norgay ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού στις 29 Μαϊου 1953.

2. Μια Ελβετική αποστολή το 1952 απέτυχε να κατακτήσει την κορυφή, σταματώντας μόλις 250 μ. χαμηλότερα.

3. Ο Sir Edmund Hillary ήταν, επίσης, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τους «Τρεις Πόλους», δηλ. τον Βόρειο Πόλο, τον Νότιο Πόλο, καθώς και την κορυφή του Έβερεστ.

4. Οι Αμερικανοί ορειβάτες Willi Unsoeld και Tom Hornbein ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή το 1963 μέσω της φοβερής Everest West Ridge.

5. Το 1974 ήταν η μοναδική σεζόν όπου κανένας ορειβάτης δεν ανέβηκε στην κορυφή.

6. Ο Reinhold Messner ήταν ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ χωρίς τη χρήση οξυγόνου το 1978.

7. O Peter Hillary, γιος του Edmund Hillary, ανέβηκε στην κορυφή το 1990, γράφοντας ιστορία μιας και αυτός κι ο πατέρας του έγιναν το πρώτο ζευγάρι πατέρας-γιος που κατέκτησαν την κορυφή.

8. Ο Ιάπωνας Yuichiro Miura το 2013 έγινε ο γηραιότερος ορειβάτης που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Ήταν 80 ετών και 224 ημερών.

9. Ο Αμερικανός Jordan Romero είναι ο νεαρότερος άνδρας που ανέβηκε στην κορυφή. Όταν στις 22 Μαϊου του 2010 αντίκρυσε τον κόσμο από το ψηλότερο σημείο του ήταν μόλις 13 ετών και 310 ημερών.

10. Στις 25 Μαϊου του 2014 η Ινδή ορειβάτισσα Malavath Purna ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και έγινε η νεαρότερη γυναίκα που πετυχαίνει από το επίτευγμα. Ήταν μόλις 13 ετών και 330 ημερών.

11. Ο Νεπαζέλος Apa Sherpa κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αναβάσεων στην κορυφή. Μόλις 21 !!!

12. Ο Νεπαλέζος Churim Sherpa είναι ο μοναδικός ορειβάτης που ανέβηκε 2 φορές στην κορυφή μέσα στην ίδια ορειβατική σεζόν. Το γεγονός έλαβε χώρα το 2012.

13. Οι Πολωνοί Leszka Cichy και Krysztof Wielicki είναι οι πρώτοι ορειβάτες που το 1980 ολοκλήρωσαν την πρώτη επιτυχημένη χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ.

14. Ο Νεπαλέζος Babu Chiri Sherpa κατέχει το ρεκόρ παραμονής στην κορυφή. Το 1999 απόλαυσε τη θέα από τη στέγη της γης για 21 ώρες !!!

15. Ο Νεπαλέζος Pem Dorjee κατέχει το ρεκόρ της γρηγορότερης ανάβασης στην κορυφή, με αφετηρία το Base Camp. Στις 21 Μαϊου του 2004 χρειάστηκε 8 ώρες και 10 λεπτά για να ολοκληρώσει την ανάβαση.

16. Το 1975 η Γιαπωνέζα Junko Tabei έγινε η πρώη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή.


Μερικά ακόμη…

17. Το 2013 η Ινδή Arunima «Sonu» Sinha έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή του βουνού. Είχε χάσει ένα από τα πόδια της σε ατύχημα με τρένο στην ιδιαίτερη πατρίδα της.

18. Ένα ανδρόγυνο από το Νεπάλ, ο Pem Dorjee και η Moni Mulepati, ήταν το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε στην κορυφή του βουνού το 2005.

19. Το βουνό οφείλει το όνομά του στον Βρετανό George Everest, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας. Η ειρωνεία είναι ότι ο Everest δεν είχε δει πότε του το βουνό. Η ονοματοδοσία έγινε το 1856.

20. Η ύπαρξη του Έβερεστ επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1850 από τη Μεγάλη Τριγωνομετρική Έρευνα της Ινδίας.

21. Το υψόμετρο του Έβερεστ μετρήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1850 από τον Ινδό μαθηματικό Radhanath Skidar, ο οποίος υπολόγισε το υψόμετρό του στα 8.840 μέτρα, ένα καταπληκτικό επίτευγμα για την εποχή του. Σήμερα, με τη χρήση δορυφορικών αλτιμέτρων, έχουμε υπολογίσει το ύψος του βουνού στα 8.850 μέτρα, μια διαφορά μόλις 10 μέτρων.

22. Αρχικά το Έβερεστ είχε ονομαστεί Peak XV από τον συνταγματάρχη Waugh που παρατήρησε το βουνό από το Darjeeling τη δεκαετία του 1850.

23. Στα Νεπαζέλιζα το βουνό ονομάζεται Sagarmatha που σημαίνει «μέτωπο του ουρανού», και στα Θιβετιανά Chomolungma που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».

24. Το 2011, μια ομάδα του Google Maps πέρασε 2 εβδομάδες στην περιοχή του βουνού, συλλέγοντας φωτογραφίες κατά μήκος της δημοφιλούς πεζοπορικής διαδρομής Everest Base Camp Trek.

25. Η πρώτη πτήση πάνω από την κορυφή του Έβερεστ έγινε το 1933, όταν οι Βρετανοί David Douglas-Hamilton και David Flower MacIntyre πέταξαν με ένα Westland PV-3 δίπλανο πάνω από το ψηλότερο σημείο της γης.

26. Ο Γάλλος Didier Delsalle είναι ο πρώτο άνθρωπος που προσγείωσε ένα ελικόπτερο πάνω στην κορυφή το 2005. Η προσπάθειά του πέτυχε με τη χρήση ενός ελικοπτέρου Rotocraft AS350 B3. Δείτε το παρακάτω video: