La joie de vivre

Se’n va la Setmana Santa i em deixa un regust de mort i de sal. Una pell incòmode i invisible amb què em passejo per la Manresa que estreno cada dia, per la Manresa de sempre que em ve a trobar. Un accident d’autobús amb estudiants, un avió que s’estavella, un atac terrorista, l’enterrament de la meva tieta. Vides que s’acaben. Sense avisar. Projectes al calaix. Trucades per fer. Temes per resoldre. Tan se val. Cada pèrdua d’una vida humana multiplica les meves ganes de viure. El ritual sempre és el mateix. Se m’encongeix l’estómac, se’m fa un nus a la gola. Penso en els que no hi són i en els que queden. Empatitzo amb el pare, amb la mare, amb el marit, amb la filla de qui no hi és. La vida és efímera. Ho sé. Ho sabem. Es dissol en un accident absurd baixant una escala, despenjant el mòbil quan el que hauríem de fer és fixar la vista a la carretera, pujant a un avió equivocat, sortint de casa massa tard, arribant-hi massa d’hora. Por a marxar quan no toca. Terror a perdre qui estimem. Terror inconfessable de perdre a qui ens estima. Qui viuria per a nosaltres, aleshores?

Diumenge de Pasqua i Jesús ressuscita. Aquí no ressuscita ningú. Dels meus, ningú no ha tornat. Només la ciència, la sort i algun altre ingredient innombrable han aconseguit ajornar-ne la marxa. “No era la seva hora”, repeteixen les àvies resignades amb aquella mirada entelada per les cataractes i amb la saviesa acumulada per tanta pèrdua.

Al costat de la crueltat més absoluta sempre hi apareix la bellesa més rotunda. Divago per aquest pensament després d’escoltar un dels testimonis del programa Sense Ficció “Forenses”, emès a TV3 dilluns al vespre -dia sense litúrgia, dia de mones i ous de xocolata. Una forense relata que després de sortir de l’escenari d’un crim, de tancar la porta a l’expressió més fosca de l’essència humana, no pot evitar mirar el cel. Hi veu una lluna blanca, clara, radiant. Tota l’angúnia i tristesa que acaba d’observar no l’impedeix copsar la bellesa del món. I s’hi recrea. Filòsofs, artistes, pensadors han omplert pàgines i pàgines teoritzant sobre la bellesa i l’amor.

Com es paeix l’angoixa existencial d’haver viscut al marge de la bellesa? D’haver estat impotent per contemplar la mateixa lluna que la forense, palplantada enmig de la foscor, amb la mirada clavada al cel i amb la maleta plena de proves incriminatòries? Com es pot sobreviure sense saber si has estimat de debò, profundament, intensament?

És dimarts. No sé si m’agrada Manresa. Vull dir que no sé com és objectivament. Potser la porto al cor només perquè sóc d’aquí, perquè vaig néixer aquí, perquè visc aquí. Al capdavall una ciutat no és res més que un escenari on viuen i conviuen persones. Som nosaltres els que fem que aquesta ciutat tingui tots els defectes i totes les virtuts, que sigui alhora volguda i qüestionada. Observo com dues noies adolescents s’asseuen al banc de l’escultura de la noia de la Plana i es fan una foto. És un els racons més bonics del centre històric i com costa fer-hi una foto decent! Ho sabem tots els que ho hem intentat. Sempre hi ha tanques al darrere, furgonetes comercials que espatllen tots els enquadraments possibles.

La foto, una vegada més, s’esguerra quan apareix un vehicle elèctric de neteja amb el lema “Manresa, ciutat neta” i hi estaciona aliè a l’escena. Les noies marxen. Amuntegades a la barana que encercla l’arbre hi ha una pila de capses de cartrons. Fan lleig. Fan nosa. Què hi fan allà? Seria tan senzill aportar una mica més de bellesa a l’escultura enretirant-les. Miro el cel. La primavera s’expandeix i no puc evitar sentir la joie de vivre.

Publicat a Regió7 el 31 de març de 2016