La vida simple

La llum del sol d’agost es filtra entre les fulles verdes, llises i netes de les moreres. Dibuixa rodones perfectes al terra que, si no belluguessin tant potser em deixarien jugar al tres en ratlla. Un cop de vent inesperat em mou les faldilles i fa caure una fulla esgrogueïda el dia de la Mare de Déu d’Agost. Fa soroll de paper; presagi de tardor. Espera’t, però. Encara és estiu i vull continuar gaudint d’aquesta vida simple que se m’apareix només ara, com si fos una verge -obligada comparativa escrivint aquest text el 15 d’agost. No sé on s’amaga la resta de l’any, ni perquè escurça els dies, ni perquè accelera els rellotges ni perquè m’impedeix a voltes gaudir del fet d’estar ara i aquí. Senzillament. Només.

Vull més dies de sol, de nits eternes, de matins lents, de tardes interminables. Vull meravellar-me veient com els meus fills es passen un matí lliscant per un tobogan d’aigua, caient, fent xof, i enfilant-s’hi una vegada i una altra; o corrent tota una tarda des de la tovallola fins a la vora de la platja. Fer i desfer el camí com si tota la urgència d’aquest món fos esperar l’arribada d’una altra onada que allisi la sorra. Recomençar a cada instant.

Vull més dies plens de buidor, de buidor per omplir d’infantesa, perquè és allà, en aquest curt període de la nostra existència, on s’amaga la vida simple. On les pors es resolen amb una abraçada i les caigudes amb una tireta de coloraines. Jugar a tenir la clau de totes les portes, a ser una autèntica superheroïna. Vull més llàgrimes de Sant Llorenç, però no per plorar-les, sinó per expressar desitjos de futur. Per, amarada d’innocència, continuar somniant un món més just. Per estirar-me a la sorra, mig abrigada, i observar el cel i sense necessitat de cap diccionari entendre el significat d’immensitat i de petitesa.

Vull més postes de sol sobre un mar quiet i escalfat. Com els blaus i els rosats esclaten entre núvols allargassats abans que arribi la fosca i la lluna -que he vist créixer tots aquests dies- s’enlairi sobre el meu cap i il·lumini la superfície del mar, enfilant lluentons sobre les ones. Vull observar la lluna i com el far, gelós, li fa la competència sabent que té les de perdre. Vull….

Vull endur-me el mar a Manresa per poder refugiar-m’hi quan la vida simple esdevingui complexa. Irremeiablement les vacances s’acaben -regfaig aquest text el 29 d’agost-, i encara que les nostres vides quotidianes ens complaguin preparem-nos pel dia que haurem de tibar de records. Comprovarem perplexos, que aquella persona malhumorada d’avui perquè la nostra criatura no s’acaba el plat de verdura és la mateixa persona complaguda d’ahir, la que reia en veure com se li desfeia la xocolata d’un gelat enorme de dues boles samarreta avall.

Som afortunats que la Festa Major de Manresa se celebri a finals d’agost. Tornem a casa quan casa nostra s’engalana de festa. Els gegants ballen, el Parc de l’Agulla s’omple de cares esglaiades sota palmeres de colors, el Correfoc esclata, la música s’expandeix, s’acceleren els cors i s’encomanen les ganes de viure. El setembre posarà a prova la nostra capacitat de transformar “dies sense importància”, que escrivia Carmen Laforet a “Nada”, amb “dies que compten”, en paraules de Sílvia Soler, al diari Ara. Un repte gran. Potser l’únic que paga la pena.

Publicat al diari Regió l’1 de setembre de 2016

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.