L’aniversari

Avui és el teu aniversari. L’esperaves amb el mateix conteniment que reps totes les dates assenyalades del calendari. Qui et coneix sap que no ets amic de celebracions: si n’hi ha en gaudeixes; si no n’hi ha no les trobes a faltar. La teva mirada –a voltes enigmàtica, reservada- es manté impertèrrita a aquesta vel·leïtat. Has après a resguardar la felicitat –la que cerques, la que trobes- de les futeses quotidianes. Tant et fa si el pastís és de llimona, de trufa o si bufes una espelma, rescatada d’un altre aniversari, amb el ble ja ennegrit, clavada en una magdalena de supermercat amb massa conservants al mig del carrer. Tant et fa.

No t’enganyaré. El temps ha deixat empremta al teu rostre, sortosament diria. Desconfia de qui amb els anys no guanya arrugues, ni es llepa les ferides, ni té cicatrius de guerra per mostrar. No es pot viure amb intensitat sortejant tots els combats. Es perd una mica de nosaltres en cada victòria, i en cada derrota es perd tant com es guanya, encara que diguin el contrari. Amb la mateixa honestedat t’he de confessar que hi ha una part de tu que no envelleix. No sé com t’ho has fet però hi ha una llum rere la teva mirada, rere el teu somriure franc, que es manté inalterable. Potser és la teva ànima. O la teva força. O la teva energia vital. O potser només ets tu.

Encara no saps com és possible que t’hagis plantat en aquest present tant de pressa. Pensaves que els dies eren més llargs, les nits més reparadores, les obligacions menys feixugues. Quanta raó té el periodista i escriptor Vicenç Villatoro quan assegura que tots acabem sent menys del que esperàvem. L’error deu ser esperar massa o pretendre complaure les expectatives de l’infant que portem dins i que encara somia en ser astronauta o en volar sense cap artilugi si tanques fort els ulls i ho desitges de debò.

Entre nosaltres, t’he de dir que potser aquí és on rau la clau, en no deixar de somniar mai. Al cap i a la fi no sabem quan durarà el nostre pas per aquest món. I si en algun moment et pesen massa els anys, sempre ets lliure per deixar-los de contar. Aprofita tu que vas néixer al juny, el mes que arriba l’estiu, que les fogueres de Sant Joan s’apoderen dels carrers, per alliberar-te i fer net de tot el que et pesa. Les pàgines del calendari al cap i a la fi són fulls que pots convertir en flames, que esdevindran cendra i es dissoldran en l’aire de la nit més màgica.

Publicat a Regió7 el 9 de juny de 2016