Vint segons

Vint segons són una eternitat. Els professionals del micròfon ho saben perfectament. Un silenci de vint segons en antena és sinònim del desmai del locutor o d’una avaria tècnica. A les places dels municipis i als camps de futbol es fa gairebé impossible respectar els minuts de silenci que es decreten en senyal de record o d’homenatge. Si sona el telèfon, el despengeu i ningú us parla segurament no aguantareu ni cinc segons sense feedback i penjareu. Insisteixo: vint segons són una eternitat, i si no ho creieu feu-ne la prova.

Divendres passat vaig assistir a la cinquena edició del TEDxManresa, que es va celebrar a la sala petita del Teatre Kursaal, i que forma part d’una organització global que es dedica a la difusió d’idees innovadores a partir d’un programa de conferències. Aprofitant una pausa de la jornada, i sense sortir de la sala, em vaig disposar a fer cas de la periodista Isabel Palà, que acabava d’intervenir parlant sobre comunicació empàtica i, entre d’altres idees, va referir-se al valor terapèutic de les abraçades de vint segons.

Vaig mirar-me al company de fila, que conec des de fa anys, i mig de broma mig de veres, ens vam aixecar i vam fondre’s en una abraçada de vint segons a peu dret mentre tots els assistents anaven desfilant a prendre un suc de fruita vigoritzant al vestíbul del teatre. Vam haver de comptar el temps -1, 2, 3, 4….- perquè una abraçada de vint segons amb una persona que aprecieu, però amb qui no compartiu intimitat, és una abraçada llarga; molt llarga.

Passat els vint segons em va venir al cap el professor Sebastià Serrano, catedràtic del lingüística i un dels grans experts en comunicació del país, i la frase que li havia sentit repetir en més d’una ocasió a Catalunya Ràdio quan n’era col·laborador assidu: “Ens hem de tocar més, xiquets!”. D’imprevist aquella abraçada em va fer reviure, amb tota probabilitat, la que ha estat la millor abraçada que m’han fet mai a la vida. I vaig rescatar aquell preuat record just en el moment que em va somriure l’amic amb qui la vaig compartir i que també assistia d’espectador al TED.

L’instant memorable va tenir lloc a la sala El Sielu de Manresa fa set anys. Jo estava a la barra esperant que comencés un concert en el qual actuava una persona estimada i que durant un temps s’havia vist obligada a deixar de cantar. Aquella nit tornava a l’escenari i era un motiu d’alegria immens, enorme. Estava nerviosa. El cor em bategava fort, desbocat per l’emoció del retorn, pel que representava aquella nit de superació, de lluita, de trencament de tòpics. Vaig fer un glop a la beguda amb glaçons que marejava feia massa estona a la mà. Volia distreure’m, ocupar l’espera. Quan empassava el líquid fred gola avall, els meus ulls van topar amb aquest amic inesperat que sense deixar de mirar-me es va acostar cap a mi i em va estrènyer entre els seus braços. El vaig correspondre amb una abraçada silenciosa durant la qual ens vam dir: “t’entenc; jo també estic molt content; què bé que tot hagi estat només un ensurt; quina alegria tornar a sentir-lo cantar”. Desconec si aquella abraçada va durar, deu, quinze o vint segons. Però tinc la certesa que va durar el temps suficient perquè el gest suplís qualsevol paraula. Com diu el professor Serrano al llibre El regal de la comunicació, “tocar pot ser una delicada alternativa al silenci”.

Publicat a Regió7 el 26 de maig de 2016

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.