Annemieke Leek
4 min readApr 22, 2020

De grootzakelijke verbruiker van energie kan op dit moment tot wel tienduizenden euro’s op jaarbasis besparen. De stroom- en gasprijs staan momenteel zeer voordelig. Historisch gezien kennen de prijzen op de energiemarkt een flinke dip. Voor hoelang dit duurt, is de vraag. Diverse factoren beïnvloeden namelijk de energieprijzen.

Het is de warme winter in combinatie met de economische gevolgen van het Coronavirus die voor de sterke daling van de energieprijzen heeft gezorgd. Dit zorgde respectievelijk voor een verminderde vraag naar gas en een verminderde vraag naar olie, waardoor de energieprijzen kelderden. Momenteel fluctueren de stroom- en gasprijs. Naast de dalende trend zien we nu ook dagen waarop de prijzen juist weer stijgen. Desondanks blijven de huidige energieprijzen op dit moment zeer voordelig. In onderstaande grafieken ziet u duidelijk de huidige, fluctuerende prijzen op de energiemarkt.

Ontwikkeling van de stroomprijs: 2017 tot en met april 2020 Ontwikkeling van de gasprijs: 2016 tot en met april 2020

De prijsontwikkeling op de energiemarkt blijft onzeker

Het is moeilijk te voorspellen of de prijzen voor grootzakelijke energie weer verder dalen of dat de correctie omhoog doorzet. De energieprijzen zijn afhankelijk van zoveel verschillende factoren dat het onzeker is welke kant de energiemarkt opgaat. We noemen enkele voorbeelden van factoren waardoor de energieprijzen zijn gedaald en gestegen.

1. De gasvoorraden vanwege de warme winter

In vergelijking met vorig jaar ligt momenteel de vraag naar gas beduidend lager. Ook hebben we met zo’n warme winter te maken gehad, dat we nog ruime voorraden gas in opslag hebben. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat voldoende aanbod van gas de prijs doet dalen.

2. De economische consequenties van het Coronavirus

Dat de wereldwijde lockdown vanwege het Coronavirus invloed heeft op de energieprijzen staat buiten kijf. De vraag naar olie, en daarmee de olieprijs, is namelijk sterk gedaald. Onder andere vanwege het verminderd aantal vliegtuigen in de lucht en de transportsector die op een laag pitje staat. Vergeet ook niet ‘het gebrek aan forenzen’ die dagelijks niet meer hoeven te tanken om naar hun werk te gaan. De olieprijs is gekoppeld aan de energieprijs en vandaar dat de verminderde vraag naar olie onze prijs voor stroom en gas doet dalen.

3. De CO2-prijzen

De CO2-prijzen, de kosten die bedrijven zoals energieproducenten betalen voor de uitstoot van CO2, zijn mede afhankelijk van onze economische situatie. Als bijvoorbeeld de vooruitzichten op het verloop van de Coronacrisis enigszins positief zijn, dan trekken de CO2-prijzen aan. Maar deze prijzen kunnen net zo goed weer dalen als er geen reden voor optimisme is.

Nu een interessant moment voor het grootzakelijk energiecontract

Ondernemers en bedrijven doen er goed aan om het (groot)zakelijk energiecontract tegen het licht te houden. De combinatie van de opvallend lage energieprijzen en de onzekerheid over welke kant de energiemarkt opgaat, maakt namelijk dat het nu interessant is om te onderzoeken hoeveel u mogelijk bespaart.

Over het algemeen zien we bij Energie-Zakelijk.nl dat ondernemers 20 tot 30 procent minder betalen voor hun zakelijke energie. De kleinverbruikers besparen tot 20 procent en de grootverbruikers kunnen besparen tot maar liefst 30 procent.

Joost de Nijs, inkoopexpert energie bij Energie-Zakelijk.nl, hielp onlangs een grootverbruiker van gas aan een forse besparing:

‘De huidige situatie op de zakelijke gasmarkt zorgde ervoor dat deze grootzakelijk klant komend jaar bijna € 74.000,- minder betaalt dan het jaar ervoor. Voor hem was het dus zeer de moeite om zijn inkoopmogelijkheden te onderzoeken.’

Bepaal het juiste inkoopmoment

Met de fluctuerende energieprijzen is het juiste inkoopmoment niet altijd eenvoudig om te bepalen. Wilt u hier inzicht in krijgen dan dient u dagelijks goed de ontwikkelingen op de energiemarkt bij te houden. Iets wat veel tijd kost.

Onze inkoopexperts van energie kunnen u daar goed bij helpen. Zij houden zich continu bezig met de prijzen en de situatie op de energiemarkt. Waarna ze klanten proactief informeren en samen overleggen wat een geschikt inkoopmoment is. Heeft u interesse? Neem dan vrijblijvend contact met Marco op.

Dit artikel verscheen eerder op energie-zakelijk.nl