Mening over copyright

Copyright/copyleft
Ik begrijp dat als je iets uniek hebt gemaakt, je dat wilt beschermen. Maar ik begrijp ook dat niet iedereen wilt betalen voor muziek, films etc. want de rekening loopt al snel op wanneer je voor alles betaalt.

Ik ben ook iemand die er moeite mee heeft met voor alles te betalen. Ik kijk graag naar films, volg tientallen series en ik ben ook een grote muziekliefhebber. De gemiddelde student heeft een niet al te grote spaarpot en vindt het bijgevolg een kostelijke affaire.

Ik ben zeker en vast een voorstander van initiatieven zoals “Creative Commons”. Het idee om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij copyright mogelijk is, spreekt mij enorm aan. Het is de ideale manier om verder te werken aan ‘werken’ die andere mensen hebben gemaakt. Ook het makkelijker verspreiden is een aspect van het project dat mij erg aanstaat. Door de verscheidene licenties die CC aanbiedt kunnen de kopieerders niet in de problemen komen met de auteursrechtwetgeving, mijn reactie daarop: ‘Dikken bal Pascal’.

Ik denk dat je dus kan concluderen dat ik een voorzichtige ‘copy-leftpersoon’ ben. Toch op veilig spelen met CC lijkt me de beste tussenweg om iets te verspreiden of aan verder te werken.

Muziek
Tot enkele jaren geleden downloadde er veel mensen muziek. Die trend is stilaan aan het verdwijnen. Via het programma “Free Studio” was het enorm gemakkelijk om illegaal te downloaden. Maar velen zijn daar vanaf gestapt, waarom? Ze hadden het gevoel dat hun laptop rare dingen begon te doen sinds ze het programma hadden gedownload. Wat nu vooral populair is, is muziek streamen via YouTube.

Ik ben even gaan nadenken over hoeveel cd’s ik de afgelopen twee jaar heb gekocht en dat zijn er maar 5. 5 cd’s die ik gekocht heb met als reden: “Het is om de artiest te steunen”. Nu wat ik tot de vorige les, zo naïef als ik ben, niet wist, is dat de artiest zelf amper iets aan de verkoop van zijn of haar Cd’s verdient. Daar gaat mijn excuus in mijn hoofd om 15–20 euro aan een Cd te geven. Toch denk ik dat ik het ga blijven doen als ik echt ‘weg’ ben van de groep/artiest/artieste.

Films & series
Ik las een paar dagen geleden in een artikel dat al meer dan 1,3 miljoen Nederlanders het programma “Popcorn Time” hebben gedownload om films en series te bekijken. Het wordt gezien als de gratis versie van “Netflix” die enkel op vlak van films een beetje achterloopt. Toch stemt het velen tevreden, want het is al weer 7,99/maand uitgespaard. De redenen waarom ze het programma gedownload hebben, zijn simpel. Naar de bioscoop gaan is gewoon veel te duur geworden & ze willen series vanuit Amerika kunnen volgen en geen vier seizoenen achterlopen. Wat ze zouden voorhebben als ze er hier op de televisie naar zou kijken.

Like what you read? Give Anne-sophie Stevens a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.