Julkishallinnon muotoilu uuden äärellä

Anni Leppanen
Julkis-muotoilijat
Published in
3 min readMay 20, 2019

Hallituskausi on vaihtunut ja myös muotoilu julkishallinnossa ottaa askelia uuden äärelle. Julkis-muotoilijat on vertaisyhteisö, jossa muotoiluhenkiset virkamiehet ja julkishallinnon palvelumuotoilijat edistävät muotoilua julkishallinnossa. Järjestimme viime Helsinki Design Weekillä tapahtuman, jonka jälkeen Aalto yliopiston väistöskirja- ja gradututkimusryhmä ovat pureutuneet Suomen julkishallinnon muotoilun teemoihin mm. kyselytutkimuksella. Tiistaina 21.5.2019 juhlimme julkishallinnon palvelumuotoilun superpäivää: ensiksi Aalto yliopiston Design for government -ohjelman Final Showssa, ja sen jälkeen Julkis-muotoilijat yhteisön kanssa kyselytutkimuksen tulosten keskustelutilaisuudessa.

Julkis-muotoilijat yhteisö sai alkunsa GovJam 2017 -tapahtumassa. (Valokuva: Minh Le)

Muotoilu julkishallinnossa nyt ja tulevaisuudessa

Julkis-muotoilijat (julkishallinnon muotoiluhenkisten virkamiesten yhteisö) järjestivät viime syksynä Helsinki Design Weekillä tapahtuman Design & Government, yhteistyössä Aalto yliopiston Design for Government -tiimin kanssa. Tapahtumassa yli 50 muotoilijavirkamiestä ja tutkijaa työstivät aiheita muotoiluosaamisen, digitalisaation, yhteistyön, muotoilujohtamisen työpajoissa. Tavoitteena oli ymmärtää, missä mennään nyt ja mikä veisi julkishallinnon muotoilun next levelille? Lue blogi, jossa kerrotaan tapahtuman kooste ja tulokset.

Tutkimus kirittämään muotoilua julkishallinnossa

Aallon tiimin väitöskirjatutkija Minh Le ja gradututkijat Laura Lerkkanen ja Helén Marton valmistelivat kyselytutkimuksen Suomen julkishallinnon muotoilijoille ja muotoiluhenkisille virkamiehille loppuvuodesta 2018. Kyselytutkimuksessa kysyttiin ‘design-led approaches’ (muotoiluvetoisten/muotoilullisten toimintatapojen) roolia julkishallinnon organisaatioissa, mm. sen hyötyjä ja esteitä. Kyselyn tulosten teemat avaavat muotoilun asemaa ja roolia julkishallinnossa. Toisaalta tulokset auttavat meitä ymmärtämään, mitkä seikat estävät tai haastavat muotoilun leviämistä tai sen strategisen aseman paranemista. Tuloksia on hyödynnetty myös Lauran ja Helénin (tuleva) tuoreissa graduissa sekä tulevassa Minh Len väitöskirjassa. Itse kirjoitan samassa ryhmässä gradua valtiohallinnon muotoilusta.

Julkis-muotoilijat missio

Uudella hallituskaudella on keskeistä, että muotoilun laatu ja vaikuttavuus kasvaa. Siihen päästään ymmärtämällä ja viestimällä selkeämmin ja tehokkaammin muotoilun hyödyistä ja onnistumisen edellytyksistä. Muotoilun roolin ja aseman tulee kehittyä — muotoilun strategisuus ja asema organisaatiossa määrittää pitkälti myös muotoilun vaikuttavuuden. Julkishallinnon sisäisellä muotoiluosaamisella on tärkeä paikkansa ja tätä yhteistä kyvykkyyttä kehitetään Julkis-muotoilijat yhteisössä. Muotoilun osaamis-/ammattialan skaala on valtava ja tätä moninaisuutta tulee entistä enemmän konkretisoida ja havainnollistaa. Muotoilua hyödynnetään mm. digitaalisten palvelujen käyttökokemuksen suunnittelussa, organisaatioiden toimintatapojen muutoksessa sekä strategisessa kehittämisessä yhteiskunnallisten haasteiden parissa. Julkishallinnon muotoilija muotoilee palveluja, organisaatioita ja yhteiskunnan merkittävimpiä aiheita — niin osana moniammatillisia tiimejä kuin johtamalla muutosta kohti ihmiskeskeistä hallintoa ja Suomen hyvinvointia.

Muotoilun hyödyt, haasteet ja tulevaisuus julkishallinnossa

Julkis-muotoilijat keskustelutilaisuudessa valtion ja kuntien muotoilijat ja muotoiluhenkiset virkamiehet työstävät kyselytutkimuksen teemoja. Kyselytutkimuksen tulokset herättivät minua pohtimaan seuraavia kysymyksiä, joita työstämme myös Julkis-muotoilijat yhteisön keskuudessa.

MUOTOILUN HYÖDYT:

Miten voisimme selkeämmin ja tehokkaammin kommunikoida muotoilun hyödyistä julkishallinnon kehittämisessä? Mitä hyötyä muotoilusta on sinun mielestäsi julkishallinnossa? Mitä hyötyä/arvoa julkishallinnon sisäiset muotoilijat tuottavat?

HAASTEET MUOTOILULLE:

Olemme tunnistaneet useita haasteita muotoilun roolin ja osaamisen edistämiselle julkishallinnossa. Miten voisimme taklata niitä yhdessä? Millaisia haasteita sinä näet omassa työssäsi, kun hyödynnät muotoilua? Mikä teidän organisaatiossa estää tai haastaa, että muotoilun strateginen rooli, tai resurssit (aika, ihmiset, raha) tai sisäinen muotoiluosaaminen eivät etene ja kehity?

MUOTOILU JATKOSSA:

Muotoilu uudella hallituskaudella tai siis seuraavat 4 vuotta. Miltä muotoilu ja muotoilullinen tekeminen näyttää jatkossa? Muuttuuko se — pitäisikö sen muuttua? Millaista olisi unelmien muotoiluvetoinen julkishallinnon kehittäminen? Millaisia muotoilukyvykkyyksiä ja muotoilun asema tulisi olla julkishallinnon organisaatioissa, jotta muotoilusta saataisiin kaikki/enemmän hyöty irti?

Miten mukaan?

Jos olet töissä julkishallinnon organisaatiossa ja muotoilu on osa työtäsi, tule mukaan Julkis-muotoilijat yhteisöömme. Vastaa ryhmän kysymyksiin ja liity mukaan Facebook-ryhmään.

Peukuta ja seuraa myös Aalto yliopiston Design for Government -kurssia Facebookissa .

Twitterissä #govdesign ja #julkismuotoilijat löytyy kiinnostavia uutisia ja sisältöjä.

Anni Leppänen
Kirjoittaja on strateginen muotoilija, muutosagentti ja kestävän kehityksen ja systeemisen muutoksen asiantuntija. Anni on yksi Julkis-muotoilijat yhteisön perustajista ja tukee yhteisön aktiivista toimintaa ylläpitotiimissä.
Anni Twitterissä
Anni Linkedinnissä

--

--

Anni Leppanen
Julkis-muotoilijat

Strategic designer, change agent and specialist in sustainability transitions, digital transformation, government and experiments.