JONG GROEPEN| “Waarom sommige succesvol zijn en andere niet.”

Als paddenstoelen uit de grond

Ahold Delhaize, Vodafone Ziggo, Transavia, ASML, Roche, Arcadis, Boskalis, Heijmans, HEMA, Bol, Rabobank, Philips, AON, PostNL, Ordina en ga zo nog maar even door. Grote organisaties in Nederland hebben jong (ook wel young) groepen. Collectieven van jonge medewerkers tot 35 jaar die met elkaar op activiteiten organiseren. Middelgrote organisaties en de non-profit sector blijven niet achter: ook daar zien we jong groepen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Logisch dat dit gebeurt

De behoefte aan het vormen van een jong collectief is niet verwonderlijk. Wat een…


Marianne’s ervaring in de Zelfvertrouwenbooster.

Het zwemlesgevoel. Dat vage buikpijngevoel, dat er iets spannends gaat gebeuren, waar je weinig controle over hebt. Maar één ding weet je wel, het wordt een sprong in het diepe…..

Nou dát gevoel, heb ik elf donderdagavonden gehad wanneer ik in de auto stapte richting Den Haag. Wat staat me nu weer te wachten? Welke comfortzone ga ik nu weer om zeep helpen?

Niet klappertandend langs de kant, maar wel met klotsende oksels. En niet vanwege de te heet afgestelde verwarming.

Net als bij de zwemles heb ik me lang afgevraagd wat het effect is…


Een blog over de kracht van de metafoor.

Wanneer de communicatie en rolopvatting tussen twee leidinggevenden, in hiërarchie aan elkaar verbonden, stokt, dan legt een metafoor dat vaak prachtig bloot. Een voorbeeld uit de praktijk.

Aan het einde van de dag schuif ik aan bij een team werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Ik mag kiezen wat ik wil eten en begin aan mijn stamppot. We zitten met dertien personen om een kleine tafel heen. De sfeer lijkt opgewekt, er worden veel grappen gemaakt. Af en toe valt er een stilte.

De resultaten van het medewerkersonderzoek nodigen uit tot een goed…


Een blog over de evolutie van sociale patronen.

Het is oudejaarsdag en mijn dochter Phileine (5) en ik besluiten appelflappen te gaan bakken. Traditiegetrouw: ik heb dit zelf jaren met mijn vader gedaan. Een heerlijke bezigheid: zure appels in kleine stukjes snijden, rozijntjes, suiker en kaneel erbij. Stop het tussen een bladerdeegje, vouw ‘m dubbel, 20 minuten in de oven: eet smakelijk!

Maar zo makkelijk ging het natuurlijk niet. Het bladerdeeg lag te lang uit en was daardoor papperig geworden. Phileine deed steeds water en teveel appel op de flap, waardoor ik ‘m niet dicht kreeg. De appelflappen veranderden in…


Een blog over onuitgesproken feedback.

Gisteravond keek ik de film Lucia de B. Een mooie, Nederlandse productie, waarin actrice Ariane Schluter een geloofwaardige vertolking neerzet van deze bekende vrouw.

De film vertelt het verhaal van de vermoedens, de berechting en de vrijlating van Lucia de B. In de film is één scene mij het meest bijgebleven. Het gesprek tussen de directeur en de teamleden van Lucia de B, óver Lucia de B. (Netflix, 13.08 uur). Ik had gewoon een raar gevoel over haar, zegt een collega van Lucia. Wat opvalt in dit gesprek zijn twee dingen: er wordt veel geïnterpreteerd…

Anoek Neele

Als teamcoach heb ik honderden teams begeleid. Als theatermaker heb ik grote interesse in generatieverschillen en daarom Het Generatietheater opgericht.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store