Рік електронної демократії (ч. 1)

Volodymyr Antkiv
7 min readNov 28, 2017

--

Цей рік можна назвати роком змін у електронній демократії України! На сьогодні активно розвиваються нові майданчики, Кабінетом Міністрів України прийнято «Концепцію електронної демократії в Україні на 2017–2020 роки» та «План заходів з її реалізації на 2017–2018 роки», розвиваються проекти Є-data, Dozorro, Prozorro, набув чинності новий Закон про впровадження автоматизованих систем оплати проїзду в міському громадському транспорті (електронний квиток) тощо.

Що це все означає для пересічного українця? Зручність, швидкість доступу до інформації, баз данних та сервісів тощо.

Контроль витрат коштів платників податків

Стосовно сервісів для громадян, то наприклад проект Є-data (Єдиний Веб-портал використання публічних коштів) за 1 рік роботи (за інформацією Олександра Щелокова), це:

  • 63,7 млн. транзакцій Казначейства та 22,9 млн. опублікованих документів на порталі;
  • голови міст активно включились в роботу над прозорістю місцевих бюджетів, збільшена кількість нових реєстрацій, внесених документів та звітів. Місцевою владою проведена робота по «очищенню» реєстру розпорядників (охоплено 447 міст).
https://spending.gov.ua/

Система візуалізації “Відкриті данні”

Проект покликаний створити інструменти підвищення прозорості та підзвітності органів влади на місцях. Як стверджують його творці, стратегічним завданням є поширення інструментарію проекту серед всіх міст обласного підпорядкування України та ОДА, що не мають власних напрацювань в сфері фінансової прозорості та підзвітності.

Кожен громадянин може дізнатись як працюють кошти платників податків, як вони розподіляються завдяки проекту “Ціна держави”. CASE Україна створив симулятор бюджету, який дасть можливість кожному українцю сісти в крісло Міністра фінансів і показати як треба керувати державою та коштами платників податків. Подібні онлайн-сервіси поширенні у розвинених країнах, де кожна законодавча зміна супроводжується інтерактивним інструментом, що допомагає виборцю чітко зрозуміти суть пропозицій та сформувати своє ставлення до змін.

http://cost.ua/budget_simulator_2017/

Платформа візуалізації та аналізу бюджетної інформації “Відкритий бюджет”, розроблена центром Ейдос у 2014 році. На середину цього року інструмент використовують понад 40 міст, районів і областей. Він має 9 інструментів візуалізації показників виконання бюджетів, основних джерел надходжень та видатків, а також порівняння бюджетів різних населених пунктів та чимало іншого.

Ті, хто приймають участь у публічних закупівлях, контролю за дотриманням законодавства, пошуку #зрад та #перемог у економії коштів, можуть використовувати моніторинговий портал публічних закупівель Dozorro та Prozorro — офіційний портал оприлюднення інформації про публічні закупівлі України.

Електронна торгова система Prozorro.Sale, створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України та українських електронних майданчиків. Яка мета майданчика? Прозора, швидка і ефективна реалізація державного та комунального майна, а також запобігання корупції завдяки централізації даних, громадському контролю та розширенню кола покупців.

Петиції до органів влади та місцевого самоврядування

Ви хочете висловити свою думку стосовно законопроекту? Будь ласка, — портал громадського обговорення законопроектів, а якщо ви хочете скласти електронну петицію, — тоді для Вас є система електронних петицій на сайті ВРУ. Ці інструменти були створені за технічної підтримки Програми USAID РАДА на замовлення Управління компютеризованих система Апарату ВРУ.

На сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України ви можете створити елктронну петицію (для її розгляду вона повинна набрати мін. 25 000 голосів), переглянути які знаходяться на розгляді та яка була на них відповідь.

Приклад

У вас є пропозиції, питання чи зауваження до Кабінету Міністрів України? Тут також допоможе електронне врядування: система електронних петицій до Кабінету Міністрів України, де теж ви можете створити елктронну петицію (для її розгляду вона повинна набрати мін. 25 000 голосів), переглянути які знаходяться на розгляді та яка була на них відповідь.

У вас є пропозиція, невдоволення чи побажання стосовно роботи місцевої влади? Інструмент “Єдина система місцевих петицій вам у цьому допоможе! Систему створено в рамках програми “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа, Фондом InnovaBridge у партнерстві з Державним агентством з питань електронного врядування.

Ваша петиція для того, щоб була розглянута, повинна набрати певну кількість, залежно від кількості населення:

  • до 1 тисячі жителів — не менше ніж 50 підписів;
  • від 1 тисячі до 5 тисяч жителів — не менше ніж 75 підписів;
  • від 5 тисяч до 50 тисяч жителів — не менше ніж 100 підписів;
  • від 100 тисяч до 500 тисяч жителів — не менше ніж 250 підписів;
  • від 500 тисяч до 1 мільйона жителів — не менше ніж 500 підписів;
  • понад 1 мільйон жителів — не менше ніж 1000 підписів.

Мета створення системи — допомогти органам місцевого самоврядування, покращити взаємодію влади та громадян та сприяти розвитку соціальних інновацій в Україні. Серед головних завдань також формування та впровадження кращих стандартів е-урядування та інноваційних практик, які покращують якість послуг та доступ до інформації для громадян, підвищення прозорості та підзвітності органів влади завдяки застосуванню ними нових технологій, зміцнення ролі громадянського суспільства та просування е-демократії.

У Києві є також система електронних петицій, який дає можливість донести свої ініціативи до Київської міської ради. У разі отримання 10000 підписів протягом 90 днів, Ваші ініціативи будуть розглянуті відповідальними особами при можливості виконані, та надана офіційна відповідь.

Національний портал відкритих даних, де публікуються набори даних органів державної влади та місцевого самоврядування. Станом на середину 2017 року оприлюднено понад 19 тисяч наборів даних від 1741 розпорядників інформації.

Місцеві електронні сервіси

Якщо ви користуєтесь місцевим громадським транспортом і ви хочете знати як дістатись з точка А у точку Б, яка його вартість та скільки часу потрібно на це витратити — тоді електронні карти громадського транспорту для вас. Більшість міст вже обладнала свій транспорт GPS датчиками, які вам покажуть у онлайн-режимі де знаходиться необхідний вам транспорт! Вже не перший рік існує онлайн-система EasyWay — сервіс, що надає інформацію про всі маршрути та зупинки громадського транспорту 50 міст України. Він допоможе підібрати зручний маршрут з урахуванням фінансових та часових затрат, а також прокладе найкоротший автомобільний шлях.

Варто згадати і про місцеві проекти громадського бюджету — онлайн система голосування за кращі проекти, які будуть реалізовані місцевою владою. Громадський проект — платформа, що робить бюджет участі технічно можливим для понад 60 міст України. інструмент прямої електронної демократії, що дає громаді реальний вплив на розвиток міста і розподіл бюджетних коштів. Це інструмент діалогу між владою та громадянами.

Як це працює?
Громадяни пропонують власні проекти розвитку міст, районів, і самостійно обирають найважливіші на голосуванні. Найбільш підтримані ініціативи втілюються у життя.

Організація “Інститут успішного міста” цьогоріч запустив онлайн-мапу публічних просторів України. Онлайн-реєстр має вигляд інтерактивної карти, на якій позначили коворкінги, платформи громадських ініціатив (арт-простори та творчі майстерні), зелені громадські простори (сквери, парки, набережні), сучасні бібліотеки та музеї ― з описом та фото.

Ви захворіли і вам потрібні медикаменти? Проект Tabletki.ua — це база аптечних відділень, яка складається з 2852 аптек, 14 інтернет-аптек, та 30354 медикамента

Що на цьому сайті розміщено?

  • довідкову інформацію по лікарським засобам
  • актуальні дані про наявність медикаментів і ціни на них в аптеках України

Львівяни можуть користуватись зручним інструментом — Портал відкритих даних Львівської міської ради, що містить понад 800 показників, які характеризують основні сфери міського розвитку — панель міста!

Тернополяни можуть контролювати комунальне майно, завдяки запущеній цьогоріч Інтерактивній карті реєстру комунального майна. Це один з сервісів для підвищення відкритості влади та зручності користування тернополян на основі відкритих даних

Вся геопросторова інформація міста Львова на одній карті, яка почала працювати цьогоріч — надає доступ до містобудівної документації та різних просторових даних щодо міського розвитку.

Тернополяни вже не перший рік можуть слідкувати за переміщенням транспорту завдяки онлайн-системи Detransport.

Всеукраїнська платформа електронного врядування та демократії Розумне місто є майданчиком взаємодії громадян, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, комунальних підприємств та установ. Кожен з користувачів має власний кабінет з набором інструментів. Платформа поєднує 11 сервісів: електронні звернення, Відкритий бюджет, електронні закупівлі ProZorro, відкриті фінанси Є-data, електронні державні послуги, управління ОСББ, електронні петиції, реєстр ліків, систему пошуку донорів крові Donor.ua, новини міста, електронні опитування.

Мешканці та гості Житомира можуть відчувати переваги оплати проїзду безконтактно завдяки банківській карті, систему якої запровадила міська влада та Visa

Це ще неповний перелік електронних сервісів країни, але їх щомісяця стає все більше і більше.

Далі буде …

--

--