Apple Watch deel II: Hoe onmisbaar is de kleine iPhone aan je pols?

Anton Vanhoucke
Fabrique On
Published in
5 min readSep 13, 2015

Vorige keer ging ik sporten en douchen met de Apple Watch. Deze keer probeer ik de lijstjes, boodschappen, Siri en navigatie. Zou de User Experience hiervan beter zijn?

Boodschappen doen

Boodschappenlijstjes zijn altijd onhandig. Als je boodschappen doet heb je één hand nodig voor je mandje en één hand om spullen uit het schap te graaien. En dan heb je geen hand meer over voor je boodschappenlijstje, of het nu op papier staat of op je iPhone. Dus ik had hoge verwachtingen van de Apple Watch als boodschappenhulp. Even je pols draaien en voilà: het lijstje, zonder naar je iPhone of je papiertje te graaien. Helaas werkt de herinneringen-app van Apple niet op de watch. Vreemd en vervelend, omdat siri alleen met deze app werkt.

De opdracht ‘Zet melk op mijn boodschappenlijst’ verstaat Siri heel goed. Alleen krijg je die lijst niet te zien op de watch.

Je kan met IFTTT een recipe maken om alle nieuwe toevoegingen van je herinneringen-app door te mailen naar Wunderlist. Dat werkt, maar niet feilloos. En het is een heel gedoe om in te stellen.

Wunderlist doet het wel redelijk op de Apple Watch. Je kan nieuwe dingen voor op de lijst dicteren aan siri, maar het is wel gedoe: eerst de app openen, lijst openen, toevoegen klikken, dicteren, controleren, akkoord, volgende,… Zoveel acties wil je helemaal niet doen op je horloge. Het is bijzonder oncomfortabel. Ook bij Evernote kan je aantekeningen dicteren op je watch, alleen worden het daar niet automatisch lijstjes.

Een app laden: naar deze spinner sta je te vaak te lang te kijken op de Apple Watch.

In de winkel is het even pielen om Wunderlist te openen met het lijstje. De lijstjes staan namelijk niet in de glance van Wunderlist. Je moet eerste de app openen — wachten tot hij opgestart is — en dan omlaag scrollen. Iets als ‘Google now’ was nu wel handig geweest. Het lijstje staat op het scherm, ik kan mijn eerste boodschappen ingeladen en wegstrepen. Weer mwah. Je moet bij Wunderlist precies de vierkantjes raken die voor de boodschap staan, anders lukt wegstrepen niet. Dat lukt pas na 2–3 keer tikken. De Watch reageert niet heel soepel. En als je het verkeerde vierkantje aantikt: pech! Die boodschap is van je Watch verdwenen. Evernote werkt fijner, met een groter vlak om aan te raken en de boodschappen verdwijnen ook niet direct.

Het doen van boodschappen word dus niet veel beter met een watch. Misschien navigeren?

Wandelen en fietsen met de Watch

Wat aardig is, is dat Siri redelijk goed begrijpt waar je heen wil. Helaas weet Siri niet de weg naar de Scrum Academy, maar gelukkig wel naar de Panamalaan 8A. Dat is de beperking van Apple Maps: daar staan gewoon minder bedrijven en POIs in dan in Google Maps. Dus je moet meestal eerst straat en huisnummer opzoeken in je adresboek en dan je route vragen. Als je dan toch al je iPhone in je hand hebt, wat heb je dan nog aan de Watch? Onderweg krijg je een trilsignaal als je moet indraaien. Dat werkt goed. Als je vervolgens je pols optilt om te kijken waarheen precies, dan is het scherm weer in twee verdeeld: naar rechts swipen om de kaart te zien, naar links de instructie. Je hebt ze alle twee nodig om te zien waar je heen moet, en op de fiets heb je geen hand vrij om te swipen. Minder praktisch.

Apple Maps neem het hele scherm in beslag. Er is geen knop om de navigatie te stoppen. En waarom moet ik 2,8km fietsen om daarna om te draaien?

De routes van Apple zijn niet heel betrouwbaar en houden al zeker geen rekening met werkzaamheden. Dat maakt navigeren met de Watch toch een mindere ervaring. Als je onderweg je iPhone tevoorschijn haalt heeft Apple Maps het scherm overgenomen en zie je in meer detail waar je heen moet. Maar ik wilde geen Apple Maps op dat moment, ik wilde een second opinion van Google Maps!

Concept

Toch is het concept van de Apple Watch niet gek. Het apparaat geeft de tijd weer en verrijkt die. Daardoor kan je als het ware een snelle blik werpen op de nabije toekomst. Je ziet hoelang het nog droog blijft, je zou willen zien hoe hard je moet fietsen om de volgende trein te halen, enz… Ook een recept volgen op de watch zou ook wel eens handig kunnen zijn.

Conclusie: even wachten

Sporten, boodschappen doen, navigeren: het werkt allemaal niet écht lekker op de Apple Watch. Met de duurdere modellen kan je nog pronken — zeker de Hermès uitvoering — maar de gewone zijn zwaar aan je pols en lelijk. De hartslagmeter drukt oncomfortabel in je pols. De digital crown is een veel te dikke puist op de zijkant van het ding. De belknop gebruik ik nooit — anders dan Michael Knight vind ik het niet zo fijn om in mijn horloge te praten. De apps zijn langzaam — de loaders zijn irritant lang in beeld.

Deze woensdag (16/9) komt WatchOS 2 uit. Deze update zou veel van deze kinderziektes moeten lossen. Zo krijgen apps van derden toegang tot de hartslagmeter en kunnen ze native op de Watch draaien. Hierdoor moet je de iPhone niet continu in de buurt houden. De Watch krijgt een eigen Wifi verbinding waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om hem te gebruiken met je GoPro. Ook een feature als Night Stand zou wel eens heel handig kunnen zijn. De herinneringen-app wordt nog niet aangekondigd. Er zijn ondertussen wel twee developers die daarop ingespeeld hebben met de apps Reminders Nano en Reminders Plus. Misschien dat we het voorlopig daarmee moeten doen.

Die radiowekker kan nu ook weg

Kortom, WatchOS 2 brengt veel broodnodige verbetringen. Ik kijk er naar uit om alle nieuwe features te proberen. Zou alles sneller, beter, relevanter en comfortabeler gaan werken? Zou ik daardoor alsnog een Apple Watch fanboy worden?

--

--

Anton Vanhoucke
Fabrique On

Innovation strategist & Agile coach @ agilegrowth.nl — curious about all things social, scrum and brand.