‘Get Out’ van Jordan Peele

Het gevreesde bezoek aan de schoonfamilie

Jordan Peele maakt met ‘Get Out’ zijn debuut als filmregisseur. De ster van de Amerikaanse sketch comedyreeks Key & Peele slaagt erin om een succesvolle film uit te brengen. Het plot zit verpakt in intrige en raadsel. ‘Get Out’ neemt je mee op een zoektocht naar antwoorden: Wat is er echt aan de gang in het huis van de Armitages?

‘Get Out’ volgt een jong interraciaal koppel. De Afro-Amerikaanse Chris Washington gaat het weekend doorbrengen in het ouderlijk huis van zijn blanke vriendin Rose Armitage. Haar familie gedraagt zich echter vreemd. Chris meent dat het te maken heeft met het feit dat hij zwart is, maar al snel blijkt dat er meer aan het spel is.

Het hoofdpersonage Chris wordt gespeeld door Daniel Kaluuya. Chris komt over als een normale man. Zo’n ‘blank slate’ personage maakt het makkelijk om jezelf in zijn plaats te stellen.

Chris (Daniel Kaluuya) en Rose (Allison Williams) zijn een jong interraciaal koppel.

Op het eerste zicht lijkt de film een voorbeeld van ‘race baiting’. De zoveelste aanval van Hollywood op ‘White America’. Een nieuwe manier om blanken erop te wijzen hoe slecht ze wel niet bezig zijn. De trailer van de film versterkt dit beeld verder met zijn serieuze toon. ‘All white people are evil’, klinkt het al van ver. Dit is echter verre van de waarheid. Het thema van racisme is zeker aanwezig, maar niet in zo’n context.

De film speelt op het idee dat zwarte mannen nerveus worden om de ouders van hun blanke vriendin te ontmoeten. De film generaliseert dat idee van blank racisme echter nooit naar een grotere groep. Regisseur Peele maakte een leuke film over het ‘bezoek aan de blanke ouders’, maar valt nooit blanken aan als een ras. ‘Get Out’ predikt geen boodschap aan de maatschappij. De film hoopt te entertainen.

Ondanks het feit dat het hier over een horrorfilm gaat, kan regisseur Jordan Peele toch nog plaats vinden voor wat humor. Rod Williams (LilRel Howery) is de jeugdvriend van Chris. Hij doet dienst als onze comic relief. Zelden zijn comic relief personages in horrorfilms passend. Vaak zijn ze verre van grappig, en breken ze met de toon van de film. Rod is de uitzondering op die regel. Niet alleen is hij hilarisch, hij complementeert de scènes waarin hij verschijnt perfect.

‘Get Out’ is een leuke film, maar zal je ‘s nachts niet wakker houden.

De film is echter verre van perfect. Zoals in zoveel horrorfilms wordt hier ook gebruik gemaakt van jumpscares: de goedkope tactiek om het publiek bang te maken. Het probleem met deze jumpscares is dat de angst niet blijft. Een goede horrorfilm heeft een onderliggend gevoel van angst nodig. Die tinteling in je maag die je vertelt dat er elk moment iets vreselijks kan gebeuren. Die dreiging ontbreekt hier. Je hebt wel het gevoel dat er iets niet pluis is, maar echt bang ben je niet.

‘Get Out’ is een goede film. Leuk om in het weekend met familie of vrienden te gaan kijken. Als je echter op zoek bent naar een horrorfilm die je ‘s nachts wakker zal houden, zoek je beter elders.

Arjen Foriers

Like what you read? Give Arjen Foriers a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.