Jong en oud viert carnaval Tongeren

TONGEREN- Van overal komen ze toegesneld. De kinderen van Tongeren en omstreken hebben het hele jaar op dit moment gewacht. Eindelijk is het zover. De carnavalstoet is er. Iedereen is klaar voor een dagje dansen, gek doen en snoepjes vangen.

Ook dit jaar viert Tongeren weer carnaval. Dat is het moment van het jaar waarop kinderen en hun ouders lekker kunnen feesten in het stadscentrum. Het volksfeest lokt elk jaar weer een grote opkomst uit. Voor de 67ste editie van de carnavalstoet komen 20.000 mensen opdagen. De kille wind en snijdende kou kunnen dit jaar de feestgangers niet tegenhouden. Niets lijkt het plezier van het volk te kunnen bederven.

Praalwagens

‘De praalwagens dit jaar zijn erg goed. Zeker beter dan die van vorig jaar’, zegt grootmoeder Annie. Samen met haar kleinzoon Michiel komt ze elk jaar naar de stoet. ‘Wij wonen in Tongeren, dus is het voor ons makkelijk om naar de praalwagens te komen kijken’, zegt Annie. ‘De praalwagen met de trommels is de mooiste’, vertelt Michiel.

54 groepen nemen deel aan de optocht. 31 komen uit Tongeren zelf. Veel van deze lokale carnavalsgekken kozen voor namen in hun Tongers dialect. De groepen ‘Ve zin te dun’, ‘Nie kapot te Kraige’ en ‘De Bierkeutjes’ staan blij op hun praalwagens te dansen op foute muziek.

Kinderen en hun ouders genieten van de mooie praalwagens.

Terreurdreiging

Het centrum van de stad is volledig verkeersvrij. Zo kan de stoet van praalwagens zich vrij doorheen hun uitgestippelde route bewegen. Tussen het juichend volk zijn er opvallend veel politieagenten te zien. ‘Om de veiligheid van het volk te verzekeren’, zeggen de agenten zelf. ‘Wij zijn aanwezig in het kader van een mogelijke terreurdreiging. Carnavalsoptochten kunnen een doelwit zijn.’ Het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) verplicht de Belgische gemeentes om bij carnavalsactiviteiten hun richtlijnen te volgen. Zo kunnen terreurpogingen verijdeld worden.

Het volk lijkt zich echter weinig aan te trekken van de verhoogde aanwezigheid van veiligheidsdiensten. De kroegen op de Grote Markt zitten allemaal stampvol met feestgangers. In het feestpaviljoen kunnen mensen terecht voor voedsel en drank. Terwijl de kinderen naar de stoet staan te kijken, lessen de volwassenen hun dorst met jenever en bier.

Huwelijksaanzoek

Later op de dag vraagt stadsprins Marc I zijn vriendin, Myriam Hex, ten huwelijk. Wanneer de prins plots de ring uit zijn zak haalde, is de liefde van zijn leven volledig verbaasd. Zij gaat in op zijn huwelijksaanzoek. ‘Wij hebben elkaar tijdens Tongeren carnaval leren kennen’, zegt Myriam. ‘Het is lang de droom van Marc geweest om prins carnaval te worden. Eindelijk heeft hij die droom kunnen waarmaken. Het is erg ontroerend hem te zien staan op de praalwagen.’

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.