Qüestió de temps — Vuelta España 2016

Des de fa uns anys Galícia s’ha convertit en un escenari important de la Vuelta España. Sempre que es disputa una etapa en terres gallegues es parla de la dificultat del terreny, ja que a priori sembla bastant pla. Ara bé, els ciclistes pateixen en les seves cames unes carreteres plenes d’alts i baixos sense pràcticament cap quilòmetre completament pla. Aquest constant canvi de desnivell fa que les etapes en terres perceberes desgastin molt.

Peter Kennaugh primer líder de la 71a edició de la Vuelta España. | Font: lavuelta.com

Així doncs, la primera etapa de la Vuelta España no va ser una excepció. La prova cronometrada va ser molt diferent de les viscudes anys anteriors en terres valencianes o andaluses en què el recorregut era completament llis i els equips especialistes en treien profit. Ahir, en canvi, els equips van patir per arribar amb cinc corredors a la línia d’arribada, cal recordar que el cinquè corredor és qui marcava el temps. La batalla per la general havia començat.

Si l’equip Bora-Argon 18 va ser el que va encapçalar la primera posició durant gran part de l’etapa amb un temps de 37 minuts i 50 segons en completar el recorregut de 27,8 quilòmetres, quan van començar a aparèixer els equips dels grans corredors de la general tot va canviar. L’ORICA-BikeExchange de Chavés i el BMC Racing Team de Sánchez, Van Garderen i Atapuma van ser els primers a disputar-se la primera posició però arribant curts d’efectius a línia d’arribada.

L’equip BMC Racing Team va marcar el millor temps en els punts intermedis. | Font: lavuelta.com

No obstant això, l’equip Movistar Team i el Team SKY eren els favorits després del primer punt de control; mentre que l’equip Tinkoff de Contador estava realitzant una prova cronometrada desastrosa.

El Movistar Team va perdre per molt poc. | Font: lavuelta.com

Minuts més tard el Movistar Team amb Alejandro Valverde tirant de Nairo Quintana que havia perdut contacte en el quilòmetre final superava la marca del ORICA-BikeExchange en 6 segons i es col·locava en primera posició. Només quedaven l’equip britànic i l’equip rus per creuar l’arribada però només l’equip de Froome podia batre als espanyols.

Contador i els seus companys van perdre massa temps amb la resta de favorits. | Font: lavuelta.com

En un final molt ajustat, l’equip britànic va superar al Movistar Team per poques mil·lèsimes i li va prendre el liderat momentani a Alejandro Valverde, que haurà d’esperar a la tercera etapa amb final al Mirador de Ézaro per enfundar-se el mallot de líder. Cinquanta-dos segons després creuava la línia de meta l’equip de Contador gairebé al complet. El madrileny començava la seva participació en la Vuelta España a 52 segons de Froome, Quintana i Valverde.

L’equip britànic va demostrar el seu potencial en la disciplina contra el cronòmetre. | Font: lavuelta.com

El Team SKY va ser el vencedor de la primera etapa de la Vuelta España i el primer líder de la present edició és Peter Kennaugh que tindrà difícil mantenir el mallot vermell, ja que les bonificacions en els esprints faran que aquest canviï de propietari en aquesta segona etapa. Les diferències entre els principals favorits són les següents:

Classificació dels favorits. | Font: Elaboració pròpia

La segona etapa de l’edició d’enguany es presenta com una de les poques jornades pensades pels velocistes. Els 160.8 quilòmetres que separen Ourense de Baiona no tenen dificultat a excepció del, ja comentat, terreny gallec.

Perfil de la segona etapa. | Font: lavuelta.com

Probablement, en un gran grup de ciclistes amb l’absència dels grans dominadors d’aquesta disciplina serà l’oportunitat per segones espases, i els màxims favorits a la victòria són corredors com Rojas (Movistar Team), Bennati (Tinkoff), Gerrans (ORICA-BikeExchange), Murilo Fischer (FDJ) o Tyler Farrar (Dimension Data). A dos quarts de sis sabrem el resultat.