Tell it like it is!

Als het over ‘corporate journalism’ gaat hoor je vaak dezelfde kritiek: journalisten moeten zich niet voor de karretjes van bedrijven laten spannen. Want commerciële belangen gaan niet samen met de onafhankelijkheid van de journalist.

Ik denk dat de critici zich onterecht zorgen maken. Ze onderschatten de journalist, de consument én het bedrijfsleven. Want journalisten zijn over het algemeen prima in staat om hun eigen integriteit te bewaken, consumenten laten zich steeds minder om de tuin leiden en bedrijven zijn zich meer dan ooit bewust van het belang van reputatie en vertrouwen. Ze kijken wel twee keer uit om sprookjes te verkondigen die door de eerste de beste fact-checker genadeloos onderuit worden gehaald.

Dat wat we ‘reclame’ noemen is maar één van de manieren waarop merken zichzelf kunnen manifesteren. Merken hebben veel meer te vertellen dan ze kwijt kunnen binnen de lijntjes van hun reclame-uitingen. Sterker nog: merken die dat niet doen laten een groot deel van de kracht van hun merk onbenut. Dat is waarom FHV BBDO onlangs begonnen is met het label Untold Stories.

Steeds meer merken realiseren zich dat de snelle veranderingen in markt, technologie en maatschappij enorme kansen bieden om zich te profileren. Ze kiezen ervoor om voorop te lopen, positie te kiezen en de discussie aan te gaan. In plaats van in het veilige midden te blijven en de kat uit de boom te kijken. Ze zijn niet bang om hun nek uit te steken. Zelfs niet om zich kwetsbaar op te stellen. Omdat ze weten dat uitgesproken merken sterker zijn dan grijze muizen.

Spraakmakende verhalen – in de vorm van Untold Stories – kunnen daarbij een krachtig middel zijn. Naast alle andere communicatie-uitingen. Want het is niet of/of maar en/en. Juist een sterk merk is in staat om alle touchpoints te verbinden.

Er zijn veel boeiende en inspirerende verhalen te vertellen. Let’s make these stories told!