Wie redt Twitter van de ondergang?

Nadat al bekend werd dat Google, Wat Disney en Apple niet (meer) geïnteresseerd zijn in een overname van de sociaalnetwerksite Twitter, is nu ook de laatste gegadigde afgehaakt. Ook Salesforce heeft de overnameplannen nu definitief laten varen. Het aandeel van Twitter keldert ondertussen voort.

Twitter zette goed drie jaar geleden de stap naar de beurs. De aandeelhouders hebben daar jammer genoeg nog niet veel plezier aan beleeft. Door de geruchten van verschillende geïnteresseerde kandidaat-overnemers kreeg het aandeel wel even een boost. Mooie liedjes duren echter niet lang en nadat bekend geraakte dat Salesforce de stap ook niet wilt wagen, zakte het aandeel weer. Het staat nu zelfs lager dan voor de overnamegeruchten.

Salesforce liet zijn interesse varen omdat de aandeelhouders het niet zouden zien zitten een verlieslatend bedrijf over te nemen. Daarnaast zei topman Marc Benioff, tegen de Financial Times, dat Twitter strategisch niet past in zijn bedrijf. De core business van Salesforce is namelijk de verkoop van cloudsoftware. Het afhaken van Salesforce betekent echter niet dat er geen overname meer zal plaatsvinden. Al zal dat wel een stuk goedkoper worden dan oorspronkelijk gehoopt.

Grote uitdagingen

De grootste reden dat Twitter zakelijk geen aantrekkelijk bedrijf is, is te wijten aan de falende concurrentiestrijd met onder andere Facebook en Snapchat. In tegenstelling tot die twee sociale netwerken, heeft Twitter bijzonder veel moeite om geld te verdienen met advertenties. Twitter is gewoon geen aantrekkelijk platform voor adverteerders dus steken ze liever hun geld in iets anders.

Twitter is niet zo aantrekkelijk voor adverteerders omdat het aantal (actieve) gebruikers tegenvalt. Er zijn wel veel nieuwe gebruikers maar die worden haast nooit actieve gebruikers. Momenteel zou Twitter zo’n 300 miljoen maandelijkse gebruikers hebben.

Licht aan het einde van de tunnel?

De cijfers van het eerste en tweede kwartaal vielen bijzonder tegen. Er was zelfs even sprake van een daling in gebruikers. Op 27 oktober zal Twitter de cijfers van het derde kwartaal naar buiten brengen. Mogelijks komt er dan ook meer informatie vanuit Twitter over de toekomst van het bedrijf.

Vorig jaar keerde CEO Jack Dorsey terug naar het sociale netwerk in een poging ze terug op het rechte pad te brengen. Zo maakte hij het onder meer mogelijk om langere tweets te maken en sportwedstrijden uit te zenden via de eigen streamingdienst Periscope. Dit zou de interesse van adverteerders moeten aanwakkeren maar voorlopig dus zonder veel resultaat.