Siri vs Google Assistant

De senaste veckorna har det i amerikans tech-media pågått en diskussion angående Siri’s intelligens gentemot Google Assistant, och Amazon Echo. Nu kanse du undrar hur det berör oss här hemma i Svedala. Det gör på grund av den enkla anledningen att de inte ser hela bilden. Och i slut ända så kommer det även att påverka oss.

Jag ska börja med lite av bakgrunden till diskussionen. Det hela började med att den ärade journalisten Walt Mossberg tyckte att Siri var allt för inkonsekvent när det gällde att svara på och ge feedback på olika kommandon på olika enheter. Det startade en diskussion på på TWIT’s MacBreak Weekly och The iMoore Show om att Apple inte tar Ai seriöst och i fall de har slutat att utveckla Siri så som exempelvis Google har gjort med den nya Asisstant.

Jag tycker att de har fel i sitt grundargument. De har nämligen, som amerikaner alltd gör, inte sett det i ett större perspektiv. De har inte sett det är på en globlanivå utan bara på en nivå som gynnar dem sjäva. Enligt min mening så är Siri den som är den smartaste av alla dessa röststyrningsassistenterna. För det första. Amazon Echo och den nya Google Assisten finns BARA på engelska (kanske på spanska också). Amzon Echo säljs och fungerar bara i USA.

Ska vi då vända oss till en assisten som faktiskt, förutom Siri, finns att få på svenska så är det Google Assistant’s föregångare Google Now, som för inte allt för länge sedan började svara på svenska, men bara ibland. Med det sagt så betyder inte det att Google Now är bra, tvärtom. Google now är lite som att äta soppa med gaffel, det går bättre om du använder handen. Visst kan du få svar på divese frågor som vem är Sveriges kung o.s.v, men så fort du vill använda Google Now till något vettigt så faller det hela platt. Medans du kan lägga in möten, påminnelser, anteckningar, skriva och skicka meddelanden, uppdatera Facebook -och twitterstatus och mycket, mycket mer utan att röra din telefon så måste du alltid(nästan) vara där och pilla och göra en slutlig bekräftelse i Google Now. Det innebär att en telefon med Goolge Now är helt oanvänbar om den ligger i fickan.

Nu kanske det låter som om jag är Apple fan-boy, vilket faktiskt är sant, men jag är även ett fan av både Google och Android och jag önskar inget hellre än att Google Now var lika kompetent som Siri så att fler börjar använda det så Goolge kan utveckla och förbättra den kommande Google Assistant(förhoppningsvis) till att bli lika bra på svenska som dess amerikanska motsvarighet är.

För att sammanfatta det hela så ÄR Siri en mycket mer kompetent röstassisten än vad googles motsvarighet är, globalt sett och då i synnerhet på svenska.

För att spä på den här diskussionen ännu mer så har Marques Brownlee (MKBHD)faktiskt gjort ett riktigt bra test av dessa båda röstassistenana. Med de senaste versionerna i de senaste telefonerna från respektive leverantör, Apple iPhone 7+ mot Google Pixel XL. Publicead igår (21 oktober 2016) som visar hur bra repektive assisten är.

Tips: Alla kommandon som Marques säger till assitenterna funkar presis lika bra på svenska, så länge du håller dig till Siri.


Originally published at artfors.se.