Det behöver inte vara sant för att bli viralt, bara det är sannolikt. Varje dag arbetat vi på Miltton Labs med att knäcka den s.k. r0-koden. Jag vågar påstå att det är en av vår tids viktigaste utmaningar inom kommunikation — hur får du tusentals mottagare att bli aktiva marknadsförare och ambassadörer för ditt budskap till tusentals andra och därmed nå miljonpublik på bara timmar?

R0-begreppet är hämtat från epidemiologin och betyder i korthet hur många nya fall en smittad person ger upphov till i genomsnitt. Mässlingen har ett r0 på 12–18 dvs. för varje smittad person så smittas upp till 18 andra personer som smittar ytterligare 18 personer och så vidare.

I förrgår knäckte svenska Daniel Fjäll från Linköping r0-koden på Facebook i Sverige. Inlägget har på två dagar fått över 27 000 likes, 7 000 kommentarer och 4 000 delningar. Det är en skärmdump från Facebook Messenger med självaste grundaren av Facebook Mark Zuckerberg. Han lovar stänga ned Stefan Löfvens Facebook-konto om inlägget får 50 000 likes, 5 000 kommentarer och 2 000 delningar. För han tror på demokrati.

Är det sant? Självklart inte. Just källkritik är en bristvara på Facebook och inte bara i tämligen oskyldiga sammanhang som detta. Så har det varit i många år nu. Ändå fortsätter det ena virala fenomenet efter det andra att avlösa varandra. Metro startade Viralgranskaren för över två år sedan men inget tyder på att den kommer få mindre att göra. Varför är det så?

Här är original-inlägget från i lördags som inspirerade Daniel Fjäll där Donald Trumps Facebook-konto skulle raderas om inlägget fick 500 000 likes. Inlägget har idag över en miljon likes — och tickar på.

En viktig lärdom i jakten på att knäcka r0-koden är att remixer som Daniel Fjälls ovan från USA är väldigt effektiva. En remix innebär att du tar ett bevisat r0-fenomen, paketerar om det och för in i ny kontext. Arbetssättet är extremt effektivt och har bevisat sig många andra gånger.

Här tre skäl varför sådana här fenomen blir virala:

  1. Alla gillar ett race. En tävling. Mycket på Facebook som handlar om att komma upp i visst antal klick blir snabbt viral. Vi människor går helt enkelt igång på spel med all den spänning som hör till.
  2. Källkritik trivs inte i sociala medier. Tusentals av alla likes inser själva att det är helt osannolikt men det gör inget. Att vara på sociala medier handlar mer om att vara social än intellektuellt korrekt. Hellre en felaktig snackis än torr fakta.
  3. Inget enar så mycket som gemensam motståndare. Det är ingen slump att politiska inlägg eller samhällsfrågor i stort blir mest virala när du ska ställning mot någon snarare än tvingas förknippas med att vara för någon. I praktiken är marknaden 70% av svenska folket som inte röstat på Löfven och i USA mer än halva folket som är negativa till Trump. Om du ska vara för någon så känner sig många också utpekade att ställa på allt den personen står för och tycker. Det vill ingen riskera.