Kampen om det digitala problemformuleringsprivilegiet

André Assarsson
4 min readOct 18, 2016

--

Minns ni hur det var? Alliansfritt Sverige härjade, LO regerade, ETC.se dominerade, Socialdemokraterna revolutionerade. Kort sagt: Vänstern hade erövrat det berömda problem-formuleringsprivilegiet och nådde miljontals svenskar och tusentals opinionsbildare. Men sedan hände något.

Den digitala bilden sattes effektivt under många år: Reinfeldts regering var slutkörd, Alliansens skattesänkningar förstörde välfärden och något höll på att gå sönder. I debatten höjdes till och med krav på något så radikalt som vinstförbud.

Vad som förvånade mig då var hur få som höll med mig om vilken roll digital opinionsbildning spelade för detta. Sociala medier var något för de politiska ungdomsförbunden medan den riktiga diskussionen pågick i papperstidningar och TV, hette det då.

Få reflekterade över att några någonstans bestämde vad innehållet skulle vara i dessa fina papperstidningar och TV-kanaler.

Under tio år byggde vänstern metodiskt upp en infrastruktur för digital opinionsbildning. Man satsade stora resurser på att skapa innehåll, på redaktioner, tankesmedjor och andra plattformar. Man utvecklade starka kanaler för att se till att innehållet spreds till relevanta målgrupper. Vänstern skapade inte bara mest innehåll, utan också det mest engagerande. Det ledde i sin tur till genomslag i de omhuldade papperstidningarna, radio och TV.

Vad händer med svenska folkets åsikter och även medierapporteringen när över 200 000 (!) svenskar på Facebook delar en debattartikel om att välfärden är nedspolad? När TT, SVT Aktuellt och Rapport ägnar sändningar om en negativ bild av en moderat statsminister eller SR och SVT Agenda hakar på vänsterkampanjer eller när framsidan på kvällstidningarna handlar om Alliansens fiasko i Maramö— allt som ett direkt resultat av diskussioner i sociala medier.

Vänstern vann nästan varje dag på nätet. I åtta års tid.

Sedan hände något. När Alliansen förlorade regeringsmakten var det fler inom borgerligheten som började rannsaka sig själva. Vad kunde man göra för att återerövra problem-formuleringsprivilegiet från vänstern?

Något år senare är spelplanen förändrad. Så här skrev Aftonbladets Ehsan Fadakar nyligen:

Men något har hänt senaste halvåret. Sidor som Avgå Stefan Löfven, Rödgrön Röra, I fablernas land, Politikfakta (som drivs av moderater) har börjat samarbeta, dela varandras inlägg- Tillsammans når de troligen fler varje dag än vad alla traditionella ledarsidor på högerkanten når tillsammans på en vecka. Och då räknar jag inte med såna som Hanif Bali, som just nu har större inflytande på Facebook än vad alla socialdemokratiska riksdagsledamöter har tillsammans. Tror ni mig inte? Synd för er.

Är det dags för borgerligheten att slå sig till ro? Knappast.

I torsdags träffades tredje terminen av Timbros Digitala Akademi med Annie Lööf som en av flera talare. Många av deltagarna vittnade om hur det nu blåser full digital medvind. Sedan starten 2015 har 75 unga borgerliga talanger gått en digital spjutspets-utbildning som redan skapat några av Sveriges mest virala opinionsbildande bilder, filmer och inlägg.

Ett, bland många, konkreta exempel på borgerlighetens digitala framfart är Delmon Haffo som gick första terminen av Timbros Digitala Akademi. För en månad sedan gjorde han en video-meme om regeringens höstlovs-utspel som snabbt blev viral.

Resultatet?

✅ Över 2 miljoner svenskar har sett filmen på Facebook
✅ Över 80 000 svenskar sett filmen på Twitter
✅ Över 30 000 delningar i sociala medier

Valrörelsen 2018 kommer bli den mest digitala i Sveriges historia. Siffror från USA visar att sociala medier redan är primär nyhetskälla om presidentvalet för stora ålderskategorier. Vi vet dessutom att massmedia hämtar sitt innehåll från den digitala världen vad gäller övriga nyhetskällor.

Opinionsbildning tar tid men teknik förändrar politik. Nu är trösklarna sänkta för att på rekordkort tid göra rekordstora insatser för att rätt idéer ska både ska nå och viktigast av allt — engagera mottagarna. På torsdag nästa vecka träffas Timbros Digitala Akademi på nytt. Då kommer en annan av Alliansens partiledare för att inspirera deltagarna om det snabbast växande sociala mediet just nu — Snapchat.

Winter is coming. Men inte för borgerligheten, för vi har börjat göra vår digitala hemläxa.

--

--

André Assarsson

Backhground in PR, Politics & Social Media. Now work @ Facebook with Government.