Tre lärdomar från USA-valet 2018

Amerikanska folket har gått till vallokalerna och valdeltagandet är skyhögt. Protester och stöd till Trump bidrar men också strategisk digital kommunikation. Här är tre viktiga lärdomar för dig och ditt företag från trendsättarna i USA.

1. Virala videos är både billigare och mer effektiva än köpt TV-reklam. I NY Times beskrivs hur en 50 000 dollar video på 30 sekunder fick miljontals visningar och samlade in 1 miljon dollar. Funkar det för dig och ditt företag? Självklart. Viralt är både mer autentiskt, trovärdigt och det kostar mindre än traditionell TV-reklam.

2. Dina fans är dina marknadsförare. I en annan NY Times-artikel uppmärksammas hur en meme blev officiell slogan för det Republikanska partiet. Millenials för Trump drog igång hashtagen #JobsNotMobs på olika nätforum. På mindre än två veckor nådde de nyheterna över hela USA. Nu är racet jämnare än innan.

3. Interaktioner är äkta mått på framgång. I en tredje NY Times-artikel beskrivs vilka som går vinnande ur valet i sociala medier. Hur vet man det? Jo, genom att mäta engagemang. Retweets röstar inte, en like är inte en röst men det är en tydlig indikation på om mottagarna bryr sig om kommunikationen eller inte. En hög interaktions-grad (like, kommentar eller delning) har också visat sig hänga ihop med valresultatet för politiska partier.

André Assarsson
Digital Public Affairs, Miltton Labs

Vill du få Miltton Labs nyhetsbrev med spaningar om senaste digitala trenderna? Prenumerera här!