Alvásappok tesztelése

Három eszközön három appot teszteltem egy éjszaka alatt.

  1. Pebble órán a Morpheuz alkalmazást
  2. Xiaomi Mi Band-et
  3. Telefonon Sleep Better with Runtastic alkalmazást

Egyik kezemen az órával, másikon a karkötővel, a telefonnal pedig a párnám alatt vágtam neki az éjszakának. Az eredmények leginkább…khm… érdekesek.

Azt várnám, hogy pár perc különbséggel, de nagyjából konzisztensek lesznek a mérések, hiszen mindegyik azon alapul, hogy mennyit mocorgok éjszaka. Ennek ellenére tök más adatokat kaptam, de ne feledjük, ahogy a statisztikusok mindig is mondják, egy egy éjszakás kalandból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Az eredmények

Sleep Better, Mi Band és Pebble Morpheuz sleep tracker alkalmazások eredményei

Az alvásidőben szerencsére nem volt nagy különbség, kb. 6 órát mért mindegyik, igaz a Sleep Better-t és a Morpheuz-t kézzel kellett leállítanom, a Mi Band magától döntötte el, mikortól nem alszom.

Mély alvás

Mérések:
Sleep Better:
4 óra 58 perc
Mi Band: 2 óra 12 perc
Morpheuz: 1 óra 20 perc

A mély alvás elvileg az az időszak, amikor nem mozgunk. Bár nem tudni, hogy ilyenkor milyen alvási fázisban vagyunk (REM-ben vagy delta-ban), mert ahhoz már EEG kellene, arra azért lehet következtetni, hogy ha nincs mozgás, akkor valószínűleg mélyen alszunk.

A két csuklón lévő eszköz eredménye közelebb van egymáshoz, bár még így is jelentős az eltérés. Nyilván további mérések szükségesek, azt várom, hogy a különbség csökkenni fog és a Sleep Better is pontosabb értékeket ad, különösen azokban a napokban, amikor egyedül fogok az ágyban aludni, így nem zavarja be az eredményeket a párom vagy az átszivárgó gyerekek mocorgása.

Könnyű alvás

Mérések
Mi Band: 3 óra 42 perc
Morpheuz: 2 óra 10 perc
Sleep Better: 52 perc

A könnyű alvás a forgolódós rész, az alvás-ébrenlét határon eltöltött idő, amikor visszhúzzuk magunkra a paplant vagy átfordítjuk a hidegebb oldalára a párnát.

A két csuklós eszköz mérését reálisnak érzem, a Sleep Better szerintem egyszerűen kevésbé érzékenyen tudja ezeket a mozgásokat érzékelni, ezért lehet a különbség.

Hosszú távon azt próbálom majd megfigyelni, hogy észlelek-e szubjektíven érezhető összefüggést a könnyű alvás mennyisége és a reggeli kipihentség érzés között (az össz-alvás mennyiséget figyelembe véve persze).

Éjszakai ébrenlét

Mérések
Morpheuz
: 2 óra 10 perc
Mi Band: 1 perc
Sleep Better: 11 perc

Elvileg ezek azok a pillanatok éjjel, amikor rövid időre tudatunknál vagyunk, kimegyünk pisilni vagy megnézzük a Facebookot. Én a vizsgált éjszakáról egy reggeli WC-re emlékszem biztosan 6:40 környékén, ez az, ami a középső ábrán a Mi Band grafikonján az a vékony vonal.

A Morpheuz valami elképesztő mennyiségű ébren töltött időt mért, ez biztos, vagy lehet mást ért ébren töltött idő alatt? Majd meglátjuk, mit mutat a többi mérés, a grafikont nézve azért látszik, hogy akkor volt egy kiugró érték.

A Sleep Better 11 perce tűnik a legreálisabbnak, mert éjjelente sokszor visszanyerjük rövid időre a tudatunk, de utána gyorsan vissza is alszunk és erre nem emlékszünk már reggel, ezek összeadódva kiadhatják a 11 percet.

Ezzel szemben a Mi Band 1 perce nagyon kevésnek tűnik. Tuti, hogy az az egy WC is több idő volt, mint egy perc (pedig nem vittem telefont, mert az a párna alatt mérte az alvást :-).

Az alkalmazásokról a mérési pontosságon kívül

A mérési pontosságot figyelmen kívül hagyva ezek az első benyomásaim az alkalmazásokról, főleg az eredmények grafikus megjelenítéséről és a felhasználóbarátságról.

Mi Band eredménye

Legjobban a Mi Band alkalmazás tetszik, bár a grafikonja első ránézésre elég tömbösnek tűnik, de sikerült egyetlen képernyőn jól megjeleníteni az összes legfontosabb adatot.

A grafikonon az egyes területekre rábökve láthatjuk annak az adott szakasznak a kezdetét, végét és időtartamát (erről sajnos nem sikerült screenshotot csinálnom).

Ez jó, mert így tudtam például leellenőrizni az ébrenlét idejét, tényleg akkorra írta, amikor fent voltam, direkt megnéztem az órát.

Az is nagyon tetszik, hogy gyakorlatilag semmi dolgunk az alkalmazással, csak a karkötőt kell hordani, de nem szükséges, hogy este elindítsuk a mérést, vagy reggel leállítsuk, mindent csinál magától. Így akkor is mérni fog, amikor baromira nincs kedvünk ezzel szöszölni mert csak beájulni van erőnk az ágyba.

Sleep Better eredménye

A Sleep Better app grafikonja tetszik a legkevésbé, itt hiányoltam, hogy nem lehet ránagyítani és pontosabban megnézni az egyes időszakokat. A színek kiválasztása sem a legszerencsésebb és az egész elrendezés nagyon kusza.

Viszont itt lehet egyetlen kattintással extra információkat hozzáadni az alváshoz, pl. az ábrán a futó emberke és a kávé azt jelenti, hogy lefekvés előtt sportoltam és ittam kávét. Ez a tendenciák figyeléséhez jól fog jönni.

A Pac-Man fej alul az álmokra vonatkozik, akár álomnaplót is lehetne vezetni, ha lenne hozzá kedvem vagy türelmem.

Magának az appnak a használata annyiból nehézkes, hogy a mobilt a párna alá kell rakni, lehetőleg töltőn. Ez kicsit zavar, nem tudom mennyire biztonságos, ha feszültség alatt lévő eszközt izzadok össze, vagy hogy ott sugároz az agyamnál. Persze rakhatnám airplane módba, akkor is működne, de a Pebble-nek kell a bluetooth.

Morpheuz eredménye

Végül a Morpheuz app grafikonja átmenet a kettő között, letisztultabb, mint a Sleep Better, a grafikon itt egyedül néz ki tényleges grafikonnak, az alvásminőség pie-chart is ügyes, viszont utána a statisztikák felsorolása lehetne jobban tagolt.

Azt sem értem, miért van kérdőjel az Awake? után, mintha önmagában bizonytalan lenne az app.

Még egy hátránya, hogy ez nem egy önnálló androidos alkalmazás, hanem a Pebble appot kell elindítani, és ott megkeresni a Morpehuzt a telepített alkalmazások között és kiválasztani a beállításokat, hogy megkapjuk ezt a képernyőt. Ez nehézkes, ráadásul ekkor az órán is elindul a Morpheuz app, amiből utána ki kell lépni. Az alkalmazást este el kell indítani, ezt lehet szerencsére az óráról is, ekkor a watchface-t lecseréli a Morpheuz kijelzőjére, ami annyiból jó, hogy egyértelműen látszik, hogy nem felejtettük el bekapcsolni.

Összefoglalás

Egyelőre nincs sem egyértelmű nyertes, sem egyértelmű vesztes. Mindhárom appot / eszközt használni fogom még egy darabig, egyrészt, hogy a mérési pontosságot jobban tudjam tesztelni, másrészt, hogy meglássam, melyiket tudom majd beilleszteni a napi rutinba.

Az egész kérdés onnan indult, hogy vegyek-e én is magamnak egy Mi Band-et, vagy ki tudom váltani a telefonnal / órával.

Erre egyelőre még nem látom a választ.