Gyűjtemények — a Google+ feltámadása

Ahhoz képest, hogy sokan évek óta a halálhírét keltik, a Google+ a Gyűjtemények (Collections) bevezetésével zseniális módon újította meg a közösségi oldal működését.

Ezt a posztot kifejezetten azon Facebook vagy Twitter használóknak szánom, akik utálják a Plus-t, hogy lássák, mi, akik szeretjük, mit szeretünk benne.

Nem, ez nem a Pinterest, hanem a Közösségek nyitólapja. Kép forrása

Mire jók a Gyűjtemények?

Van olyan ismerősöd Facebookon akit amúgy kedvelsz, érdekel is, amit írni szokott, de néha kicsit sokat posztol bizonyos témában? Cukik a babafotók, de azért annyit nem kéne… Vagy érted, hogy milyen politikai nézeteket vall, de már rég vége a kampánynak…

Kikövetni nem akarod, mert mégiscsak érdekel, hogy mi van vele, de milyen jó lenne, ha a téged idegesítő témák nem jelennének meg a te faladon?

Na pont erre jó a Google+ Gyűjtemények megoldása.

Kitérő: a Google+ NEM Facebook helyettesítő

Mielőtt arra gondolnál, hogy “minek használjak Plus-t, ha az összes ismerősöm úgyis facsén van fent” várj egy picit. A Google+ NEM azért van, hogy még egy helyen bejelölgesd az ismerőseid.

A Google+ arra való, hogy azokat az embereket találd meg, akikkel közös az érdeklődési köröd.

Ha ezt megérted és így állsz hozzá a Plus-hoz, egy új világ fog kinyílni előtted.

Mert ellentétben a híresztelésekkel, a Google+ egy nagyon is aktív, létező közösség, ahol könnyen megtalálhatod a téged érdeklő témákat, embereket.

Légy nyitott, keress rá témákra, kezdj el bejelölni embereket, szólj hozzá beszélgetésekhez és pár hét alatt meglátod, miért szeretjük olyan sokan annyira.

Vissza a Gyűjteményekhez

Oké, tegyük fel bekőröztél jópár embert, beléptél néhány Közösségbe is (ezek nem ugyanazok, mint a Gyűjtemények, lásd később).

Megindult az aktivitás a faladon, feléledt a szellemváros. Szuper.

Viszont minden közösségi háló velejárója az, hogy ugyanazok az emberek is sokféle tartalmat posztolnak. Olyanokat, amik téged is érdekelnek (hiszen Pluszon ezért követed őket), de csomó olyasmit is, amik egyáltalán nem.

Ezekre lesz gyógyír a Gyűjtemények megjelenése, de hogy könnyebben megértsd miért, nézzük át az eddigi megosztási lehetőségeket.

Hogyan lehet tartalmat megosztani Google Plus-on?

Minden egyes posztodnál eldöntheted, hogy kiknek szánod.

Körök — ebben az esetben az általad kiválasztott körök számára osztasz meg tartalmat. A köröket te hozod létre és te rakhatod be az embereket különböző körökbe (barátok, kollégák, család, ügyfelek, stb.). Amikor egy körnek posztolsz, akkor csak az adott körben lévő emberek látják a tartalmadat (feltéve, hogy ők is követnek téged).

Közösségek (Community)— bárki létrehozhat Közösségeket, amikhez csatlakozhatnak mások is, hasonlóan mint Facebookon a csoportok. A közösség tagjai látják a közösségbe posztolt dolgokat, de nem szükséges, hogy egymást is kövessék.

Nyilvános posztolás — ez olyan, mintha egy nyilvános blogot vezetnél, mindenki láthatja a megosztásod, még az is, akinek nincs Google+ fiókja. Fontos, hogy értsd, ha egy embernél nem látsz nyilvános posztot, az NEM azt jelenti, hogy nem aktív Plus-on. Ha nem vett fel téged a köreibe, akkor nem fogod látni, amit írt. Ha valaki soha nem posztol semmit publikusan, semmit nem fogsz látni a profilján. De te sosem tudhatod, hogy zárt körben mennyire aktív. Jó lenne, ha ezt megértenék azok is, akik szellemvárosozni szokták a Plus-t.

Gyűjtemények — ebben az esetben az általad létrehozott Gyűjteménybe küldheted a megosztásod. Egy gyűjtemény lehet publikus (bárki olvashatja, mint a nyilvános posztolás) vagy zárt (csak bizonyos körök, vagy akár csak te magad láthatja). És a zseniális része a dolognak: a téged követő embereknek lehetőségük van arra, hogy leiratkozzanak az őket nem érdeklő gyűjteményekről.

Tehát Neked nem kell ezentúl azon aggódni, hogy mit szólnak azok a követőid akik ki nem állhatják a macskás képeid, vagy esetleg túltoltad-e a politikát és neked sem kell bosszankodni a geek ismerősöd hatezredik kütyüs posztján.

Légy jófej és posztolj a megfelelő tematikus gyűjteménybe és kérd erre ismerőseid is. Így idővel tényleg csak a téged valóban érdeklő tartalmat fogod megkapni.

És ez az, amiben a Google+ nagyon jó.

Hogy működik a gyakorlatban?

Természetesen azonnal rávetettem magam én is a témára és létrehoztam a magam gyűjteményeit, mert tudom, hogy ismerőseim közül sokakat nem érdekelnek például az Android-Apple viták, másokat a politikai posztok zavarják.

Az a nagyon jó a megoldásban, hogy az ismerőseimnek SEMMI teendője nincs.

Nem kell felkérésekkel telespammelni a falukat, hogy csatlakozzanak az új gyűjteményemhez, mert eleve benne vannak automatikusan. Nekik csak akkor van dolguk, ha le szeretnének iratkozni róla.

Nekem annyi a feladatom, hogy a jövőben a megfelelő gyűjteménybe posztoljak és leiratkozzam ismerőseim azon gyűjteményeiről, amelyek engem nem érdekelnek.