Tümleşik Geliştirme Ortamı

Atakan Ertekin
2 min readMar 31, 2023

--

IDE olarak kısaltılan kavram aslında, Integrated Development Enviroment ( Tümleşik geliştirme ortamı ) olarak adlandırılmaktadır.
IDE ‘ler programlama işlemlerinin organize edilmesine yardımcı olmaktadırlar. Bir çok yeni eklentilerle, işlemlerin daha kolay bir şekilde halledilmesini, pratikliğin ve hızın artmasını sağlamaktadırlar.
IDE’ ler yazılımcıya daha verimli ve düzenli çalışma olanağı sunar. “HTML, CSS, Phthon, C, C++, Java etc.” gibi bütün programlama dilleriyle kullanabileceğimiz programlar kodlama hatalarını kolaylıkla tespit edebilmemize yardımcı olmaktadır.

Kodların sınıflandırılması ve bağlanması gibi pek çok işi otomatik olarak yapan IDE’ler, yazılımlarınızı çalışmaya hazır bir hale getirebilmenize yardımcı olur. Dil bazlı kişiselleştirebileceğiniz bir arayüze sahip olan programların en önemli özelliklerinden biri yapılan işle entegre çalışabilmesidir. Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görüntüleyebilme imkânı da sunan yazılımlar, kodlarınızı kolaylıkla test edebilmenizi sağlar. İçerisinde birçok araç barındıran IDE’ler, kod yazma editörlerinden farklı bir yapıya sahiptir.

Kod editörü, klasik not defterinin daha gelişmiş bir versiyonudur. İngilizcesi “code editör” olan bu yazılımlar, not defterlerinden farklı olarak sözdizimi vurgulama, işaretleme ve otomatik kod tamamlama özelliklerine sahiptir. Çeşitli programlama dilleriyle çalışan pek çok kod yazma programı, geliştirme işlemlerini kolaylaştırır.

IDE’ler ise kodlama programları ve araçlarından farklı özelliklere sahiptir. Sublime Text, Brackets, Notepad++ ve Atom kod editörü gibi programlar yalnızca kod yazılmasına izin verir. Ancak IDE’ler içinde bulundurduğu ek araçlarla geliştirme sürecini kolaylaştırarak test edebilme imkânı tanır. Bu yazılımlar, yazılan kodu çalışan bir uygulamaya çevirmek için tüm özelliklere sahiptir.

Görsel bir IDE’nin akış şeması gösterilmektedir.

Partially Integrated Development Environment (PIDE). Mesela yeni web tabanlı Visual Studio Code (bence fazlaca entegre değil, lokaldeki kütüphane ve derleyicileri kullanamıyor). Bir de Remotely Adaptive Multi-Access Zero-Assembly Native PIDE’ler var. Bulunca kaçırılmamalı.

--

--