Mobile Web’in yeni silahı: Web Push

ataman
3 min readDec 10, 2015

--

Web Push, web sitelerinin browser üzerinden bildirim göndermelerini sağlayan bir servis. Apple’ın Mavericks işletim sistemi ile Safari’ye getirdiği Web Push, Yosemite ile birlikte giderek yaygınlaştı. Başta çoğu blog sitesinin Safari üzerinden kullanmaya başladığı özellik, bu sene itibariyle Google’ın da etkisiyle e-ticaret siteleri arasında yaygınlaşacağa benziyor.

Safari Üzerinden Web Push Kullanımı

Safari üzerinden Web Push’u ilk kullanan e-ticaret sitesi Gilt. Web Push şu an için iOS Safari’de kullanılmadığı için örnekler Mac işletim sistemi üzerinden.

Web Push’un kullanım mantığı Safari ve Chrome’da aynı. Safari’yi açıp gilt.com’a girdiğinizde üstte bir pop-up çıkıyor. Bu siteden gelen bildirimleri almak istiyorsanız Allow (İzin ver) seçeneğine tıklayın.

Bu izinden sonra Gilt istediği an size bildirim gönderebilir. Bu bildirimler hem masa üstünde hem de notification kısmında görünüyor.

Chrome Web Push

Web Push, Chrome ile birlikte yakın bir zamanda daha da yaygınlaşacak. Kullanım ve çalışma mantığı Mac versiyonlarındaki ile aynı. 14 Eylül itibariyle Android Chrome tarayıcısı üzerinden Facebook’u kullananlar bu özellikle tanıştı bile. Facebook böylece mobil site kullanıcılarına da uygulama deneyimi yaşatıyor.

Facebook Web Push’ta en dikkat çeken özellik, Facebook uygulamaları (Facebook ve Messenger) telefonunuzda varsa kullanıcıya Chrome üzerinden push atmaması. Böylelikle Web’teki kullanıcılara ayrı App’tekilere ayrı push atabiliyorsun ve kullanıcıyı push bombardımanına sokmaktan da kurtuluyorsun. iOS Chrome’da henüz Web Push yok.

Flipkart ise Chrome Web Push’u e-ticarette gerçekleştiren ilk şirket oldu. Yeni geliştirdikleri Flipkart Lite ile mobile web sitelerinde Native App deneyimi yaşatıyorlar. Chrome için geliştirdikleri Web Push şu an aktif değil ancak yakın bir zamanda kullanacaklarına dair haberleri Progressive Web App başlığıyla paylaştılar.

Web Push yakın zamanda Firefox’a da geliyor.

Web Push Hizmeti Veren Alternatif Sağlayıcılar

Chrome ve Safari’de yapılacak Web Push alternatif sağlayıcılarla da yapılıyor. Örneğin Pushcrew ve Roost gibi. Bu iki firma yakın zamanda tüm browserlar için destek vereceklerini söylüyorlar. Chrome konusunda iki firmanın bir sorunu yok. Ancak yaklaşık bir senedir PushCrew Firefox geliştirmelerini yayınlamadı. Goroost ise Developer Edition versiyonunu yeni paylaştı.

Roost’un yeni notification alanı kaçırdığınız bildirimlere tekrar ulaşmanızı da sağlıyor. Mac İşletim sistemindeki yan taraftan çıkan Notification alanını floating action button ile internet sayfasında görünür hale getirmişler. İçeriğin görünümünü kısıtlamasını bir kenara bırakırsak faydalı bir şekilde kullanılabilir.

Web push birçok büyük şirketin de gündeminde. Ticketmaster, Pinterest, ebay, The Guardian gibi birçok büyük oyuncu bu yönde çalışmalara başladılar.

Web Push’un Siteye Entegrasyonu

Web Push’un siteye entegrasyonu gayet kolay. Verilen kodları sitenizin head tagleri arasına yapıştırmanız yeterli

Safari için izleyeceğiniz yolları anlatan makaleler:

https://wordpress.org/plugins/safari-push/

https://wordpress.org/plugins/roost-for-bloggers/

https://github.com/surrealroad/Safari-Push-Notifications

https://github.com/surrealroad/Safari-Push-Notifications

Chrome için Web Push’u kurmanız için izlenecek yollar:

https://developers.google.com/web/updates/2015/03/push-notifications-on-the-open-web

https://github.com/Pushwoosh/chrome-push-notifications

Originally published at uxturkiye.co on December 10, 2015.

--

--