Átvert minket a KLIK

Jóindulatúan álltunk hozzá azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyeknek a célja az volt, hogy megtudjuk: hány tanár fizetése késett az elmúlt években. Rengeteg hír érkezett ugyanis arról, hogy a tanárok nem kapták meg időben a fizetésüket; tisztán akartunk látni.

A per első tárgyalásán a KLIK nyitottnak mutatkozott a megegyezésre, és mi is örültünk a nyitottságnak. Nem ellenfeleket, hanem partnereket szeretnénk szerezni az állami szektorban, mert mindenki közös érdeke, hogy jól működjön a társadalom. Ennek elérése érdekében fontos, hogy valós adatok alapján látni lehessen, hogy állunk most, ez alapján pedig meg lehessen egyezni abban, hogy merre menjünk tovább. A KLIK működésével és tervbe vett átalakításával kapcsolatban fontos részinformáció, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszott.

A KLIK végül átvert minket.

A KLIK vállalja, hogy 2016. március 31. napjáig a felperes rendelkezésére bocsátja a 2013. január 1. napjától 2015. december 31. napjáig a közalkalmazottként vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok illetmény- és bérkifizetések átutalási napjairól szóló kimutatásait.

- nyilatkozta nekünk a KLIK. Lassan április közepe van, és ez még mindig nem történt meg, pedig több mint másfél hónap telt el a megegyezés, és hét hónap az adatigénylés benyújtása óta.

Az egyeztetéseken állami alkalmazottakkal tárgyaltunk — főosztályvezetővel, biztonsági vezetővel, egy ügyvéddel: közbizalomra méltó tisztségviselőkkel, akiknek a szavára általában adni szoktak. Annak ellenére, hogy szóban megegyeztünk, majd ezt a KLIK írásban is megerősítette, a fizetésekről szóló adatok nem érkeztek meg. Súlyosan sérti az közigazgatási szervekbe vetett bizalmat, ha egyértelmű ígéreteket nem tart be a szervezet.

Így arra kényszerülünk, hogy több biztosítékot követeljünk meg a későbbi tárgyalások során: az pedig egyértelmű, hogy ha a bizalmatlanság miatt nőnek a tranzakciós költségek, annak mindenki a vesztese. Továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy az adatigényléseket informálisan, rugalmasan beszéljük meg, mert a lényeg az információ megszerzése és partnerségek kialakítása. Az ehhez hasonló esetek, amikor nem számíthatunk az adott szó megtartására, bizalmatlanságot szülnek. A bizalmatlanság csökkenti a megegyezések esélyét és rombolja a társadalom hatékonyságát.

A helyzet rámutat arra is, hogy az állami szervek nem eléggé motiváltak Magyarországon az adatigénylések gyors teljesítésében. Még ha tudják is, hogy el fogják bukni, perre vinni az ügyet számukra nem okoz problémát: az állam fizeti számukra az ügyvédet, az idő nekik dolgozik, és legfeljebb a néhány tízezer forintos perköltséget kell kifizetniük. Ezzel szemben van olyan ország Európában, ahol a jogszerűtlenül megtagadott adatigénylések után az állami szerv, vagy a tévesen döntő köztisztviselő kap büntetést. Magyarországon az egyetlen szankció, amivel számolniuk kell az adatigényléseket elhúzó állami szerveknek és köztisztviselőknek, az a közvélemény nyomása és az újságok cikkei, a tévék és rádiók híradói.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated atlatszooktatas’s story.