Kuvia ja ääntä puhelimeen — IPhone sisällöntuottajan työkaluna

IPhone 5S, Apple Lighting to SD card -adapteri, RØDE SC6 ja SC4 -adapterit, RØDE Smartlav+ nappimikrofoni, Rycoten tuulisuoja nappimikille ja Sennheiserin kuulokkeet

Heti alkuun on pakko tunnustaa, että vastaan todella huonosti puheluihin, koska puhelin on usein äänettömällä. Olen kuitenkin keksinyt älypuhelimelle paljon muuta käyttöä. Käyttökelpoinen kamera kulkee aina taskussa mukana, sillä saa monesti nettikäyttöön kelpaavia kuvia ja videoita. Laite toimii myös esimerkiksi DJI Phantom 3 -kuvauskopterin näyttönä. Kopteria lennättäessä ruutu tosin voisi olla suurempi ja kirkkaampi.

Puhelimella on äärimmäisen helppoa jakaa sisältöä nopeasti sosiaalisen median kanaviin sekä pilvipalveluihin. Siksi olenkin alkanut siirtää myös “oikealla” kameralla otettuja kuvia IPhoneen. Alla pari oivallusta ja kokemusta mobiiliin sisällöntuotantoon liittyen.

Kuvin siirtäminen muistikortilta puhelimeen

Netti on pullollaan tietoa puhelimella kuvaamisesta ja kuvien käsittelystä, joten siitä aiheesta en kirjoita tässä yhteydessä. Haluan kuitenkin jakaa yhden vinkin, joka on keventänyt omaa työnkulkuani merkittävästi. Itse kuvaan paljon Fuji x100s -kameralla. Harmittelin joskus, ettei kamerassa ole WI-FI yhteyttä, jonka kautta kuvia voisi siirtää kätevästi puhelimeen. Applen lightning to SD card -adapteri ja camera kit toimivat ilmestyessään vain iPadien kanssa. Onneksi Apple ratkaisi tämän ongelman vaivihkaa joulukuussa 2015, kun IOS 9.2 päivityksessä kyseisten lisälaitteiden tuki lisättiin myös IPhone 5s ja uudempiin puhelimiin.

Applen SD card -adapterilla voi siis nykyisin tuoda kuvat muistikortilta IPhoneen tai IPadiin. Toteutuksessa on kuitenkin puutteita, jotka kannattaa huomioida. JPEGien lisäksi myös RAW-kuvat siirtyvät puhelimen muistiin, jolloin se täyttyy nopeasti. RAWia kuvatessa kuvien tuonti hidastuu huomattavasti, sillä puhelin “indeksoi” joka kerta kortilla olevat kuvat erikseen, vanhimmasta uusimpaan.

Nopeus- ja tilaongelman voi ratkaista esimerkiksi kuvaamalla pelkkää JPEGiä tai prosessoimalla RAW-tiedostot kamerassa toiselle kortille. Jälkimmäinen tietenkin vaatii, että kamerassa on kaksi korttipaikkaa. Mobiilityönkulussa kortit kannattaa myös formatoida usein, mielellään ennen jokaista kuvausreissua. Satojen tai tuhansien esikatselukuvien latautumista odotellessa ehtii juoda kahvin jos toisenkin.

Audion tallentaminen

Olen myös kokeillut audion tallentamista IPhonella. Puhelimen alareunassa oleva mikrofoni poimii puheäänen hyvälaatuisena myös meluisassa ympäristössä, kunhan laitteen vie tarpeeksi lähelle puhujan suuta.

Testasin keskustelun nauhoittamista kahdella nappimikrofonilla. Käytössäni oli RØDE Smartlav+ mikrofoni sekä RØDE SC6 -adapteri, jolla puhelimen audioliitäntään saa liitettyä kaksi mikrofonia sekä kuulokkeet äänen monitorointia varten. Toisen nappimikrofonin liitin kokonaisuuteen erillisellä RØDE SC4 -adapterilla, jolla minkä tahansa 3,5mm plugilla varustetun mikrofonin voi liittää IPhonen TRRS-liittimeen. Tallentamiseen käytin Appstoresta löytyvää RØDE Rec -appin maksullista versiota.

Huomioita audion tallentamisesta:

  • Ainakaan RØDE Rec -appi ei panoroi kahden nappimikrofonin ääntä erikseen oikeaan ja vasempaan kanavaan. Puhelin tallentaa yhden ainoan monoraidan, jolle molemmat mikrofonit tallentuvat. Ilmeisesti SC6-adapterin tekninen toteutus pakottaa molemmat kanavat samalle audioraidalle.
  • Äänen tasoa ei voi säätää erikseen molemmille puhujille. Tämän vuoksi kannattaa käyttää vain samanlaisia mikrofoneja tai kompensoida eroja mikrofonin etäisyydellä tai mikkivalinnalla. Kokeilin RØDE Smartlav+ -mikrofonin rinnalla Sennheiserin ME2 ja ME4 -nappeja, edullista Audio Technica ATR3350 -nappimikrofonia sekä luokatonta Boyan nappimikkiä. Mikään näistä ei IPhoneen liitettynä vastannut äänenlaadultaan Smartlavia.
  • Puhelimen käsittelyäänet ja jopa mikkipiuhan ja vaatteiden hankaus tallentuvat herkästi mukaan.

Ohessa puhelimella ja nappimikeillä puistossa tallennettu podcast, jota on lisäksi käsitelty Adobe Auditionissa.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Arto Tommiska’s story.