Indrazneste sa vrei

Ana-Maria Udrişte
Jan 26, 2017 · 5 min read

Nu sunt genul de persoana care sa tina la retrospectiva, in special a anului care tocmai a trecut. Insa zilele trecute am primit o cerere de mesaj pe Facebook prin care o persoana ma felicita pentru un articol aparut pe start-up.ro — si anume acesta: Avocatoo e prima platformă din România de unde-ți găsești avocat ca pe Uber.

Acum un an si un pic luasem decizia sa plec de la locul de munca unde eram. Cu capul inainte. Fusese o experienta interesanta, unde mi-am dat seama de foarte multe lucruri, dar simteam ca zilele mele se terminasera acolo. Am mai incercat apoi prin alte parti, insa pur si simplu simteam ca nu sunt utila. Stiti acele mileuri pe care le dai la o parte doar cand stergi praful si nu prea le baga nimeni in seama? Asta eram eu.

Orice problema are o solutie

Mi-am dat seama ca pana sa incerc sa dau vina pe cei din jur, mai bine incerc sa vad daca nu cumva pot eu sa remediez situatia. Si am plecat. Singura. Ca berbecul cu capul inainte.

A nu da vina pe cei din jur si a incerca sa descoperi daca tu poti sa schimbi ceva este mai greu decat pare. Din natura umana suntem deseori invatati ca ceilalti sunt de vina. Ceea ce nu este un lucru tocmai rau — insa in loc sa te lupti sa schimbi un sistem, mai bine vezi cum poti sa iti creezi un sistem incat sa iti fie bine.

Innovation Labs — ce?

Am aterizat in februarie la final la Innovation Labs impreuna cu bunul meu coleg din generala Wiliam Bognar (dar, cu un singur l). Eu voiam un site de avocat mai interactiv, dar si cu ceva in plus — documente modulare, care sa se schimbe in timp real etc. — pe scurt, voiam altceva decat ce e pe piata, cu scopul de a aduce plus-valoare clientului final, care nu are timp si chef sa stea pe mailuri si telefoane o zi intreaga.

Asa am ajuns la Asteria. Nu pot sa zic ca inspiratia de moment a numelui a fost cea mai reusita, dar atunci ni s-a parut ceva mega-uber-cool pentru ca vine de la stele. Au urmat niste etape, un hackathon, boost day, demo day si niste training-uri.

Aproape toti oamenii de acolo erau din Poli. Eu eram de la Drept. Cand mi s-a explicat prima oara de funnel, keyword planner, cohorte si alte asemenea din Google AdWords de catre Bodgan Ripa, eu m-am uitat invers. Nu mai zic de limbaje de programare, business plan-uri si alte asemenea — eram picata din luna.

Am perserverat, am imbunatatit produsul, am ajuns pe lista scurta la “100 seconds of fame” si ne-am oprit intr-un final la “avocatoo”.

Un fel de Văru’, dar care a terminat Dreptul.

Mereu trebuie sa fii deschis sa inveti lucruri noi

Asta e probabil cel mai greu lucru cu care ne lovim. Acum un an, nu auzisem de SEO, AdWords, WordPress, CSS, HTML, Adobe Illustrator, Canva <span> si </span> decat incidental. Adica stiam ca exista, dar cam atat.

Facem dreptul sa fie simplu

Nevoia in schimb te invata. Am descoperit ca a face dreptul sa fie simplu nu inseamna doar a pune la dispozitia oamenilor o platforma prin care sa gaseasca usor un avocat specializat pentru nevoile lor. Inseamna mai mult de atat. Trebuie sa reusesti sa transpui normele juridice pe intelesul tuturor, nu doar pentru profesionisti, astfel incat informatia sa fie accesibila si interactiva.

Si asa a luat nastere Blogul Avocatoo. Unde scriu studenti, avocati, consilieri juridici, profesionisti ai dreptului si nu numai. Intr-un limbaj accesibil, cu forme grafice care sa ramana intiparite — un exemplu de succes au fost infograficele si pastilele de drept. Lumea in general cauta content interactiv.

Ce mi-a placut foarte mult este deschiderea studentilor si a celor la inceput de drum pentru a scrie, a descoperi, a se afirma. Vad in ei o sete de cunoastere pe care vor sa o transmita mai departe, iesind din tipare. Am invatat multe lucruri de la ei si le sunt recunoscatoare si le multumesc ca au fost si sunt alaturi de mine in aceasta calatorie.

Asa am ajuns sa invat cum se lucreaza in WordPress, cum se modifica o tema ca sa arate frumos, cum lucrezi in Illustrator, cum asezi gamele de culori, cum cauti cuvintele-cheie, cum optimizezi etc. Imi aloc zilnic o ora — doua urmarind cursuri online de pe Udemy sau Linda despre marketing, social media si alte asemenea. Care m-au ajutat sa inteleg consumatorul, clientul, piata — si nu sunt decat la inceput (si tot oarecum picata din Luna).

De la profesionisti pentru profesionisti

Usor, am trecut la pasul urmator. Am analizat ce instrumente juridice am eu nevoie in calitate de avocat pentru a-mi face munca mai usoara si a economisi timp. Pentru ca la finalul zilei, singura resursa pe care nu putem sa o mai intoarcem este timpul.

Am creat astfel JURIO. O platforma cu un motor avansat de cautare care inglobeaza hotararile de la toate instantele judecatoresti publicate pana in prezent si, in premiera, de la autoritati (CNSC, CNCD, ANAF, Consiliul Concurentei). Cu o interfata interactiva, usor de utilizat, care te ajuta sa obtii rezultate precise intr-un timp foarte scurt.

Inceputul a fost greu pentru ca mereu exista teama ca piata sa nu iti valideze produsul. Degeaba ai tu impresia ca produsul tau este “cel mai tare din parcare” daca lumea nu il vrea. Am colectat feedback, am imbunatatit, am adaugat feature-uri noi (precum modulul de legislatie, nelansat inca, dar care va promit ca va fi wow!).

Cand piata a validat produsul si am reusit sa incheiem primele contracte cu marile societati de avocatura, acela a fost momentul in care stateam in fata monitorului si nu imi venea sa cred ca acum aproape un an de zile ma aruncam ca un berbec cu capul inainte, nestiind ce imi rezerva viitorul.

O usa inchisa te forteaza sa fii mai bun

Hopuri exista la toate pasurile. Oamenii sunt greu de convins ca se poate si altfel, ca incet incet trebuie sa lasam tehnologia sa faca parte din viata noastra si sa o imbratisam, pentru a ne face munca mai usoara.

Insa avem planuri mari pentru viitor. Si imi doresc ca peste inca un an, sa scriu un post asemanator, prin care sa evidentiez caramizile puse spre construirea unui produs mai bun.

In final, nu imi ramane decat sa va multumesc voua, tuturor, fara de care nimic nu s-ar fi putut intampla astazi: prieteni, familie, colegi, concurenti.

Si in special lui: Stefan, Wiliam, Leo si Tudor, pentru ca astazi nu am fi fost aici.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade