Start ‘Week van het autisme’ — Start autblinkers.nl

Zaterdag 2 april 2016, is het World Autism Awareness Day en de aftrap van de week van het autisme. In het hele land is er dan aandacht voor mensen met een vorm van autisme. In het kader van ‘leren programmeren’, lanceren we een nieuwe website. Een plek waar jij op jouw manier kan leren. Dit is een project gerund door en voor mensen met ASS. Wij verzamelen hier online resources en tools, zodat jij op een goede manier kan leren programmeren.

Op dit moment zijn er in Nederland in totaal zo’n 190.000 mensen met een vorm van autisme. Van deze groep met een arbeidsbeperking door ASS, heeft 28% passend werk. Terwijl de overige groep mensen met een arbeidsbeperking (vanwege een andere reden), 60% een passende werkplek heeft.

Leren programmeren

Mensen met ASS kunnen urenlang bezig zijn met hetzelfde. Deze kwaliteit kan je prima gebruiken bij het programmeren. Bedrijven zijn op zoek naar mensen met ASS, autisme is hot. Een skill als programmeren, vergroot de kans op een passende werkplek enorm.

Op het internet vind je duizenden tutorials en een opleiding kost een vermogen. Op autblinkers.nl vindt je een leeromgeving met multimediale leerbronnen van hoge kwaliteit. Wij zorgen voor een complete leerweg zodat de, door ons verzamelde, MOOC’s en Tutorials leidt naar een complete opleiding. In eerste instantie is de opleiding Full Stack Web Developer mogelijk. Wij willen graag in samenwerking met werkgevers voor overige doelgerichte opleidingen zorgen.

Wij kunnen dit alleen met uw hulp. U student, werknemer, werkgever, ouder, leraar en begeleider.

Uitval op school

Op school moet je met de groep mee. Het gemiddelde leidt. Risico op uitval is dan groot. Het voordeel van zelf leren programmeren is dat je zelf kan uitzoeken hoe jij het beste leert. Je kan op jouw eigen manier leren. De keerzijde hiervan is dat je het ook helemaal zelf moet uitvogelen. Discipline en voortdurend gemotiveerd blijven is niet ieder zijn ‘strong suite’.

autblinkers.nl wil ASS’ers bij elkaar brengen. Zodat wij van elkaar en met elkaar kunnen leren. Zodat wij onze positie op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.

Leren van online resources

Lees het volgende artikel eens. Stack overflow heeft een enquête onder 50.000 developers gehouden. De meeste developers hebben zichzelf leren programmeren.

FreeCodeCamp is een organisatie die apps maakt voor nonprofit organisaties. Mensen die willen leren programmeren kunnen dat daar gratis doen. Uiteindelijk kan je meedoen aan een echt project en bouw je een app voor een organisatie. Ondertussen is dit een grote community en FreeCodeCamp is trending op GitHub. Als je met een online tool aan de slag gaat om iets te leren, heb je bijna nooit het complete verhaal. FreeCodeCamp werkt met JavaScript. Zij maken geen gebruik van PHP of Java. Het kan zijn dat je deze kennis wel moet beheersen voor jouw opleiding of werk.

Meestal heb je naast de studieboeken bijvoorbeeld nog een tutorial nodig, of iemand in de buurt die je het een en ander even kan uitleggen. Soms is het ook goed om gewoon een project aan te gaan zodat de theorie niet abstract blijft. Wat ook heel goed werkt, als je iets wilt leren is, dat jij het aan iemand anders gaat uitleggen. Pair programming is een goede manier om verder te komen. Als je tegen een probleem loopt kan je die met z’n tweeën tackelen.

autblinkers.nl is een plek waar mensen met ASS met elkaar kunnen uitvogelen hoe zij het beste iets onder de knie krijgen. Zodat we van elkaar kunnen leren en verder helpen.

Doe mee!

Het bedrijfsleven heeft steeds meer programmeurs nodig. Als je een leerweg Full Stack Web Developer volgt, vergroot dit de kans op een passende werkplek enorm.

Hebt u een vorm van ASS? wilt u als ouder, familielid, begeleider, school of werkgever mensen met ASS verder helpen?

Help ons de discussie omtrent autisme op school en de werkplek levend te houden.


Ga naar autblinkers en doe mee!