Auton merkkivalot

autonopas
2 min readMar 25, 2024

Auton kojelaudan merkkivalot ovat kuljettajan tärkeimpiä työkaluja auton tilan seuraamiseen. Ne tarjoavat arvokasta tietoa mahdollisista ongelmista, jotka vaativat huomiota tai huoltoa. Auton merkkivalot on suunniteltu varoittamaan kuljettajaa erilaisista tilanteista, jotka voivat vaikuttaa auton toimintaan tai turvallisuuteen.

Lisätietoja auton merkkivaloista löydät osoitteesta: https://autonopas.fi/auton-kojelaudan-merkkivalot/

Auton Merkkivalojen Värikoodit

Auton merkkivalot on yleensä jaettu kolmeen pääväriin: punainen, keltainen (tai oranssi) ja vihreä (tai sininen). Jokainen väri viestii eri tason varoituksesta tai tiedosta:

  • Punaiset merkkivalot viittaavat vakavaan ongelmaan tai turvallisuusriskiin, joka vaatii välitöntä huomiota.
  • Keltaiset merkkivalot varoittavat mahdollisesta ongelmasta tai huoltotarpeesta, joka ei välttämättä vaadi välitöntä toimintaa, mutta joka tulisi tarkistaa mahdollisimman pian.
  • Vihreät merkkivalot kertovat yleensä jonkin toiminnon olevan käytössä, kuten ajovalot tai vakionopeudensäädin.

Yleisiä Auton Merkkivaloja ja Niiden Merkityksiä

  • Moottorin varoitusvalo (keltainen): Yleinen merkki siitä, että moottorissa tai sen hallintajärjestelmässä on havaittu vika. Tämä voi viitata monenlaisiin ongelmiin, kuten anturivikaan tai sytytysongelmiin.
  • ABS-järjestelmän merkkivalo: Ilmoittaa ongelmasta auton ABS-jarrujärjestelmässä. Vaikka auto pysyy ajettavana, sen jarrutusominaisuudet voivat olla heikentyneet.
  • Akun varoitusvalo: Viittaa ongelmaan auton latausjärjestelmässä. Tämä voi tarkoittaa, että akku ei lataudu kunnolla.
  • Öljynpaineen varoitusvalo (punainen): Osoittaa, että moottorin öljynpaine on liian alhainen. Tämä on vakava varoitus, joka vaatii välitöntä pysähtymistä ja moottorin sammuttamista, jotta vältetään moottorivaurio.

Toiminta Merkkivalojen Syttyessä

Kun auton merkkivalo syttyy, on tärkeää toimia ohjeiden mukaan. Punaiset valot vaativat yleensä välitöntä toimintaa, kun taas keltaiset valot antavat hieman enemmän aikaa reagoida. Vihreät valot ovat informatiivisia eivätkä yleensä vaadi toimenpiteitä. Auton manuaali tarjoaa tarkat ohjeet kunkin merkkivalon kohdalla, joten on suositeltavaa tutustua siihen huolellisesti.

--

--