Selenium Test Otomasyonuna İlk Adım(.Net — XUnit)

AvsarYagmur
Delivery Hero Tech Hub
3 min readOct 12, 2021

Herkese Merhaba,

Bu yazıyı benim gibi araştırarak uygulama yapmak isteyenlere yol gösterebilmek amacıyla yazdım. Aşağıda otomasyona başlayabilmek için gerekli olabilecek tüm kurulumlardan, eklentilerden bahsedeceğim. Kurulumların sonrasında Chrome sayfasını açacak bir test yazarak yazımı sonlandıracağım.

Seleniumda test otomasyonu yazmak için .NET Framework ve XUnit test aracını kullanıyorum.

1. Visual Studio Kurulumu

Öncelikle https://visualstudio.microsoft.com/downloads/ linki üzerinden “Visual Studio Community” indirilir. Resimde görülebileceği gibi iki seçenek “.NET desktop development” ve “Universal Windows Platform development” yüklenir.

2. Proje Oluşturma

File > New > Project“ seçildiğinde aşağıdaki sayfa açılır. “xUnit Test Project (.Net Core)“ projesi oluşturulur. Devamında “Next”e basılması ile proje ismi girilir ve otomasyon projemiz oluşturulur.

Proje ilk açıldığında aşağıdaki resimdeki gibi bir arayüz bizi karşılar. “Solution Explorer” altındaki seçili projeye, içi boş bir test methodu (Test1) şablon halinde önümüze hazır gelir.

Eklentilerden bazıları proje oluşturulduğunda gelmektedir. Projede ihtiyacımız olan diğer “NuGet Packages” eklentilerini dahil etmemiz gerekiyor. Bunun için “Project > Manage NuGet Packages” seçerek açılan sayfada, “Browse” sekmesinden aşağıda görsel olarak eklediğim package’lerı ekleyeceğiz. Artık kodlarımızı yazarak test otomasyonuna giriş yapabiliriz :)

Eklenmesi Gereken Package’lar

3. Otomasyon ile Chrome Sayfası Açma ve Linke Gitme

Testleri toplu bir şekilde ya da tek tek çalıştırmak için “Test > Test Explorer” sekmesi kullanacağız. Ayrıca testlerin çalışma sürelerini de gösterebiliyor.

Aşağıdaki kod parçacığında görüleceği üzere, şablon olarak karşımıza gelen Test1 metoduna ChromeDriver tanıtılmış oldu, gitmesi istenilen url verildi, chrome sayfası en büyük boyuta getirildi ve son olarak driver kapatıldı.

using System.Threading;
using OpenQA.Selenium;
using OpenQA.Selenium.Chrome;
using Xunit;

namespace MediumTestOtomasyon
{
public class UnitTest1
{
[Fact]
public void Test1()
{
IWebDriver driver = new ChromeDriver();
driver.Navigate().GoToUrl("https://medium.com/");
driver.Manage().Window.Maximize();
Thread.Sleep(5000); // Wait For 5 sec.
driver.Quit();
}
}
}

Resimde görülebilen “Text Explorer” menüsü üzerinden yazdığımız testler çalıştırılabilir ve sonucu görülebilir. Yazılan test sonucunda hata alınırsa hata alma sebebi, kodun hangi satırında hata alındığı gibi bilgileri de “Test Detail Summary” alanından görebiliriz.

Not: Hata alan yerleri “ctrl + .” ya da yanlarında çıkan uyarı icona tıklayarak düzeltebilirsiniz.

Umarım size test otomasyonu serüveninizde yardımcı olabilmişimdir. Devamında görüşürüz :)

Sağlıcakla kalın…

--

--