Imperator: Rome Oyun İncelemesi

Aybüke Yerlikaya
5 min readAug 28, 2019

--

İsveç merkezli yapımcı Paradox Interactive’in düzenlediği PDXCON 2018’de duyurulan Imperator: Rome, nihayet kullanıcılar ile buluştu. Aslına bakılacak olursa PDXCON 2018’de uzun yıllardır beklenen iki oyun olan Imperator: Rome ya da Victoria III’ün duyurulması bekleniyordu. Fakat oyuncu kitlesinin daha büyük olması nedeniyle Victoria III’ün açıklanacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Paradox ise her zaman olduğu gibi ters köşe yaptı ve Imperator: Rome’u duyurdu. Paradox’un ne sunduğuna beraber bakalım.

Imperator: Rome Kimler İçin Uygun?

Paradox Interactive’in diğer birçok serisi gibi Rome’un devasa strateji denen türde yer aldığını belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle de aynı anda birçok işi yapmayı seven kullanıcılar açısından sevilecek bir oyundur. Örneğin aynı anda hem diplomasi yapıp hem de ticaretle ilgilenmen ya da hem ülkenin düzenini sağlayacak dengeyi koruyup hem de savaşman gerekecek. Kısacası birçok işi yönetebilmen lazım. Ayrıca daha önce Paradox oyunları oynamadıysan, öğrenme sürecin biraz daha uzun sürecek ve birçok rehberi okuman gerekecek. Oyun içerisinde yer alan tutorial seçeneğini kullanıp oyunun mekaniklerini öğrenebilirsin. Paradox oyunlarına giriş yapmak isteyenler için ise Imperator: Rome tam olarak biçilmiş kaftan. Çünkü birden fazla oyunun karışımı gibi bir havaya sahip. Imperator: Rome’u öğrenip biraz vakit geçirdikten sonra Europa Universalis, Victoria, Crusader King ya da Hearts of Iron gibi serilere kolayca geçiş yapabilirsin.

Rome Daha Çok Asteriks’in İksirine Benziyor

Hikayeye göre ilerleyen süreçte Roma İmparatoru olacak olan Sezar, bugün büyük kısmını Fransa’nın oluşturduğu ve Keltlerin yaşadığı Galya diyarını fetheder. Ancak topladığı otlar ile özel bir iksir yapan büyücü ve ona yardım eden Asteriks ile arkadaşları, köylerini Roma lejyonlarının istilasından kurtarıp amansız bir direniş başlatır. Imperator: Rome, adeta Asteriks’in içtiği sihirli iksiri andırıyor. Paradox daha önce başarılı olduğu hemen hemen her noktayı oyuna eklemiş. Oyun için Europa Universalis IV, Victoria II ve Crusader King II’nin bir karışımı demek yanlış olmaz.

Imperator: Rome Sistem Gereksinimleri

Aslında birçok kişi oyunun eski sürüm olan Europa Universalis: Rome’a benzer olmasını ve Europa Universalis Rome II adıyla çıkmasını bekliyordu. Paradox ise Imperator: Rome adını seçerek yeni bir seri başlatacağını ilan etmiş oldu. Oyun yine Clausewitz motoru ile tasarlanmış. Fakat Hearts of Iron IV gibi bazı oyunlarda görülen optimizasyon probleminden söz etmek güç. Elbette diğer birçok strateji oyununda olduğu gibi Imperator: Rome’da da bitim süresine yaklaştıkça birim sayısının artması nedeniyle kısa süreli FPS düşüşleri yaşanabiliyor.

Imperator: Rome’un Windows için azami sistem gereksinimleri ise şöyle:

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows® 7 Home Premium 64 bit SP1
  • İşlemci: Intel® iCore™ i3–550 ya da AMD® Phenom II X6 1055T
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia® GeForce™ GTX 460 ya da AMD® Radeon™ HD 6970

Yine Windows için Imperator Rome için önerilen sistem gereksinimleri ise şöyle:

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows® 10 Home 64 bit
  • İşlemci: Intel® iCore™ i5- 3570K ya da AMD® Ryzen™ 3 2200G
  • Bellek: 6 GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia® GeForce™ GTX 660 ya da AMD® Radeon™ R9 380

Bizim test için kullandığımız ve sorun ya da çökme yaşamadığımız sistem ise şöyle:

  • İşletim Sistem: Windows® 10 Pro 64 bit
  • İşlemci: Intel® iCore™ i7–8750H
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: Nvidia® GeForce™ GTX 1060 (6 GB’lık versiyon)

Imperator: Rome’da Seçilebilecek Ülkeler

Paradox’un hemen hemen diğer tüm oyunlarında olduğu gibi tüm ülkeler seçime açık. Yani bir şehir devleti ile dünyayı fethetmeni engelleyen herhangi bir kısıtlama yok. Ancak oyundan keyif almak istiyorsan; Roma, Kartaca, Mısır, Frigya ya da Makedonya gibi görece güçlü devletler ile oyuna başlamalısın.

Imperator: Rome’da Yer Alan Kaynaklar Neler?

Oyun içerisinde yer alan kaynakları ikiye ayırmamız gerekir. Bunlardan ilki ticaret için kullanabileceğin kaynaklardır. Burada balık ya da demir gibi farklı mallar bulunuyor. Ayrıca şehrinin bulunduğu bölgeye göre ticari kaynaklar değişiklik gösterebiliyor.

Oyun içerisinde HoI IV’den farklı olarak para sistemi bulunuyor. Halktan topladığın vergiler ya da ticaret gibi farklı değişkenler ile paranı artırman mümkün. Yukarıda yer alan bar, oyunu açıp bir ülkeyi seçtikten sonra karşına gelecek. Bar üzerinde yer alan kutucuklardan ilki ise var olan paranı gösteriyor.

İkinci kutucuk ise manpower’ı ifade ediyor. Ülkenizde bulunan ve silah altına alabileceğiniz insanları kapsıyor. Ordunuzu kurmak ve yenileyebilmek için manpower’dan yararlanabilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta ise yıpratıcı savaşlardır. Eğer manpower değeriniz ordunuz ile oranlı değilse ve ordunuzun önemli bir kısmını kaybederseniz, birlikleriniz yenilenemez.

Bu iki temel kaynak dışında ise 4 farklı kaynak yer alıyor. 3. sırada yer alan Military Power’dır. Askeri güç olarak çevirebileceğimiz bu kaynak ile çeşitli geliştirmeleri yapmanız mümkün.

4. sırada yer alan ve vatandaşlık gücü olarak çevirebileceğimiz Civic Power ise temel olarak yönetebilme gücünü ifade ediyor. Civic Power ile yeni teknolojileri açabilirsiniz. Böylece ordunu ya da donanmanı geliştirebilirsin.

5. sırada yer alan kaynak ise Oratory Power ise hitabet gücü olarak çevrilebilir. Bu güç ile kültürel asimilasyon yapman ya da hak iddia etmen mümkün. Ayrıca genellikle diplomatik işlemler için bu güçten yararlanacaksınız.

6. sırada yer alan son kaynak ise Religious Power’dır. İşgal ettiğiniz bölgede yaşayan halkın inançları üzerinde etkili olmanızı sağlayan bu güç ile geçici güçlendirmeler almanız da mümkün.

Tüm güçlerin üzerine gelip ne kadar artış ya da azalış gösterdiğini öğrenebilir ve değişiklikler yaparak daha hızlı artmasını sağlayabilirsin.

Arayüzün diğer puanları ise daha az değişiklik gösteriyor. Ancak seçimlerine göre sert artışlar görmen mümkün. Bunlardan ilki ise istikrar olarak çevirebileceğimiz Stability’dir. Terazi ile sembolize edilen değer, -3 ile 3 arasında değişiklik gösteriyor. Mümkün olduğunca 0 ve üzerinde yer almasına önem göstermelisin. Stability’nin hemen yanında ise agresif genişleme yer alıyor. Bu değer üst üste savaş açman durumunda artış gösterebiliyor. Son değer ise tiranlık. Tiranlık ülkeni adeta uçuruma sürükleyebilir. Sık sık savaş açman ve senato gibi kurumları halk isteği dışında değiştirmen gibi nedenlerle tiranlık artış gösterir. Bu durumda ülkende iç savaş dahi çıkabilir.

Imperator: Rome’da Pops’lar Ne İşe Yarıyor

Oyunun Victoria II ile en çok benzediği noktayı nüfus olarak bahsedeğimiz ve Pops olarak geçen halk grupları oluşturur. Her şehirde nüfus 4 ana gruba ayrılır. Bunların etkileri ve isimleri şöyle:

  • Vatandaş: Araştırmaları hızlandırmana ve ticaret ile elde edebileceğin geliri artırmana yardımcı olur.
  • Özgür İnsan: Manpower sağlar.
  • Klan/Kabile Üyesi/Ferdi: Az sayıda manpower ve vergi geliri sağlar.
  • Köle: Vergi geliri sağlar.

Tüm bu nüfus gruplarını düzenli olarak kontrol etmen ve dengede tutman önemlidir. Örneğin özgür insan sayısı çok az ise ordunu yenilemen ya da yeni bir birim oluşturman mümkün olmaz. Ülken genişledikçe nüfus ve dolayısıyla nüfus grupları içerisinde yer alan insanların sayısında artış gözlemlemen normal. Ayrıca kaynaklar kısmında anlattığımız demir gibi materyaller ise nüfus gruplarını artı ya da eksi olarak etkiliyor.

Imperator: Rome Fiyatı Ne Kadar?

Şu an için Imperator: Rome, Steam üzerinden 61 TL’ye satılıyor. ininal kart ile Steam cüzdanına kolayca para gönderip tarihin akışını değiştirebilirsin. Ayrıca ininal’ın sana özel kampanyalarından yararlanıp 61 TL’den daha düşük bir ücretle Imperator: Rome’a sahip olabilirsin.

--

--