İlk Türk Dünya Güzeli Kimdir?

ahmet yılmaz
2 min readJan 20, 2019

--

Keriman Halis Ece(1913–2012), Türk güzellik kraliçesi. 1932 yılında, Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen yarışmada, Türkiye güzeli seçildi. Aynı yıl Belçika’nın, Spa şehrinde yapılan ve 28 ülkeden temsilcilerin katıldığı, Dünya Güzellik Yarışmasında birinci seçilerek, ilk Türk dünya güzeli olarak tarihe geçmiştir. Kendisine “Ece” soyadı, Atatürk tarafından verilmiştir.

Keriman Halis’in 4 Temmuz 1932'de, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan fotoğrafı

Glayöl, yapraklarının biçiminden dolayı, pek çok çeşidi bulunan süs bitkisidir. Çok yıllık soğanlı bitkilerdir. Türkiye’de de yabani olarak yetişen glayöl çeşidi vardır.

Glayöl

Harlem, New York’ta bir semt. Manhattan’ın kuzeydoğusunda bulunan semtte, en büyük zenci topluluğu yaşamaktadır.

Conrad N. Hilton(1887–1979), Amerikalı iş adamı. ilk olarak Texas’ta, sonrasında Pasifik kıyılarında, Los Angeles’ta ve Long Beach’te bir çok müessese kurdu. 1942'de bazı otellere ortak oldu ve Roosevelt oteli ile Plaza otelini satın aldı. 1945'te Chicago’nun en büyük iki oteli olan Stevens ile Palmer House’a, 1949'da da New York’taki ünlü Waldorf Astoria oteline sahip oldu. Daha sonra Statler otel zincirini satın alarak Birleşik devletlerinin en önemli otelcilik topluluğunu ele geçirdi. Hilton international teşkilatını kurarak, Hilton firmasını, turizm ve otelcilik alanında, dünyanın en güçlü kuruluşu yaptı.

Hilton Istanbul Bosphorus, Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı otelidir.

Spinacia, ıspanağın ilmi adıdır.

Feodalite, derebeylik; feodalizm, derebeylik sistemi.

Kravat, boyunbağı. Romalılar, boynu soğuktan korumak için uzun kumaştan yapılmış focale adı verilen bir çeşit halkalı atkıyı boyunlarına takarlardı. Daha sonra askerler tarafından da kullanıldı. Türkiye’de, Osmanlılarda ilk kravat takan padişah, Sultan Abdülmecid’dir. Birinci Dünya Savaşından sonra devlet memurlarının çoğu kravat kullanır hale gelmişti.

Hospodar, Osmanlı İmparatorluğunca XV. yy. dan 1881'e kadar Eflak ve Boğdan’ı yönetmekle görevlendirilen, romen prenslerine verilen ünvan.

Actus, Romalılarda uzunluk ölçüsü birimi. 1 actus, 35.5 metredir. Actus minimus, yaklaşık 42 metrekareye denk gelmektedir.

Candar, Ortaçağ’da Türk ve İslam devletlerinde, saray muhafızlarına verilen ad. Bazı Arap ve İran devletlerinde de bir sınıf askere bu ad verilmiştir. Selçuklu Devletinde de bu asker sınıfı görev yaptı. Fakat Osmanlı Devletinde Candar Teşkilatı yoktu, onların yerine, Bostancılar, Çavuşlar ve Kapucular vardı.

--

--