Kali Linux Nedir? — Kali Linux Nasıl Kurulur?

Aykut Bayram
4 min readMay 20, 2024

--

Merhabalar. Bu yazımda sizlere siber güvenlik dünyasının vazgeçilmezi olan Kali Linux’un kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Kali Linux, bilgisayar güvenliği ve penetrasyon testleri için özel olarak tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır. Bu makalede, “Kali Linux Nedir?” ve “Kali Linux Nasıl Kurulur?” konu başlıklarının detaylarını adım adım öğreneceksiniz. Hazırsanız başlayalım.

Kali Linux Nedir?

Kali Linux, siber güvenlik uzmanlarının, ağ güvenliği üzerinde çalışanlarının ve penetrasyon testi uzmanlarının kullandığı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Yani bir nevi siber güvenlik ile ilgilenenlerin bel kemiğidir. Debian tabanlı bu dağıtım, birden fazla güvenlik aracını içerir ve özellikle penetrasyon testleri ve güvenlik kontrolleri için optimize edilmiştir.

Neden Kali Linux Kullanmalısınız?

Kali Linux’un kullanılması, siber güvenlik dünyasında oldukça önemlidir. Bu işletim sisteminin temel avantajlarından biri, etik hack ve güvenlik testlerinde üstün performans göstermesidir. Arayüzü kolaydır ve kullanıcı dostudur. Bir çok tool yüklü olarak gelmektedir. Kullanıcılarına geniş bir tool yelpazesi sunarak kişilerin işlerini kolaylaştırır.

Kali Linux’in Temel Özellikleri

Geniş Tool Yelpazesi

Bir üst paragrafta da belirttiğim üzere Kali Linux dağıtımında, bir çok tool yüklü olarak gelmektedir. Bu da güvenlikçilerin işini kolaylaştırmaktadır.

Güçlü Dökümantasyon ve Topluluk Desteği

Kali Linux hakkında internet üzerinde bir çok farklı kaynaktan bilgi bulabilirsiniz. Güçlü bir dokümantasyona sahiptir. Ayrıca dağıtımı kullanan kişinin fazlalığı sayesinde yaşadığınız bir sorunu topluluk yardımıyla kolayca çözebilirsiniz.

Kali Linux Nasıl Kurulur? — Kali Linux Kurulumu Adımlar

Not: Kurulum, herhangi bir sanallaştırma aracına kurulum yapılacak şekilde anlatılacaktır.

İlk adım, Kali Linux’un resmi web sitesinden ISO dosyasını indirmek olacak. Şu link üzerinden Kali Linux Resmi Websitesine gidebilirsiniz. https://www.kali.org/get-kali/

Ardından kurmak istediğimiz sanallaştırma ortamını açalım. Ben bu makalede Oracle VM Virtualbox kullanacağım. İsteyen VMWare’de kullanabilir. Ayrıca VMWare kullanılması tavsiyemdir.

Öncelikle sağ üstte bulunan “Yeni” butonuna tıklayarak ayarları yapmamız gerekiyor.

Ardından karşımıza gelen ekranı dolduruyoruz. ISO Kalıbı yerine indirdiğimiz ISO’yu ekliyoruz.

Daha sonra ileriye tıkladığımızda karşımıza Donanım bölümü gelecek. Siz kendi istekleriniz ve bilgisayarınızın durumuna göre burayı ayarlamalısınız. Ben bu makale nedeniyle kurulum yaptığım için burayı varsayılan bırakıyorum.

Ardından Sanal Sabit Disk kısmından ayarlamaları yapıyoruz. Benim tavsiyem en az 40 GB boyutunda yer ayırtmanız.

Diğer adımları da geçtiğimizde makinemiz kurulum yapmaya hazır hale geldi. Şimdi tek yapmamız gereken makineyi başlatmak.

Makineyi başlattığımızda karşımıza böyle bir ekran gelecek. Buradan “Graphical Install” kısmına tıklıyoruz. Önemli bir not, kurulum aşamasında klavyeyi kullanmamız gerekiyor.

Kurulumuzun resmi olarak başladığını görüyoruz. Buradan dil seçip “Continue” diyoruz.

Ardından ülke seçip ilerliyoruz.

Ardından hostname kısmına isim giriyoruz.

İsteğinize göre Domain name kısmını doldurabilirsiniz. Ev kullanıcısı olarak Virtual Box üzerine kuruyorsanız burayı boş bırakabilirsiniz.

Şimdi de kullanıcı bilgilerimizi doldurmamız gereken. User için bir isim yazıyoruz.

Bu kısmı isteğe göre seçebilirsiniz. Eğer verilerinize şifre koymak istiyorsanız “Guided — use entire disk and set up encrypted LVM” kısmını seçebilirsiniz. Ben “Guided — use entire disk” seçeneğini seçip ilerliyorum. Siz ikinci seçeneği de seçebilirsiniz. LVM hakkında detaylı bilgiyi şu siteden alabilirsiniz. https://opensource.com/business/16/9/linux-users-guide-lvm

İlkini seçip ilerliyoruz.

Ardından “Finish partitioning and write changes to disk” seçeneğini seçiyoruz.

Yes diyerek ilerliyoruz.

Bu alanda Kali Linux’u customize edebiliyoruz. Burayı varsayılan şekilde bırakabilirsiniz.

Bu kısma da Yes diyerek ilerliyoruz.

Son olarak bu kısımda karşımıza gelecek ikinci seçeneği işaretliyoruz. Siz isteğinize göre manuel’de belirtebilirsiniz.

Bundan sonra sadece kurulumu bekliyoruz. Makine otomatik olarak kurulacak ve tekrar başlayacaktır.

SON

Kali Linux Nedir? — Kali Linux Nasıl Kurulur? başlıklı makalemin sonuna geldik. Gördüğünüz üzere Kali Linux kurulumu oldukça basit. Umarım faydalı olmuştur. Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler.

--

--

Aykut Bayram

Siber güvenlik alanına ilgi duyan, kariyerini bu alanda ilerletmek isteyen biriyim. Araştırmalarımı makaleler yazarak paylaşıyorum.